hren

VIJEĆNIČKA PITANJA
Rasprava vijećnika Josipa Berketa i dogradonačelnika Zorana Bonacina, na temu odlaganja kamena pokraj sućuračkog groblja, započeta još u prošlom sazivu, iako u izmjenjenim ulogama, nastavila se na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća, pa su tako obojica onog drugog optužila za izricanje laži.

Berket je u svom vijećničkom pitanju želio saznati što su nadležni poduzeli s rješavanjem problema ilegalnog odlagališta kamena, koji je, prema njegovim riječima, bio samo osnova za stvaranje pravog deponija na kojem se odlaže i građevinski materijal i sličan otpad. Pri tome je Berket podsjetio da je dio kamena, u vrijeme njegovog mandata, ustupljen Podstrani, a kako je zbog toga protiv njega podnesena anonimna prijava, zbog koje je platio 7 tisuća kuna kazne, a Podstrana platila  kamen.


Josip Berket

- Nije istina da sam protiv vas podnio anonimnu prijavu, već prijavu protiv nepoznate osobe s mojim imenom i prezimenom. Da niste lagali s govornice Gradskog vijeća prijavu ne bi niti podnio – kazao je Bonacin, ustvrdivši da su nekoliko puta od nadležnih institucija tražili da im se odobri otkup tog kamena, ali da odgovora nema.

Bonacinova konstatacija da je bivši gradonačelnik lagao, kao i Bonacinova izjava na temu najma kuće Sabljić za dječji vrtić, u kojoj je kazao da je Grad uložio 970 tisuća kuna za opremu u tom vrtiću, izazvala je Berketovu burnu reakciju.


Zoran Bonacin

O temi najma kuće Sabljić i tome hoće li prepuštanjem najma privatnom vrtiću Grad ostvariti uštede, koja je također zanimala Berketa, gradonačelnik Ivan Udovičić kazao je kako kalkulacije troškova, u odnosu na prošlogodišnji proračun, pokazuju uštede, no također je naveo kako bi Grad najjeftinije prošao da gradske vrtiće da u najam privatniku, jer bi tako Grad godišnje uštedio 2 milijuna kuna.

- Gradonačelnik Udovičić ima osjećaj za računanje i očito nema zlu namjeru kao Bonacin. Takve uštede mogle bi omogućiti besplatan vrtić za svu djecu pa se treba vidjeti što se isplati.
Bonacin, vi niste fer kada kažete da sam lagao o kamenu. Kako vas nije sram nekome reći da laže. Za razliku od vas, ja vas neću tužiti.
Na pitanje o kući Sabljić imate partijsku priču o ulaganju, a zašto vi sad lažete narodu i medijima da smo mi ulagali u kuću Sabljić? Niste naučili brojiti, a znate tuđe trošiti – poručio je Berket dogradonačelniku Bonacinu.


Ivan Čagalj

Berket je postavio dva pitanja i upravitelju Vlastitog pogona, Ivanu Čaglju i to o nabavci kamiona za čišćenje iz proračuna Grada, iako građani za poslove čišćenja plaćaju Čistoći, te o sječi tamarina na zapadnom području Kambelovca te neadekvatnom nasipanju plaže. Pri postavljanju ovih pitanja Berket je naveo kako pita direktno, te kako mu nije namjera ikoga tužiti, te je podsjetio da je zbog događanja oko ilegalnog deponija u Rudinama, on platio 35 tisuća kuna kazne.

Kupovinu čistilice Čagalj je obrazložio potrebom olakšavanja posla pometačima te efikasnijeg čišćenja grada, a sječu tamarina činjenicom da su propali. Čagalj je ovom prilikom objasnio način nasipanja plaža, odnosno njihovu dohranu, kako se to u Kaštelima radi nekoliko desetaka godina.

Berket nije bio zadovoljan njegovim odgovorima pa se zapitao kupuje li Grad Split čistilice za svoje ulice ili to radi Čistoća. A za sječu tamarina, kao i uništavanje stabla na privatnom zemljištu, konstatirao je kako su rezultat toga, što kamioni koji su se tuda kretali, nisu mogli proći pa je sve bilo najjednostavnije ukloniti.
Čagalj je kazao kako će provjeriti stanje na području o kojem je Berket pitao te pozvao građane, koji su pretrpjeli eventualnu štetu da mu se jave.

Među ostalim pitanjima na ovoj sjednici našlo se pitanje u kojoj je fazi vrtić Maslina, što je ova vlast napravila za mlade, sudjeluje li Grad Kaštela u apliciranju za EU fondove te kad će se očistiti natpis na mulu u Kaštel Starom.

Ta pitanja i odgovore, kao i raspravu o novoj odluci o reklamiranju, možete vidjeti na Portalovoj video snimci.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij