hren

USVOJENI PROGRAMI JAVNIH POTREBA
Program javnih potreba u kulturi, težak 1.7 milijuna kuna, gradski vijećnici usvojili su većinom glasova, dok je Program javnih potreba u sportu, za koji bi iz gradskog proračuna otišlo7.6 milijuna kuna, dobio podršku svih vijećnika.

Koplja su se pri raspravi o ovim točkama dnevnog reda ipak lomila, posebno nakon što je Dražen Đaković iznio primjedbe kluba vijećnika SDP-a.
Ovom je prilikom Đaković jspočitao gradonačelniku Berketu obećanje da će financijsko djelovanje udruga biti u potpunosti transparentno te da će se podaci o tome kako su udruge trošile dobiveni novac objavljivati na web stranicama Grada.


Dražen Đaković

- No, to nije učinjeno ili zato što ne postoji radna disciplina pa zaposlenici Gradske uprave ne izvršavaju traženja gradonačelnika ili udruge nisu dostavile financijska izvješća. O ovom problemu SDP je već nekoliko puta govorio u vijećnici, ali se do danas ništa nije promjenilo – kazao je Đaković i ustvrdio da SDP neće podržati ovaj program, za koji bi po njihovom mišljenju trebalo izdvojiti i više novca, upravo iz razloga jer se ne zna jesu li udruge trošile novac za ono za što su ga i dobile.

Gradonačelnik Josip Berket Đakoviću je odgovorio kako već za dva dana mogu na gradskim stranicama objaviti svaku kunu koja je od Grada uplaćena udrugama, no da udruge ne dostavljaju financijska izvješća.
Međutim neki od vijećnika, ujedno i čelnici pojedinih udruga, pa i pročelnik Darko Opačak informirali su da ipak veći broj udruga redovno podnosi izvješća o utrošenim sredstvima.

Pročelnik Darko Opačak također je naglasio kako će, po prvi puta, Grad nakon usvajanja Programa,  sa svim udrugama kojima je odobreno financiranje, zaključiti ugovor i tražiti izvješće o realiziranim sredstvima i tek će onda započeti financiranje udruge za 2013. godinu.


Darko Opačak

Đaković je iznio i primjedbe SDP-a na konkretne slučajeve dodjele sredstava, a među njima i primjere nekih udruga čije djelovanje nema veze s kulturom.

Branko Radačić na ovoj je sjednici uputio zahtjev da se plaćanje udrugama ujednači i redovno izvršava, a napomenuo je da u ovom trenutku u Kulturnom vijeću nedostaju 2 člana pa je njegovo funkcioniranje dovedeno u pitanje.

Vodi li se računa i o natjecateljima i o rekreativcima

Izvješće o programu javnih potreba u sportu pred vijećnike je iznio Željko Bujas, zamjenik predsjednika Zajednice sportskih udruga Kaštela. Bujas se na početku izlaganja osvrnuo na određene izjave vijećnika o sportu, tijekom pojedinih sjednica, nazvavši ih nekorektnima i ustvrdivši da se sva sredstva koja Kaštela ulažu u sport, troše isključivo prema programima i pravilnicima.

Najviše primjedbi na Program imao je nezavisni vijećnik Stjepan Maglica.

- Ovaj Program nosi naziv javnih potreba u sportu u Kaštelima, a ne o potrebama udruga – kazao je Maglica, spočitavši da se ne vodi računa o bavljenju sportom mladih koji nisu članovi udruga i klubova, odnosno zaboravljeno je na rekreaciju iako je ona važan dio svih dokumenata o sportu, a vodi se računa samo o natjecateljskom dijelu sporta. Isto tako Maglica je naveo kako su omladinski pogoni stavljeni u drugi plan.


Željko Bujas

Željko Bujas spočitao je Maglici nepoznavanje dokumenata ZSU kao i nepoznavanje prilika u klubovima, jer se broj djece koja se bave sportom u Kaštelima kreće oko hrvatskog prosjeka i o svima njima se vodi briga.

Od 7.6 milijuna kuna koja bi trebala biti namjenjena sportu, 1.8 milijuna odlazi na javnu ustanovu Sportski objekti, 1 milijun za izgradnju dvorane u Sućurcu, a ZSU će za financiranje klubova dobiti 4.8 milijuna kuna.

Inače, oba usvojena Programa za svoju će realizaciju trebati pričekati usvajanje gradskog proračuna.


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij