hren
 

KAŠTELA U SRCU
Gradonačelnik Josip Berket i predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica ovog su četvrtka primili ovogodišnje dobitnike osobne nagrade Grada Kaštela, belgijske državljane i velike prijatelje Kaštela, gđu. Christiane Rayemaekers i gosp. Diederika Daemsa.

U neformalnom druženju kojem su prisustvovali zamjenici predsjednika Gradskog vijeća, Alenka Rokov i Branko Radačić, tajnica Gradskog vijeća Višnja Špika, vijećnica Meri Škopljanac Gagić, predsjednik savjeta za sport i mlade Stjepan Maglica i inicijator kandidature Frane Metličić, gradonačelnik Berket zahvalio se dobitnicima na svemu što su tijekom godina, posebice za vrijeme Domovinskog rata učinili za Kaštela, te im uručio prigodne poklone. Čestitkama se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Darko Varnica.

Inače, inicijativu za dodjelu osobnih nagrada Grada Kaštela belgijskim supružnicima pokrenuo je Frane Metličić koji je između ostalog istaknuo i veliku podršku koju su Died i Chris dali našim ljudima koji su tijekom godina dolazili u Belgiju, među kojima su mnogi danas ugledni belgijski državljani.

Metličićevu inicijativu prihvatio je Branko Radačić koji je i uputio zahtjev Gradskom vijeću da se pokrene procedura za dodjeljivanje osobne nagrade upravo ovim ljudima te je među ostalim istaknuo: -"Ukupan rad i djelovanje supružnika g. Deams Diederika i Christiane Raeymaekers, belgijskih državljana, istinskih i osvjedočenih prijatelja i promotora Kaštela, zavrjeđuje pažnju i poštovanje najšire društvene zajednice. Dodjelom Nagrade Grada Kaštela za humano djelo, a što je primjereno uloženim naporima g. Deamsa Diederika i Christiani Raeymaekers, želim dati svoj doprinos uvažavanju istinskih prijatelja Grada Kaštela, čija je skromnost, humanost i nesebično zauzimanje za interese našeg grada i sugrađana, velika i neizbrisiva", naveo je Radačić.

Prigodnim riječima u znak zahvalnosti prisutnima se obratio Diederik Daems u svoje i u ime svoje supruge: - "Život je kao knjiga sa osobnim podacima i iskustvom, a svatko ima svoj dio u ovoj knjizi. Nije svako iskustvo lijepo, ali ima moralnu obavezu prema svojem potomstvu i onda kada su zadaci koji se trebaju obaviti jako teški. To pak ne znači da ima loših knjiga jer sve što čovjek ima je slijed prošlih događaja, ne uvijek bez tuge i boli, ali na kraju trebaju dati osobno zadovoljstvo i mir.
Nitko u ovoj knjizi ne treba iskati čast i priznanja, tako ni moja žena ni ja, jer sve što smo radili, radili smo zajedno kako bi ova knjiga imala lijep završetak", kazao je Daems.

Diederik Daems još kao mladić prvi put došao je u Kaštela daleke 1968 godine i odmah se zaljubio u mijesto i prekrasne ljude. Od tada do Domovinskog rata svake godine je i po nekoliko mjeseci boravio u Kaštelima. Preko belgijske organizacije mladih "Humjos" godinama je dovodio mlade Belgijance u "Poljoprivrednu školu" i privatni smještaj u Kaštel Štafilicu, po sezoni i do 600 mladih.
Godine 1984. predsjednik tadašnje Mjesne zajednice Donja Kastela, uručio mu je priznanje vatrogasnog društva jer je vodio veliku grupu  turista i sam sudjelovao u gašenju požara koji je tog ljeta danima bjesnio na Kozjaku.
Početkom Domovinskog rata, samoinicijativno zajedno sa svojom suprugom Cristijane organizirao je sakupljanje humanitarne pomoći i novčanih priloga, a do početka 1993,godine ta pomoć se mjeri u tonama I većim dijelom je razdijeljena preko Crvenog križa Kaštela. Organizirali su ukupno 600 tona raznog materijala, od toga 29 kamiona u Kaštela i 5 u Bašku vodu, a osobno je donosio I raznu pomoć braniteljima na položajima.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost_6116)

  Primjer kako stranac može iskreno volit naša Kaštela a time i našu Hrvatsku na koji bi se mogli ugledat mnogi naši sugrađani!

  oko 8 godina prije
 • škovacin (Gost_6215)

  :-)))

  oko 8 godina prije
 • (Gost_7105)

  Slazem se Goste 6116 - ovo je za primjer. Da je bar vise ovakvih kulturnih,dobronamjernih i pristojnih ljudi.

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij