hren

KOMUNALNI DOPRINOS NAJNIŽI U OKRUŽENJU
Prijedlog stanovnika Raduna o izmjeni Odluke o komunalnom doprinosu, prema kojoj bi njihovo naselje postalo 4. zona pri obračunu komunalnog doprinosa, otvorila je u Gradskoj vijećnici zanimljivu raspravu o aktualnoj temi legalizacije objekata.

O problemima u naselju Radun vijećnicima je govorio Josip Pepur, naglasivši da u Radunu postoji preko 800 objekata, od kojih se čak stotinjak nalazi izvan obuhvata građevinske zone, koji će legalizaciju plaćati po trostrukom legalizacijskom koeficijentu, unatoč što se nalaze u području do kojeg nikada neće stići vodoopskrbna mreža.
Nazvavši stanje u Radunu stagnacijom dugom 40 godina, od kada je počela brojnija izgradnja na tom području, Pepur je zatražio od vijećnika da prihvate njihov prijedlog.

Bez komunalnog doprinosa nema sredstava za infrastrukturu

Gradonačelnik Josip Berket složio se da je Radun naselje s najviše problema, ali je naglasio i da je naselje s najviše potreba. Gradonačelnik je upozorio da slične probleme imaju i ostali stanovnici Kaštela koji žive iznad magistrale.

- Slažem se da se građanima treba olakšati u postupku legalizacije, ali morate misliti da se infrastruktura ne može osigurati bez sredstava. Možda bi Gradsko vijeće moglo prihvatiti uplaćivanje doprinosa na rate bez kamata – kazao je Berket i naglasio da Kaštela imaju najniži komunalni doprinos u okružju.


Josip Berket

Svi vijećnici koji su na ovu temu raspravljali, a ne žive u Radunu,  bili su složni da se građanima treba olakšati ali i da Grad treba uprihodovati sredstva kojima će graditi potrebnu infrastrukturu.
Među iznesenim prijedlozima našao se i onaj Darka Varnice kako bi se sredstva za komunalni doprinos, uprihodovana u pojedinom mjesnom odboru trošila upravo za taj mjesni odbor.
Branko Radačić istaknuo je nužnost donošenja nove Odluke, koja će uzeti u obzir okolnosti u kojima živimo i ciljeve. Gorana Kelam iznijela je svoje razmišljanje kako će, ako želi da se legalizacija u potpunosti provede, i država morati napraviti neke korake u olakšavanju cijelog postupka.

Radno tijelo razmotrit će prijedloge

Prema zaključku vijećnika oformit će se radno tijelo sastavljeno od predstavnika klubova vijećnika koje će razmotriti prijedlog stanovnika Raduna ali i prijedlog obrtnika koji traže da se stambeno.poslovni objekti izjednače sa stambenim objektima.

Nakon što je rasprava o ovoj točki završena, predstavnici mjesnog odbora Radun, povukli su svoj prijedlog o formiranju 4. zone, uz uvjet da jedinična cijena komunalnog doprinosa za 3. zonu iznosi 12 kuna.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij