hren
 
AKO NOVI NATJEČAJ NE USPIJE, SLIJEDI STEČAJ ADRIACHEMA
Zagrebačka tvrtka Kemokompleks odustala je od svoje ponude za kupnju većinskog udjela u društvu Adriachem iz Kaštel Sućurca, a ukoliko se niti na narednom natječaju Adriachem ne privatizira, sudbina ove tvrtke rješavat će se u stečajnom postupku, istaknuto je na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP).

Moralić odustao od Adriachema

Podsjetimo, na posljednji natječaj za kupnju Adriachema koji je oglašen sredinom ove godine, pristigla je jedino ponuda tvrtke Kemokompleks, koja se nalazi u vlasništvu poduzetnika Envera Moralića. Kako je Moralićeva ponuda za kupnju 81,67 posto Adriachema bila nepotpuna, iz Fonda je naknadno zatražena dopuna te ponude, odnosno dostava potvrde Ministarstva financija o plaćenim doprinosima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Pored toga, zatraženo je i dodatno očitovanje glede namirenja Adriachemovih 4,5 milijuna kuna obveza prema HBOR-u i 8 milijuna kuna duga prema HFP-u, koji su prema natječaju trebali biti u potpunosti podmireni.

Kemokompleks je ponudu dijelom dopunio, ali je tražio dodatni rok za provođenje dubinskog snimanja poslovanja Adriachema, nakon čega je prije par dana HFP-u dostavio izjavu da odustaje od svoje ponude, rekao je predsjednik Fonda Vedran Duvnjak na sjednici.

Tajanstvena tvrtka kupuje Adriachem?

Postoje određene indicije prema kojima je jedna tvrtka zainteresirana za kupnju i prenamjenu imovine, te zadržavanje svih 242 radnika, rekao je potpredsjednik Vlade i predsjednik UO HFP-a Damir Polančec, te će se iz tog razloga dionice Adriachema i treći put ponuditi pod posebnim uvjetima, tj. za jednu kunu, a ako i taj pokušaj propadne, sudbina tvrtke i radnika rješavat će se kroz stečajni postupak.

Na izjavu predstavnika sindikata u UO HFP-a Ozrena Matijaševića kako “radnici Adriachema od kolovoza nisu primili plaću iako je UO ranije donio odluku o pozajmicama za tu namjenu do privatizacije”, Polančec je neisplatu pozajmica pojasnio činjenicom da Fond trenutno ima ozbiljnih problema, odnosno nema vlastitih sredstava, niti može dobiti kredit od komercijalne banke.

Rečeno je i kako ta obveza prema Adraichemu ostaje, a kako bi se namaknula potrebna sredstva, Fond će probati prodati dio imovine iz svog portfelja.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost)

  Jeli se uopce zna koji to covik prodaje adriachema. Koji je to poglavar, nimaji 20. neka iznesu ljudima istinu. Jeli to Polance? Oni Polanacec ca misli da mu je drzava cacina.

  oko 11 godina prije
 • aron (Gost)

  igra je odavne pocela,Ti,mi,nemamo veze snicin!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  kupuje je čovo priko brke uz matijaševića

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Šta si ti pametan !

  oko 11 godina prije
 • za gosta 182 (Gost)

  jako dubokoumno ...

  oko 11 godina prije
 • poznavatelj prilika u Adriachemu (Gost)

  Obzirom na izuzetnu složenost problematike oko \"Adriachema\" evo dajem svoj prijedlog razrješenju iste.

  Tvrtku (i poduzeće u materijalnopravnom smislu) treba odmah, bez ikakvih daljnjih odgađanja, ponuditi mogućem konzorciju kaštelanskih firmi ili pojedinačno poduzetnicima i drugim subjektima. Primjerice: gosp. Berketu (što god se misli o njemu) ili gosp. Anti Kovaču, (kandidatu SDP-a za gradonačelnika Kaštela, kao mogućem ovlaštenom pregovaraču svog trenutnog poslodavca), i drugima. Naravno, sve to u opsegu, pod uvjetima i na način kako se misli ponuditi toj \"tajanstvenoj\" firmi iz ove prepiske.

  Uz sve to, kako je jasno da od ove izvorne djelatnosti \"Adriachema\" ne može biti nikakve tržišne perspektive, treba od mogućih kupaca obvezno već u ponudama, a i u pregovorima, obvezatno tražiti zamjenu postojeće djelatnosti s nekom koja će produktivno zaposliti radnike. Uz mogući konzorcij ili pojedinačne subjekte trebao bi i Grad naći svoj interes ili kroz model partnerstva (javno-privatnog) ili kroz konverziju svojih potraživanja u udio u temeljnom kapitalu. Moguće je, u tom smislu da Država odnosno paradržava (Fond mirovinskog osiguranja) u daljnjem procesuiranju privatizacije \"Adriachema\" prenese svoj portfelj (ili dio portfelja) na Grad kako bi mu se time osnažila i pregovaračka, ali i vlasnička pozicija, te čime bi mogao kontrolirati buduće procese u \"Adriachemu\". Pa, na koncu, šta upravo radi NK \"Hajduk\" nego što jasno definira privatnu vlasničku strukturu i uspostavlja ravnotežu s većinskim paketom Grada Splita? To će biti tako sve do datog trenutka kada će Grad svoj portfelj staviti u prodaju (slično kao što Vlada prodaje svoje portfelje u javnim poduzećima)

  Sve ovo može biti skup supsidijarnih ali i alternativnih mjera ukoliko primarno propadne slijedeći natječaj za tu \"tajanstvenu\" tvrtku. Naravno, i ništa od ovoga bez uvida i nadzora Vlade i HFP-a nad cijelim postupkom.

  Evo, pozovimo gosp. Berketa i druge da javno iskažu svoje mišljenje u vezi s navedenim prepiskama.
  Naravno, zbog ograničenog prostora i smisla ovakvih portala nisam već sada ulazio u duboka elaboriranja ovih prijedloga.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  svakako berketu jedino njemu nikome drugome

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  zamuti vodu, zamaži joči i pravi cilj će doći ka spasitej
  endem

  oko 11 godina prije
 • supsidijarnome (Gost)

  nemogu se oteti dojmu da retke koji su napisani piše osoba koja je ipak radila u Adriachemu,poznavalac prilika.zalosno je da Adrachem propada,dok minorne tvrtke slične proizvodnje rastu.jel smisao \"da izvorna djelatnost ,nemoze dati tržišnu perspektivu\", zelja da jedan ozbiljan proizvođać nestane i otvori prostor.zalosno je da nitko nespominje proizvodnju i nastavak rada.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  odgovor gostu 222

  Naravno da je žalosno sve što sve naveli. Apsolutno se slažem. Ali, ta utakmica na tom igralištu je davno odigrana. Očito je, prema onima koji odlučuju, da je još davno određeno drugo igralište na kojemu se ima odigrati finale. Sve to o čemu pišete imao je Adriachem, ali ne samo u svojim rukama. Obzirom da to o čemu pišete jednostavno \"ne igra\" predložio sam neka od mogućih rješenja. Samo, ne zaboravite, velikim dijelom svemu tomu kumovao je i nesposobno vodstvo i cijela svita klimavaca i poltrona i izgubljeni sindikati. Ako i vi budete polemizirali na ovaj način,ne uviđajući o čemu se ovdje radi, neće se moći dobiti kritična masa ljudi koji možda mogu na neki drugi način osigurati zaposlenje preostalim radnicima. Ne može se Adriachem, takav kakav je (trom i nefleksibilan, sa ogromnim instaliranim kapacitetima, a time i velikim fiksnim troškovima, a da o dubiozama ne govorim), ravnopravno nositi na tržištu sa tim nekima kojima \"treba\" otvorit prostor. Pitajte u stručnim službama kolika bi trebala biti produktivnost (radnik/tona) da bi se zadovoljio minimum za preživljavanje. Ali, tada se otvara i niz drugih pitanja, a prije svega strukture radne snage. Vidjet ćete da, ukoliko dođe novi poslodavac, da će se morati drastično dirati i u to područje. Stoga sam mislio da jedan korektan ulaz drugih subjekata u Adriachem (pa makar to bili IKEA, NIRD, Berket i Grad Kaštela), sa jasnim i transparentnim odnosom prema vlasništvu i kontroli tog vlasništva, može osigurati boljitak upravo tim radnicima.
  Ponavljam, u Vašem tekstu prepoznajem dobre namjere za Adriachem.
  Pozdrav.

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska