hren

VIJEČNIČKA PITANJA 11. SJEDNICE
Tek je dio kaštelanskih vijećnika na ovotjednoj sjednici gradskog vijeća iskoristio svoje pravo da gradonačelniku, njegovim zamjenicima i pročelnicima, uputi neko od vijećničkih pitanja ili prijedloga.

Među onima koji su to uradili bila je i Berketova vijećnica Marinka Parčina, koju je zanimalo, zašto se objekt Vinalka ne nalazi u natječaju o prodaji Dalmacijavina, o prostoru kuće Ćipiko u Kaštel Starom i pri tome prozvala gradonačelnika jer vijećnici ne znaju što se tamo događa, te kome je izdana faktura za čišćenje prostora nekadašnjeg zeničkog odmarališta.

Gradonačelnik Ivan Udovičić kazao joj je kako je stečajni sudac trebao riješiti imovinsko- pravne odnose na objektu Vinalka, no kako očito to još nije uređeno pa je i prodaja Vinalka odgođena. Udovičić je potvrdio da će se sanitarni čvor u kući Ćipiko ponovo vratiti na staro mjesto, a kako prostor ne bi propadao rješenje se vidi u najmu.

- Što se tiče čišćenja zeničkog odmarališta, koliko znam poslali smo dva dopisa stečajnom upravitelju, koji je nadležan i za troškove nastale u stečaju, no sve ću još jednom provjeriti – kazao je Udovičić.

Ivan Kovač zatražio je pisane odgovore na pitanja, koji je trenutni status područja Jugovinila i kada će se riješiti prometni kaos nastao nakon obilježavanja temelja stare crkve u Sućurcu.

Grad čeka novi poziv za uređenje fasada

Pisani odgovor dobit će i SDP-ovac Filip Plećaš na svoje pitanje koliko je sredstava utrošeno u Kaštel Lukšiću, od 3,6 milijuna kuna koliko je planirano.
Plećaša je zanimala i tema sufinanciranja uređenja fasada kuća, uz napomenu da su mnoga mjesta iskoristila tu priliku, a ista tema zanimala je i Berketovu vijećnicu Meri Škopljanac Gagić, koja je nadležne pitala jesu li se Kaštela javila na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša.
Kako joj je odgovorio zamjenik gradonačelnika Mili Novak, Fond je poziv objavio u ožujku, no Kaštela se nisu mogla prijaviti jer nisu znali da će poziv biti objavljen te nisu u proračunu predvidjeli sredstva za sufinanciranje.

- Novi poziv očekivali smo na početku ljeta, no nije uslijedio, iako smo mi u međuvremenu u proračunu planirali 100 tisuća kuna za sufinanciranje. Za slijedeću godinu planirat ćemo dodatnih 100 tisuća i nadamo se novom javnom pozivu početkom slijedeće godine – odgovorio joj je Novak, a njegov odgovor izazvao je kasniju neugodnu komunikaciju o kojoj smo već pisali.

Ruševno stanje nekadašnje zadruge u Kaštel Lukšiću i njena namjena, bila je tema pitanja Marinka Kovačeva s Berketove liste.

- Taj prostor ustupljen je HGSS-u, no kako oni ne raspolažu nekim posebnim financijama, dogovorili smo se da Vlastiti pogon taj prostor uskoro očisti te postavimo vrata, a nakon toga pokušat ćemo zajedno sa HGSS-om iznaći rješenja da se taj prostor privede svrsi – informirao je Kovačeva, upravitelj Vlastitog pogona Ivan Čagalj.

Čeka se komunalni doprinos Zračne luke

Prazne li se cisterne sa sadržajima iz crnih jama u neke ispuste, pitao je na sjednici HDZ-ovac Branimir Matijaca. Kako je kazao, ovog ljeta u portu u Kaštel Lukšiću bilo je vidljivo ispuštanje većih količina kanalizacijskih voda, pa se građani pitaju jesu li pražnjenja cisterni uzrok tome. Dogradonačelnik Mili Novak obećao je kako će provjeriti navedene situacije i moguće uzroke.

Matijaca je također pitao u kojoj je fazi rekonstrukcija ceste Put sv. Lovre u Lukšiću, a Novak ga je informirao kako je većina zemljišta otkupljena, projektna dokumentacija je spremna, potpisan je ugovor s Hrvatskim vodama, a natječaj za izvođača raspisat će se kada u gradsku blagajnu stigne novac od uplate Zračne luke za komunalni doprinos, za predviđenu gradnju.

Komunalnog doprinosa Zračne luke dotakao se i vijećnik Josip Berket, koji je naveo da je rekonstrukcija navedene ulice jedan od gradskih prioriteta, no zatražio je da se vijećnici zajednički dogovore u što će se utrošiti preostali novac od ukupno 16 milijuna kuna, koliko bi iznosila uplata Zračne luke. Pri tome je naveo kao prioritete, uređenje stare kaštelanske ceste na istočnom i zapadnom ulazu u grad.

Gradonačelnik Udovičić složio se s potrebom uređenja tih prometnica, ali je kazao kako će o prometnici od Štafilića do Divulja skrbiti Hrvatske ceste, dok je rekonstrukcija ceste od Sućurca do Solina teška 15 milijuna kuna, projekti su spremni, ali bit će potrebno iznaći konkretna sredstva.

- Dio sredstava iz komunalnog doprinosa Zračne luke, Grad namjerava utrošiti na 2. fazu vodoopskrbe Lukšić – Radun – ustvrdio je Udovičić.

Važnost odvajanja bio otpada

Vijećnik Josip Berket i na ovoj sjednici osvrnuo se na problem otpada, konstatirajući da spalionica neće biti kada se otpad počne odvajati na kućnom pragu. Pri tome je prozvao vijećnike koji o temi otpada i spalionice ne govore. Berket je izložio kako je bitno razvrstavati bio otpad, a prema njegovim riječima, ni Lećevica ne bi bila eko problem ako u nju neće dolaziti bio otpad. Gradonačelnik Udovičić potom je govorio o Lećevici i razvrstavanju otpada u tom centru, no Berket ga je upozorio da se nisu razumijeli, jer da je on govorio o bio otpadu i projektu kompostane.

Udovičić je još jednom ponovio kako su se Gradsko vijeće i gradska vlast već nekoliko puta izjasnili, na različite načine, da ne žele spaljivanje u cementarama.


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • novak i ekipa (Gost_5098)

  Zastala sam u gledanju snimke na onom dijelu gdje je Novak kazao vjećnici da je ne može zadovoljit. jednostavno grozno i nekulturno od njega. Još me više zgozila reakcija gradonačelnika i našeg sućuraškog zamjenika. A i Ivanović se cerio kao i uvijek fini Plećaš. Ovo je strašno a onda kažu da nisu tako mislili. Gdje je izvinjenje ženi?

  oko 6 godina prije
 • novak i ekipa (Gost_5098)

  a i tajnici Špiki t je sve bilo smješno

  oko 6 godina prije
 • a (Gost_7339)

  ko bi sve zadovoljija:)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8653)

  jel je ko zadovoljija

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7185)

  nemate emisiju, rekao bi mate mišo kovač

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij