hren

BEZ NAZOČNOSTI ČLANOVA HDZ-a
Iako je posljednjih dana sve dalo naslućivati kako privremeno financiranje Grada Kaštela, koje je bilo potrebno usvojiti jer nije izglasan proračun za slijedeću godinu, neće dobiti potrebnu većinu u Gradskom vijeću te će doći do raspuštanja predstavničkog tijela i imenovanja povjerenika, nakon današnje sjednice stvari su ipak drugačije.

Na sjednici koja je imala samo jednu točku dnevnog reda, o privremenom financiranju, u ime SDP-a govorio je Dražen Đaković, koji je pred gradonačelnika Josipa Berketa i vijećnike iznio pet konkretnih zahtjeva. Pri tome je Đaković naglasio da SDP ne drži figu džepu, kako je to prezentirano i isto tako SDP-u nije primarno dovesti povjerenika, koji bi vjerojatno bio iz redova te stranke već im je važno da se u ovom gradu nešto konkretno napravi.

- Naši zahtjevi nisu nemogući, SDP je sve ovo već duže vremena zahtijevao od gradonačelnika, no unatoč gradonačelnikovim obećanjima ništa do sada nije učinjeno. Smatramo da se sve u našim zahtjevima može učiniti u kratkom roku, pa što se SDP-a tiče Gradsko vijeće proračun može usvojiti već u siječnju – kazao je Đaković.

A zahtjevi koje je Đaković iznio odnose se na prebacivanje 900 tisuća kuna namijenjenih za vrtić Čarobni pianino na financiranje gradskog vrtića, na izradu novog programa javnih potreba u kulturi te transparentnim izvješćima udruga iz kulture o potrošenim sredstvima, SDP traži i da se raspiše natječaj za adaptaciju prostora sadašnjeg Pastoralnog centra u Lukšiću, koji bi bio prijelazno rješenje za Dom mladih. SDP je zatražio i popis gradske imovine, u onom obliku u kojem je trenutno, kao i podnošenje zahtjeva od strane Grada za utvrđivanje pomorskog dobra za područje ex Jugovinila.

Gradonačelnik Josip Berket naglasio je da se za dio zahtjeva i sam zalagao, a u svom obraćanju izdvojio je pitanje privatnog vrtića, još jednom naglasivši da se ne financira vrtić već da se tim sredstvima subvencioniraju roditelji za trošak djece u vrtiću. Gradonačelnik i Đaković imali su i oprečna mišljenja može li Grad, u nedostatku pojedinih UPU-a, podnijeti zahtjev za utvrđivanjem pomorskog dobra. Isto tako, kazao je gradonačelnik, treba vidjeti što s Pastoralnim centrom jer je on u koncesiji Nadbiskupije.

Predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica složio se s većinom SDP-ovih zahtjeva, no za njega je također problematičan prostor u Lukšiću, na što je Đaković objasnio da bi adaptirani prostor osim mladima zasigurno koristio i Nadbiskupiji, odnosno župi UBDM.

Okvirni dogovor je postignut, gradske službe radit će na određenim zahtjevima, dok će se drugi zahtjevi nastojati uvrstiti u gradski proračun.

Hoće li se svi držati svojih obećanja vidjet će se najvjerojatnije u drugoj polovici siječnja, kada će gradski proračun ponovo pred vijećnike.

Inače, za privremeno financiranje ruku je diglo svih 15 nazočnih vijećnika SDP-a, Berketove nezavisne liste, HSP-a, HSLS-a te nezavisni vijećnik Stjepan Maglica. Deset vijećnika HDZ-a nisu sjednici niti nazočili.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij