hren
Preseljenje bi bilo udar na radnika i na - logikuTVORNIČKI SINDIKATI U IME RADNIKA ČVRSTO PROTIV PRESELJENJA ČELIČANE
Sva tri sindikata iz Željezare neće dopustiti preseljenje čeličane iz Splita u Sisak, uz napomenu da nemaju ništa protiv stvaranja holding kompanije Cro Steel, ali ne na način da 260 radnika u Sućurcu ostane bez posla, a samo preseljenje tehnologije i zbrinjavanje radnika stajalo bi 30 milijuna eura.
Radnici Željezare Split neće dopustiti preseljenje svoje čeličane iz Kaštel Sućurca u Željezaru Sisak, jer bi to značilo zatvaranje splitske Željezare i gubitak radnih mjesta. To su, u ime radnika splitske Željezare, s jučerašnje konferencije za novinare, poručili čelnici sva tri sindikata u tvornici - Mladen Bekavac, Stipe Banić i Jozo Ivančević, kao i predsjednik Radničkog vijeća Tonći Mužić, zamjerajući nadležnima u vlasti što u razgovorima o sudbini tvornice nisu sudjelovali sindikati kao predstavnici radnika.
Preseljenje bi bilo udar na radnika i na - logikuSindikati su medijima prvi predočili "Koncept programa restrukturiranja crne metalurgije Republike Hrvatske" što ga je izradio Hrvatski fond za privatizaciju, ocijenivši ga lošim.
- Nemamo ništa protiv stvaranja holding kompanije Cro Steel, u koju bi ušle željezare u Splitu i Sisku, ali ne na uštrb radnika bilo koje tvornice - rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske za Dalmaciju Vedran Dragičević. Ali, dodao je, ne pristajemo na preseljenje čeličane iz Splita u Sisak, jer bi tako 260 radnika u Sućurcu ostalo bez posla, a samo preseljenje tehnologije i zbrinjavanje radnika stajalo bi 30 milijuna eura!
- Spriječit ćemo preseljenje čeličane svim demokratskim sredstvima - poručio je predsjednik podružnice Nezavisnog sindikata Brodosplit u Željezari Split Zvonko Šegvić, odbacujući taj koncept za koji je, kaže, čuo kako je dan prije prošao na užem kabinetu Vlade RH. Prema njegovoj ocjeni, sad se vidi koliko su krivi dugovi koje su stvorili bivši direktori, jer se tvornica nalazi u nezavidnoj situaciji. Apsurdnim je ocijenio da bivši direktor splitske Željezare Petar Antunović, protiv kojeg su podignute kaznene prijave, koji radnicima mjesecima nije davao plaću, a stvorio je i dugove prema državi - sad dolazi u splitsko Brodogradilište kao kupac u privatizaciji službe zaštitara i vatrogasaca! Zamjerio je vlastima što buduću tvrtku nisu u stanju niti nazvati našim imenom "Hrvatski čelik", već koriste strane nazive Cro Steel, te im je savjetovao da novac koji bi trošili na seljenje i zbrinjavanje radnika potroše na tehnološku obnovu Željezare Sisak, pa neka onda Sisak proizvodi limove za brodogradnju. Ako je državi zaista stalo do naših tvornica, neka objave popis svih uvoznika čelika, pa će svima biti jasno zašto se čelik iz splitske Željezare ne ugrađuje u hrvatsku autocestu, zaključio je Šegvić.
Splitska Željezara ima 470 zaposlenih, koncept HFP-a predviđa da će ih 70 ostati bez posla, a sindikati strahuju da je taj broj tri puta veći.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska