hren
 

MEDIJI OPTUŽILI ŽELJEZARU SPLIT NA TEMELJU NEPROVJERENIH I ZASTARJELIH INFORMACIJA
Temeljem napisa u medijima posljednja dva dana, koji govore kako je prema ispitivanju kvalitete zraka koje provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo na području Kaštela i Solina količina željeza u zraku 100 puta veća od dozvoljene vrijednosti, Uprava Željezare Split se očitovala o cijelom slučaju, jer, kako kažu, navedeni članci direktno nanose štetu imidžu i poslovanju Željezare.

Naime, u očitovanju Željezara iznosi kako se Izvješće o ispitivanju kakvoće zraka, objavljeno na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, na koje su se mediji posljednjih dana pozivali, odnosi isključivo na razdoblja od 2004. do 2007. godine.

“Ispitivanja istih za 2008. godinu su još u tijeku i bit će objavljena tijekom veljače 2009. godine, te je stoga evidentno kako se veliki dio ispitivanja odnosi upravo na razdoblje prije dolaska nove Uprave Željezare, te prije svih radova i investicija napravljenih u Željezari, posebice u vidu zaštite okoliša”, kažu iz Željezare.

U priopćenju se nadalje ističe kako su današnji vlasnici prilikom preuzimanja tvrtke odmah započeli sa planovima za poboljšanje zatečenih uvjeta, prvenstveno zaštite okoliša, te su završili prvu fazu sustava otprašivanja u listopadu 2008. godine, koja je rezultirala znatnim smanjenjem emisija prašine. Započeli su s drugom fazom modernizacije, koja će prema planu biti završena u veljači 2009. godine, te će rezultirati potpunom sanacijom prašenja. Tada će biti i postavljeni novi filteri koji zadovoljavaju sve europske standarde vezane za zaštitu okoliša.

 

 

Očitovanju je priložen i dopis Nenada Periše iz Zavoda za javno zdravstvo koji potvrđuje navode Željezare i ujedno kaže kako će se kategorizacija kakvoće zraka za područje u okolišu mjernih postaja Željezare Split utvrditi tijekom siječnja 2009. za mjerno razdoblje 1. siječnja 2008. - 31. prosinca 2008. Razlog tome je potreba analiziranja uzoraka iz prosinca 2008. koji ulaze u zadano mjerno razdoblje. Do sada objavljeni rezultati odnose se za protekla razdoblja (2004., 2005., 2006., 2007.).

Navode smo provjerili kod ravnatelja Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, dr.med. Berislava Pelivana koji navodi da se mjerenja uvijek temelje na jednogodišnjem praćenju te da će rezultati za 2008. god. biti objavljeni u 2. mjesecu 2009. Nastavni zavod za javno zdravstvo je također predložio Poglavarstvu Program praćenja i poboljšanja kakvoće zraka za cijelu Županiju u razdoblju od 2008-2012. godine čiji je sporni podatak o kakvoći zraka bio sastavni dio kojeg su mediji iskoristili za senzacionalističke natpise.

Dakle, naši mediji su opet pravili ražanj bez zeca, a zeca ćemo ipak morati pričekati u drugi mjesec 2009. godine kada rezultati mjerenja budu javni. Usprkos svemu iz Željezare još uvijek možemo vidjeti dim koji se i dalje pojavljuje iako u manjem intenzitetu nego prije.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost)

  asti, razina zeljeza i zagadjenja u zraku je bila 100 puta veca od dozvoljene u vrijeme kada zeljezara nije radila ili je radila samo nocu, a sada kada zeljezara radi non stop, kada golim okom mozemo vidjeti dim koji kulja iz zeljezare i kada nas gusi nocu - moglo bi se dogoditi da rezultati ispitivanja pokazu zagadjenje u granicama dozvoljenog?

  ja mislim da je to nemoguce ...

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  \"Dakle, naši mediji su opet pravili ražanj bez zeca, a zeca ćemo ipak morati pričekati u drugi mjesec 2009. godine kada rezultati mjerenja budu javni.\"
  Eto šta se događa kad Žarko plasira neprovjerene informacije. Umjesto da sad svi lipo gadimo željezaru, sad ćemo gadit novinare

  oko 11 godina prije
 • za gosta 83 (Gost)

  Lipo prosetaj tamo nekoliko puti u toku dana ili ajde sest u auto isprid Emezete pa ovakvi komentar neces vise nikad napisat. Ako nista ne budes vidija pod hitno ajde u okuliste.

  oko 11 godina prije
 • Frank Nostromo_21213 (Gost)

  \"Uprava Željezare Split se očitovala o cijelom slučaju, jer, kako kažu, navedeni članci direktno nanose štetu imidžu i poslovanju Željezare.\"
  Gospodo iz željezare, kakav je to ugled i imidž željezare? Koliko znam, Cemex se bar potrudio predstaviti javnosti kao tvrtka savjesna i pažljiva prema okolišu, a koliko im viruju - pitanje je, no vi niste ni jednom svojom gestom pokazali da marite za ikoga osim za sebe. Sam objekt izgleda ka\' tvornice iz Alan Forda, a dim je sablasan i jeziv. Vrime je da država i Županija, a i grad, učine nešto i da vas zauvijek protjeraju s ovih prostora.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  gost 83 je dobro zaključija, samo šta gost 168 ne kuži poantu ;)

  oko 11 godina prije
 • brale (Gost)

  e, sicam se ja da su nam i te 2004-te i 200-te govorili kako je sve ok i zrak cist. Nisu tad iznili ove rezutate.

  Moje misljenje je da bi se svi tribali udruzit i lipo tuzit zeljezaru za prijasnje i sadasnje trovanje neduznog stanovnistva

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Mali mi ima anemiju.. Jesam luda, lipo ću ga vidit u šetnju kraj željezare i svim našim problemima će biti kraj Aj aj ajjjjjjjj

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  evala ti 137
  grad i država su nan sve sličniji ka u alanu fordu :grin
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  triba zaposlit sve anemicne u zeljezaru ili nastanit oko nje i bit ce izliceni u misec dan

  oko 11 godina prije
 • Fetivi (Gost)

  Ma ko je vidija da poduzetnici iz bivsi komunisticki zemalj mozedu vodit savjesno firme kad su i pocele korupcije i sva posasti ne savjesti tada i fala bogu i uslo je to u krv jer ko je smija ca rec.Sican se kad san dolazija na dopust u nasu lipu pa san govorija jednomen komunisti iz Sucurca da kako nan stranci snimaju s magistrale dim tvornice \"Partizan\" znate ca mi je reka da ca mu nisan razbija aparat. Eto tako su svi razmisljali ka jedan.Zato lipi moji nedajte se nego cilo vrime vrsi te pritisak na Poljaka i na kraju ako ne sredi fabriku kako triba neka gre doma jrbo jemamo dosta i svoji G. . . .

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska