hren
 
SVJETLO NA KRAJU TUNELA
Subotnjem radnom sastanku održanom u organizaciji Udruženja obrtnika grada Kaštela radi konačnog dogovora o preuzimanju kaštelanskog “Adriachema”, odazvalo se 35 kaštelanskih obrtnika i poduzetnika.

31.000 metara četvornih

U Gradskoj vijećnici u zgradi Gradske uprave Grada Kaštela u Kaštel Sućurcu ovom prilikom predstavljen je projekt načina preuzimanja tvornice, pri čemu je pojašnjeno kako će biti osnovan poduzetnički centar grada Kaštela, odnosno tvrtka u kojoj će udio imati svi kaštelanski obrtnici zainteresirani za kupnju dijela Adriachema. Uz pomoć novog zajedničkog društva ujedinjeni obrtnici s područja Kaštela bi se prijavili na sljedeći raspisani natječaj po dogovorenoj visini ponude, kako bi zajedničkim snagama uspjeli kupiti oko 31.000 m2 Adrachemovog prostora.

Adriachem d.d. bi uz suglasnost Fonda za privatizaciju raspisao Natječaj za prodaju nekretnina (zgrade, zemljište, osnovna sredstva, oprema koju ima Adriachem na području Grada) prema popisu, a početna bi cijena iznosila od 6 do 7 milijuna eura, s tim da bi poduzetnici i obrtnici na natječaju ponudili 8 milijuna eura.

“Kupnjom Adriachema, između raznih pogona i prostora skladišta, dobivamo i par tisuća kvadrata kancelarijskog prostora, tako da će svaki obrtnik moći odabrati onaj prostor koji mu najviše odgovara za obavljanje njegove djelatnosti. Cilj nam je što prije početi koristiti prostore, čija će se kvaliteta i cijena zemljišta izbalansirati, tako da svi budu zadovoljni, što i jest cilj čitave akcije”, napomenuo je Ivan Kovač Matela na sastanku.

Obveze prema radnicima

Adriachem d.d. bi nastavio djelovati s Upravom, s pravnikom i financijsko-računovodstvenim radnikom za provedbu likvidacije društva u roku od 1 godine, dok bi se iz sredstava od prodaje, koja bi se uplatila na poseban račun, a na temelju programa o zbrinjavanju radnika i sukladno Zakonu o radu koji bi izradila Uprava, isplatile obveze prema radnicima.

Nakon raspisanog natječaja, izvršilo bi se etažiranje prostora s pripadajućim zajedničkim dijelovima, a sukladno s izraženim interesima i dogovorenom podjelom prostora s utvrđenim zajedničkim pravima, pri čemu bi novoosnovana tvrtka vodila računa o osmišljavanju prostora.

Zajedničko društvo bi se brinulo upravljanju i održavanju zajedničkih dijelova zemljišta i zgrada i o ostalim pitanjima prema ugovoru između vlasnika prostora i novoosnovanog društva.

Početna cijena 330 eura/m2

Međusobnim Ugovorom između vlasnika prostora i novoosnovanog Društva definiralo bi se po unaprijed dogovorenim cijenama pravo prvokupa po nabavnoj cijeni kupnje uvećanoj za uložena sredstva uređenja ili po drugim dogovorenim kriterijima,a kako je ovom prilikom rekao Nikša Dragičević, početna cijena bila bi 330 eura po metru četvornom.

Na sastanku je dogovoreno i kako će obrtnike i poduzetnike grada Kaštela zainteresirane za kupnju Adriachema u raspravama i dogovorima s predstavnicima Vlade, Fonda, Županije, grada Kaštela i Adriachema d.d. predstavljati predsjednik Udruženja obrtnika grada Kaštela Ivan Gotovac i poduzetnici Nikša Dragičević i Slavko Gotovac.

Geodetska mjerenja i promjena tekstualnog dijela GUP-a

Na prijedlog mnogobrojnih kaštelanskih obrtnika koji su nazočili sastanku, zaključeno je i kako što prije treba  izvršiti geodetska mjerenja čitavog prostora, dok je na prijedlog Darka Varnice donešen i zaključak prema kojemu će od odgovornih biti zatražena i promjena tekstualnog dijela GUP-a, kako bi kupci bili sigurni da će zona iz industrijske biti prenamijenjena u poslovno-uslužnu zonu.

Postavljeno je i pitanje na koji će način biti riješeni poslovni prostori koji su u vlasništvu Adriachema, a koji se nalaze na atraktivnim lokacijama, kao npr. zgrada u kojoj se nalazi Policijska postaja u Kaštel Gomilici i zgrada tzv. šećerane u Kaštel Kambelovcu, na što je odgovoreno kako će se sve odluke donijeti uz zajednički dogovor ili “postupkom na sriću, tj. izvlačenjem šibica”.

Novi sastanak

Sljedećem sastanku, koji će biti održan u utorak, 10. ožujka u 17.00 sati u Gradskoj vijećnici, trebali bi nazočiti predstavnici grada Kaštela i predstavnici Splitsko-dalmatinske županije, kako bi uz njihovu potporu i pomoć bile utvrđene daljnje radnje u svezi kupnje Adriachema.

 


Klikni i povečaj...

Foto: Sucurac.info


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost)

  A KO ĆE SADA POKUPIT MASLO?

  :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :? :?

  oko 11 godina prije
 • radi.. (Gost)

  Sposobnost DOGOVORA i koristi poslije njega za dvi strane su dobre osnove i za druge dogovore.Udruge, sad je na vama red.Gostu 170.Maslo kupi onj ko pri divojci,kaminu ili oltaru.

  oko 11 godina prije
 • 1312 (Gost)

  Je nikin judima uvik malo.Sad će još tražit kredite od države za kupit državno i ispast će spasioci privrede u kaštilima.Oni nude 330€ po kvadratu i još postavljaju uvjete prenamjene.Gospodo druge tvrtke da ih sad ne imenujem kvadrat papirnato sređenog terena znači bez inrastrukture košta cca 350€. :x

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  sve to pari lipo i bistro. previše lipo i bistro. a izbori gredu. a o svi apoštoli, uvik se sitin nevirnog tome...
  endem

  oko 11 godina prije
 • ispravak (Gost)

  u tekstu pise,\"preuzimanja tvornice\" molim treba pisati \"gasenja tvornice\",pokoj vječni daruj njojzi gospodine.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  neka učinu nešto, ali sumnjivo mi je to šta su izbori blizu

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  dosta je slike vidit ko tamo sidi

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  @Ja sam DIONIČAR Adriachema, ne samo ja nego puno nas koji smo radili u bivšem Jugovinilu i baš u dijelu koji se zove sada Adriachem.
  @Kako će te isplatit DIONIČARE ili se svi PRAVITE LUDI!
  Moj otac koji ima 82. god je DIONIČAR, ma koga vi više ludate i za.....te!!!

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska