hren
IMENOVANI ČLANOVI KULTURNOG VIJEĆA
Prema odluci Gradskog vijeća, obvezu plaćanja dodatne 1 kune po metru kubičnom stvarno potrošene vode kao namjenski dio cijene za realizaciju Eko projekta, koju se ugovorom iz 2008. godine Grad Kaštela obvezao plaćati iz proračuna, ubuduće će plaćati građani na svojim računima za vodu.

Voda i kanalizacija nisu politika

- Praksu gradova čiji dio namjenske cijene vode za Eko projekt plaćaju isključivo građani, Grad Kaštela je pokušao krajem 2008. godine promijeniti. Grad je sklopio ugovor sa Vodovodom i kanalizacijom  po kojem će 1 kunu po kubičnom metru potrošene vode izdvajati Grad iz svog proračuna, a ne građani.
Međutim kako ova obveza Grad košta 2.4 milijuna kuna godišnje, zbog teške financijske situacije ovih sredstava neće biti u gradskoj kasi  pa će se isti naplaćivati kao i u susjednim gradovima, na računu građana - objasnili su pročelnik Ronald Rejo i gradonačelnik Josip Berket.

S ovim prijedlogom nisu se složili oporbeni vijećnici, a HDZ-ovac Mili Novak u svom obrazloženju naveo je kako je bilo kakav udar po džepu građana u ovom trenutku nepotreban i neprihvatljiv.

- Iz proračuna se vidi da se 2.4. milijuna neće utrošiti na projekte vodoopskrbe ili sekundarne kanalizacije, već će se njima pokrivati određene rupe u proračunu zbog nerealnog trošenja na zapošljavanje i softwere – kazao je Novak i nadodao kako u Gradu postoji dovoljno pametnih ljudi da urade sve potrebno kako bi se apliciralo u Europske fondove čime bi se osigurala konkretna sredstva.

- Ovo nije prihod Grada već rashod i ne može se uložiti nigdje nego u ono za što je namjenjen – bio je kategoričan pročelnik Rejo, dok je gradonačelnik Berket Novakov istup okarakterizitao kao nepotrebno politiziranje.

- Voda, kanalizacija i Eko nemaju nikakve veze s politikom, a ako želite politizirati onda vam moram reći da ste za ovakvo stanje vi najkrivlji. Mi smo akrobati izbjegavanja bankrota, a tko nas je u to doveo? Uvijek nastupate kao branitelji interesa građana... – riječi su gradonačelnika Berketa.

Poskupljenje vode podržao je za govornicom i HSP-ovac Stjepan Maglica koji smatra da je nekorektno da dio Kaštela ima vodu i kanalizaciju dok drugi dio nema pa je ova 1 kuna prilika da svi imaju jednake uvjete.

Kako je ovaj prijedlog Gradsko vijeće prihvatilo većinom glasova, građani Kaštela će za namijenski dio cijene, umjesto dosadašnjih 2.5 kuna ubuduće plaćati 3.5. kuna za realizaciju Eko projekta.

Kaštela dobila Kulturno vijeće

Iako su u Kulturno vijeće Kaštela kandidirani brojni djelatnici i stručnjaci iz područja kulture te, kako je u svom pisanom obrazloženju naveo pročelnik Darko Opačak, odabir samo pet članova nije bio lagan, njegov prijedlog rezultat je analize i dubokog promišljanja o svim predloženim kandidatima. Unatoč što bi i ostali kandidati dali svoj doprinos u kulturi, Opačak smatra da pet predloženih članova predstavlja najbolje riješenje.
Prijedlog pročelnika Opačka jednoglasno je prihvaćen od gradskih vijećnika, uz napomenu liberala Branka Radačića o mogućnosti postojanja nekoliko Kulturnih vijeća i uključivanja u rad još stručnjaka.

Kulturno vijeće tako će činiti profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Mladen Domazet, profesorica likovne kulture – restaurator Doroti Brajnov Botić, voditeljica klapa Neverin i Kampaneli Antonela Pilić, predsjednik Kaštelanskog kazališa Joško Grgin te član HGD Biranj Ivan Biliškov.

Naknada za rad članovima ovog vijeća biti će naknadno određena, a prema izjavi pročelnika Opačka neće predstavljati ekvivalent uloženom trudu i problemima u radu koji ih sigurno očekuju.

Otpad i turizam
Nešto više diskusije bilo je u vijećnici oko točke o usvajanju Izvješća o izvršenju Plana gospodarenja komunalnim otpadom za 2009. godinu, pri čemu se otvorilo pitanje zbog čega se Izvješće usvaja ili ne. Treba li pri usvajanju ovakvih izvješća voditi računa o eventualnim greškama u njima, mogućnostima grada, planiranom a nerealiziranom ili o radu koji je odjel uložio u taj dio posla, ostala su i ovom prilikom otvorena pitanja. Izvješće o izvršenju Plana gospodarenja komunalnim otpadom ipak je usvojeno, a osim oporbe protiv je glasao i vijećnik Nezavisne liste Marijan Tadin.

Prijedlog Turističkog vijeća TZ Kaštela o Izmjeni razreda turističkog mjesta, kojim se predlaže da Kaštel Štafilić iz kategorije A prijeđe u kategoriju B, povučen je s dnevnog reda, nakon što je zamolba gradonačelnika Josipa Berketa da Kaštel Štafilić ostane u kategoriji A, a razliku troškova koje ovakvom kategorizacijom imaju mali iznajmljivači istima nadoknadi Grad, naišao na primjedbe nekih vijećnika.


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij