Preseljenje bi bilo udar na radnika i na - logikuDobro je što je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva napokon uspostavilo socijalni dijalog sa sindikatima i predstavnicima radnika, ali to ne znači da ćemo pristati na sve prijedloge koji dolaze iz ministarstva.
To je stav sindikata iz Željezare Split nakon razgovora u ministarstvu s ministrom Brankom Vukelićem i njegovim suradnicima. Na tom je sastanku, naime, sindikalnim predstavnicima konačno i službeno prezentirana ideja ministarstva i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) o spajanju sisačke i splitske Željezare u krovno poduzeće, uz najavu preseljenja modernizirane čeličane iz Splita u Sisak.

— Predstavnici države su rekli svoje želje i osjećaje, a mi smo došli braniti interese radnika. Mi želimo sigurnost radnih mjesta, nikakvim obećanjima više ne vjerujemo — kaže Zvonko Šegvić, predsjednik najjačeg sindikata u tvornici, podružnice Nezavisnog sindikata Brodosplit u Željezari Split. Saslušali smo što nam žele reći, ali želimo da se to pretvori u ozbiljan elaborat potkrijepljen podacima i činjenicama, koje će jamčiti zadržavanje radnih mjesta u Željezari Split, kaže Šegvić. Taj će elaborat, prema njegovim riječima, biti predstavljen sredinom siječnja, a on, kako je rečeno, mora biti usklađen s traženjima Europe. Imam osjećaj da ništa ne možemo sami. Ako kod nas misle da će tuđinac bolje brinuti o nama nego mi sami, onda je pitanje gdje smo. Pa, zar mislite da je slučajno na dan održavanja sastanka u ministarstvu, stigla i poruka iz Europe koje traži privatizaciju crne metalurgije? Mi jesmo za privatizaciju splitske Željezare, ali nakon što se uspostavi puna proizvodnja, jer će tada imati veću cijenu, zaključuje Šegvić, dodajući kako je radničko dioničarstvo dobra stvar, jer tada radnik ima osjećaj da radi za sebe i za svoju tvrtku.
Povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Dalmaciju Vedran Dragičević je zadovoljan što su sindikati konačno pozvani na razgovor da bi im pojasnili namjere o udruživanju dviju Željezara. Ali, nas brinu radna mjesta. Strahujemo da ćemo, ako nam uzmu čeličanu iz kaštelanske tvornice i presele je u Sisak, ostati bez radnih mjesta. Mi jesmo za spas crne metalurgije, samo je pitanje kako to izvesti. Suosjećamo i s radnicima u Sisku, ali smo protiv spašavanja jednih na štetu drugih, kaže Dragičević. Zagrebački je sastanak iznjedrio obećanje države da će pomoći u ostvarenju pune proizvodnje do kraja siječnja 2005. godine, iako nije rečeno hoće li to biti kroz nova jamstva, kredite ili repromaterijal. No, do 15. siječnja, država će preko brojčanih pokazatelja definirati što čeka crnu metalurgiju, nakon čega će i sindikati dati svoje mišljenje o prijedlogu države za rješenje problema u crnoj metalurgiji, rekao je Dragičević.
KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska