hren

KAŠTELA - Gradsko vijeće Kaštela je na jučerašnjoj sjednici, u prisustvu čelnika kaštelanskih Udruga proizišlih iz Domovinskog rata, odbilo prijedlog Hvidre da se general Ante Gotovina proglasi počasnim građaninom grada.
Iako HDZ ima većinu od 17 članova Vijeća, od ukupno 25 vijećnika, za ovaj prijedlog glasovao je samo vijećnik HSP-a Pavo Maglica, koji je u ime Hvidre i predložio stavljanje na dnevni red rasprave o imenovanju Ante Gotovine počasnim građaninom.

Raspravi je prethodilo prepucavanje vijećnika o tome je li komisija dužna vijećnicima dostaviti sve prijedloge o imenovanju, pa i one koje nije prihvatila. Međutim, predsjednik Vijeća Ante Grepo, držeći se strogo poslovničke procedure, stavio je prijedloge komisije na glasovanje, te je Vijeće jednoglasno i donijelo odluke o osobnim, skupnim i nagradama za životno djelo za 2004. godinu.
Za istaknuti je da je vijećnik HDZ-a, invalid Domovinskog rata i član Hvidre Josip Vidić na prijedlog odgovorio da je Gotovina bio njegov sugovornik i suborac, ali da je licemjerno u današnjoj situaciji zarađivati političke poene na generalu. Istaknuo je kako ga, iako je i sam član Hvidre, nitko nije pitao hoće li predložiti generala Gotovinu za počasnog građanina.
Nakon neizglasavanja odluke čelnici Udruga proizišlih iz Domovinskog rata održali su konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da se u gradskoj vijećnici dogodio presedan jer je komisija za imenovanja zlorabila svoj položaj i izigrala Hvidru kao udrugu. Istaknuli su da se upravo "partija — zajednica", koja se dičila Gotovinom, Norcem i drugim herojima Domovinskog rata, te do jučer prozivala "crvene", s njima klicala na splitskoj Rivi, lijepila plakate i pozivala sve domoljube na otpor protiv "šestorice", sada natječe u poslušnosti prema Bruxellesu. Željko Strize, čelnik kaštelanske Hvidre, je naglasio kako su vijećnici HDZ-a odbijali njegov prijedlog da zatraže dopunu dnevnog reda po njihovu zahtjevu, pozivajući se na stranačku stegu, te da je komisija takve odluke donijela zbog upletenosti gradonačelnika i predsjednika HDZ-a Kaštela Ante Sanadera, koji je osobno zabranio komisiji da donese odluku o generalu Gotovini.
Sam Sanader, međutim, odbija svaku mogućnost da je utjecao na odluke komisije, nazivajući to smiješnim, te ističući da HDZ nije nikad raspravljao o nagradama Grada.
— Svaka udruga ima pravo na svoje mišljenje, a svaka stranka ima svoju glavu i svoj rep, a u HDZ-u se zna red — rekao je Sanader te podsjetio da ni general Gotovina, ni Hrvatska ne bi imali nikakve koristi od toga da se Gotovina proglasi počasnim građaninom ovoga grada.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij