hren

NAKON 50 GODINA, NOVA SAZNANJA
Cijeli niz podataka, koji su rezultat višegodišnjih istraživačkih radova na području deponija šljake na prostoru nekadašnje tvornice Jugovinil, kaštelanskim vijećnicima na ovotjednoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća, predočio je sudionik istraživanja, Ivica Prlić s Instituta za medicinska istraživanja.

Prlić je iznio njihova saznanja, o kojima smo već pisali, kako se na tom području ne nalazi odložena radioaktivna šljaka i pepeo, izuzetno opasna po ljudsko zdravlje, već je riječ o materijalima prirodne radioaktivnosti, čija je sanacija potrebna zbog postojećih džepova, nagomilavanja i privođenja tog prostora gospodarskoj svrsi.

Ovaj fizičar vijećnicima je prezentirao niz dokumenata, koji uređuju pitanje sanacije, ali i niz fotografija i dijelove filmova, koji govore o istražnim radnjama na dvije lokacije. Zona A, koja se nalazi na području Kaštel Gomilice, gdje se nalazi oko 38 tisuća kubika materijala dovezenog iz termoelektrana bivše države prema svim mjerama uspješno sanirana još 1973. godine. Zona B nalazi se u Kaštel Sućurcu, na njoj je odloženo oko 180 tisuća kubičnih metara šljake i pepela, očekuje svoju sanaciju.


Ivica Prlić

Uključiti se u nacionalni program

- Brojna mjerenja, sondiranja, snimanja, ronjenja, kao i vegetacija,  karakteristike životinjskog svijeta koji se nalazi na tom području, te činjenica da se u taložnicama ne nalazi morska voda, neupitno su dokazali kako na prostoru nekadašnje tvornice Jugovinil nema izuzetno opasnog radioaktivnog zračenja, koje bi izazvalo teške zloćudne bolesti – rezimirao je Prlić.

No, unatoč tome područje treba sanirati u skladu sa zakonskim propisima, a posebno treba postati dio nacionalnog programa provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskoristivih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, kako bi ova sanacija mogla dobiti nacionalnu potporu te pokušati iznaći sredstva.

Gradu Kaštela, zbog kratkih rokova, ostalo je nešto više od mjesec dana za uređivanje dokumentacije potrebne kako bi ušli u nacionalni program, no prema najavama gradonačelnika Ivana Udovičića te dogradonačelnika Zorana Bonacina, Grad je na putu te realizacije.


Ivan Udovičić

Zašto rezultati nisu prezentirani ranije

Ova tema izazvala je brojna pitanja od strane vijećnika, a mnogi su se složili kako je teško nakon 50 godina informacija kako je to područje radioaktivna bomba, prihvatiti da provedeno istraživanje većinu dosadašnjih saznanja pobija. Vijećnik Ivan Kovač ovom se prilikom upitao zbog čega rezultati dugogodišnjih različitih istraživanja nisu prije došli do javnosti, pitajući se dodatno je li nekom bilo u interesu da prostor bivše tvornice bude manje financijski vrijedan. Jedan od onih koji je govorio o ovoj temi bio je i Josip Berket.

- Priča je, vidimo, puno jednostavnija nego se do sada razmišljalo i govorilo u medijima i drago mi je zbog toga, posebno jer je naglašeno kako je zona A, koja se nalazi na prostoru koji koristi Marina Kaštela, sanirana kao malo koje područje. Zakonski propisi točno određuju na koji se način i po kojim uvjetima ova područja mogu privesti svrsi, a u skladu s tim mi u Marini ćemo na tom području napraviti ili parking automobile ili parking brodova – kazao je o ovoj temi Berket, vlasnik Marine Kaštela, zadovoljan što se skinula stigma opasnog područja sa zemljišta koje oni koriste.

Izvješće Povjerenstva za okoliš

Na ovoj sjednici vijećnici su primili na znanje i Izvješće o radu Povjerenstva za praćenje stanja okoliša, koje je iznijela Ivana Rajčić. U izvješću su navedena sva djelovanja i akcije u kojima je Povjerenstvo bilo ili inicijator ili sudionik, a odnosila su se na pitanja vezana uz sva ekološka  i dio komunalnih pitanja iz njihovog djelokruga.

Sve detalje iz izlaganja Ivane Rajčić i  Ivice Prlića te vijećničke rasprave možete pogledati u video snimkama tematske sjednice.


KOMENTARI:

Stari Komentari (15)

 • (Gost_122)

  "Vijećnik Ivan Kovač ovom se prilikom upitao zbog čega rezultati dugogodišnjih različitih istraživanja nisu prije došli do javnosti, pitajući se dodatno je li nekom bilo u interesu da prostor bivše tvornice bude manje financijski vrijedan."

  Pitaj Miju, Ivnu i Kobru.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4135)

  Sve je to, kako kaže Plavšić, "škarpina na gradele". A uskoro ćemo saznat ko će se sa "škarpinom"osladit.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4135)

  http://www.lerotic.de/sljaka/

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4135)

  Pomorsko dobro treba mjeriit od čvrste crte kopna, a to je ona iscrtkana linija na karti. Deponirana šljaka nije kopno i ne može bit privatno vlasništvo. Grad mora tražit da Županija proglasi pomorsko dobro prije donošenja planova i projekata za to područje.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3675)

  "Vijećnik Ivan Kovač ovom se prilikom upitao zbog čega rezultati dugogodišnjih različitih istraživanja nisu prije došli do javnosti, pitajući se dodatno je li nekom bilo u interesu da prostor bivše tvornice bude manje financijski vrijedan."

  Pitaj Miju, Ivnu i Kobru.

  Vječnik Matela je pošteno i naivno pitao. Samo nije pita svog mentora Berketa. A istina je da berektu ne odgovara skandal o šljaki na kojoj on planira gradit suhi vez za male pare.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9237)

  Čovik koji je radija na bageru od 2000 do 2005 BERKETU ravna plato za suhi vez te sav višak šljake guran u more a i oštečen sarkofag jer gospodin Prljić to zna a neće da kaže.čovjek koji je radija na bageru u th 5 godina je obolija od raka pluča te 2005 g završija je u bolnicu i u roku sedam dana umra.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2234)

  ako je stanje ovako idealno kako kaze doticni gospodin iz zagreba to sad ne znaci da dobrotvor moze kopat kako njega volja
  prlic govori kako je stanje sad a ne kad se pocne nesto radit

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5198)

  Može bit da je sarkofag oštećen nekim radovima ali da je bager radija 5 godin to je čista besmislica. Bager je na deponiju radija dan, dva. Ako je za ti par dan bagerista uspija uvatit rak pluči i umrit onda je bija puno osjetljiv.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_550)

  "čovjek koji je radija na bageru u th 5 godina je obolija od raka pluča te 2005 g završija je u bolnicu i u roku sedam dana umra."

  ka i drugi sa Firula, iz njegove sobe. A zašto mu kolege s posla nisu isto obolile od raka i umrle?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_550)

  "ako je stanje ovako idealno kako kaze doticni gospodin iz zagreba to sad ne znaci da dobrotvor moze kopat kako njega volja"

  Kako ne more, ka svoj na svome? Pa to stari kaštelanski postulat, da svak čini na parceli šta, kad i kako ga je volja.

  oko 6 godina prije
 • Rog za sviču (Gost_8717)

  Sumnjam u ove pričice jer se uvijek govori onako kako nekome paše!
  Kad bi to i bila istina, to znači da je veliki dio u moru!
  Jadan je oni koji sve ovo sluša: zajebavali su nas, zajebaju nas, i zajebavat će nas. Pa sad izaberi.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6187)

  "Razbijena fama o radioaktivnosti na području Jugovinila"
  "...zadovoljan što se skinula stigma opasnog područja sa zemljišta koje oni koriste."
  Kome se ovakvin naslovon i izjavama želi zamazat oči? Pa di je nestala šljaka? Šta smo svi koji smoživili i živimo u Sućurcu i čiji su članovi obitelji radili u Jugovinilu potpuno ludi???
  Berket oće vodu na svoj mlin da bi moga gradit, ma nemoj!
  Matela je pošteno pita i potisujen svaku njegovu!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4867)

  Neće gradit samo Berket. Bili živi pa vidili! Pitanje je zašto Županija još nije proglasila pomorsko dobro? I oće li ga proglasit? A Berket nije župan. Zna se ko je bija i ko je sad. A zna se i da Berket na šljaci koju je dobija djelomično u koncesiju može napravit samo parking i to ako zadovolji sve državne propise za to područje. Triba vidit šta sve može radit Moralić i Lavčević i šta će to značit za Sućurac i Kaštila.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3101)

  moze li iti jedna sjednica GV proc bez NJEGOVE marine
  pogotovo ova tema
  ma tamo ruze cvatu nema vise sljake nestala je isparila

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5535)

  Ovaj naslov je potpuno pgrešan. Niti je fama niti je razbijena. Ovdje se radi o prostoru koje je trajno devastirano zbog neznanja, nemara i neodgovornosti onih koji su na najlipšu plažu na Jadranu izgradili Jugovinil, a i onih koji su kasnije u njemu radili i upravljali. Međutim, šteta se može bar djelomično sanirat, a prostor dovest u prihvatljivo stanje za stanovnike Kaštela. Ovakve neobjektivne prezentacije tomu ne pridonose, već upravo suprotno, stvaraju još veće nepovjerenje prema struci i političarima kojima stručnjaci pogoduju za trenutne interese.

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij