hren
 
SUTRA ODLUKA
“Na sjednici Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju zagovarat ću poništenje starog i raspisivanje novog natječaja za kupnju Adriachema, jer se zagrebački Kemokompleks niti ovaj put nije potrudio upotpuniti ponudu, a mislim kako su do sada imali i previše šansi za kupnju spomenutog prostora. U međuvremenu bi Fond pozajmicama trebao osigurati redovnu isplatu plaća i normalno funkcioniranje kaštelanskog Adriachema”, izjavio je Ozren Matijašević, sindikalni član Upravnog odbora HHFP-a.

Potrudimo se oko Ikee

Matijašević napominje i kako je bitno za naglasiti da je prostor Adriachema u potpunosti opremljen, te kao takav može biti ponuđen švedskom proizvođaču namještaja Ikei, sa čijim vlasnicima je već splitski gradonačelnik Kuret pregovarao u svezi dolaska na ovo područje.

“Vlasnicima Ikee treba ukazati na mogućnost ove destinacije kao jedne od najpogodnijih za njihov proizvodno-prodajni kompleks, i u tom smjeru bi trebali krenuti i splitsko-dalmatinski župan Ante Sanader i kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić”, ističe Matijašević. 

U četvrtak odgovor Moraliću?

Sjednica Upravnog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju održat će se u četvrtak, 27. studenog, kada će biti poznat konačan odgovor države Enveru Moraliću u svezi njegove kupnje kaštelanskog proizvođača plastičnih proizvoda-Adriachema.

Podsjetimo, na posljednji raspisani natječaj za kupnju Adriachema jedinu i nepotpunu ponudu za kupnju 89-postotnog dioničkog paketa dostavio je upravo Kemokompleks u vlasništvu Envera Moralića, u sklopu koje je Moralić postavio uvjet da država u obveze koje će otpisati  Adriachemu uvrsti i kredit prema Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, te pozajmice koje je za isplatu plaća davao HFP. 

Budući da je riječ o obvezama u iznosu od oko 13 milijuna kuna koje ne mogu biti otpisane, Hrvatski fond za privatizaciju Moralićevu ponudu nije prihvatio, već je zatražio dopunu iste, a što Moralić do danas nije ispunio.


KOMENTARI:

Stari Komentari (29)

 • (Gost)

  bože moj, toliki teren bivšega jugovinila su svon infrastrukturon moga se (a dilon i još more) iskoristit za sve: i manji proizvodni pogon plastični mas (ne i sirovine), i za stanove, skladišta, graske potribe, druge manje pogone, marinu, otele, butige, vrtiće, igrališća, đardine... o svega bi pomalo stalo tote i okolo
  da je mislit daje od provizije i direktivi odozgar..
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Ikea bi rješila puno problema Kaštela, samo štaćeš kad bi propalo pola salona namještaja u široj okolici. Jaki su to lobiji. Neće oni dozvolit Ikei da dodje. a i šta će naš gradonačelnik radit na tome... Biće ni engleski ne zna, kako će on pregovarat s njima a šta se tiće cijelokupne promidžbe velebnog nam grada, mislim da se nema tu šta puno za reć... :cry

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  kad čovik jedan put pogriši onda mu se može i oprostit ali kad i drugi put napravi istu grešku onda je budala

  oko 11 godina prije
 • ladovina (Gost)

  ...ovaj prostor treba grad uzeti za sebe i iskoristi ti ga za javne sadržaje...
  Svi drugi ionako ga nebi iskoristili za veće zapošljavanje.. A grad nema prostora za škole, kazalište, bolnicu........

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Mislim da bi se u Ikei ipak zaposlilo par ljudi?!

  oko 11 godina prije
 • Ivan (Gost)

  Neka se vrati zemja judima kojima je oteta
  ili nepošteno plačena.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  sve o prilit betonom i napravit stambene zgradetne

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  daj te ikei dok je na vrime.To je nesto najserioznije u ovom momentu. Visdia san ikeu na 20 misti u evropi. Samo pohvale.Cijene su konkurentne, okolis do krajnosti uredjen, restoran jeftin, narodna spiza, besplatan autobus direktno od centra splita do butige bez stajanja i zloupotrebe, svaku uru. Namjestaj od najmanjega do najvecega.Samo zaposleni moraju radit a ne setat i razgovarat cilon obitelji i prijateljima za vrime radnog vrimena, kako je ovde obicaj.A vlasnik je Svedjaninaucija je na prava koji radnici moraju imat, a ne ka ovi nasi lupezi, od emezete, tomia getra i t.d. I kad mu budu posteno radili posteno ce ih i platit. Zivi bili pa vidili.

  oko 11 godina prije
 • fetivi vlaj (Gost)

  Grad ima dosta mista za svoje sadržaje. Na ovaj prostor pošto-poto triba dovest nekog ko će proizvodit i zaposlit velik broj ljudi. Od 90.-te na ovamo u Kaštela se doselilo more svita i još dolaze. A od čega će ti pusti svit živit, di će radit? Ako ne želimo postat grad-socijalni slučaj pun kriminala (šta postajemo) pod hitno su nužna nova radna mista, al ne u trgovačkom centrima nego u proizvodnji. Postali smo ka Zemun.

  oko 11 godina prije
 • fetivi vlaj (Gost)

  Sa postoječom garniturom vlasti u gradu malo se tome dobremu možemo nadat. Promjene pod hitno

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  dignit žicu još 2 metra oko cileg kompleksa i svi buduči koji očedu u kaštila se nastanit tribaju 5 godin provest na dekontaminaciji di bi radili za opče dobro a usput bi i koju našu rič naučili, amo reč nešto ka logor

  a gosp. Nadu Maršič stavit na čelo te institucije nazovite je kako očete :grin

  oko 11 godina prije
 • bambi (Gost)

  naslov je krasan,a di su bivše i sadašnje uprave i di su ti pusti sindikati i njihove vođe

  oko 11 godina prije
 • bambi (Gost)

  i još nešto ,šta ima Kuret sa nama u Kaštila

  oko 11 godina prije
 • radi gostu 204 (Gost)

  Ti mislis da si smisan i duhovit a zapravo si kukavica i nisi u stanju otuc pizdicu .

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  evala fetivi vlaju :) , u pravu si

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  o ikei je govorija i bivši gradonačelnik, govori i sadašnji, samo da ne bi budući. a dotle - zube na škancilu, more i od ikee.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  gostu 24
  pa ko to \"otuca\" pizdice ili ako si mislija otuč pizdicu ??

  aj probaj se dogovorit sa rečenicon pa opet iz početka

  oko 11 godina prije
 • brod u boci (Gost)

  evo jedan sjajan blog o našim gospodarskim projektima

  ~Društvo mrtvih gradova~

  \"Senzibiliziranje javnosti\" vezano za likvidaciju hrvatske brodogradnje očito se odvija po vrlo dobro osmišljenom scenariju. U pravilnim vremenskim periodima koji u posljednje vrijeme postaju sve učestaliji, domaćoj se javnosti serviraju višestruko izvrnute \"činjenice\" koje nedovoljno upućenima vrlo jasno daju do znanja kako je gašenje jedne prezrene gubitničke \"niškoristi\" grane industrije praktično gotova stvar i kada se još i ta formalnost obavi, u našoj državi će procvjetati sve što cvasti može u tisućama boja, nitko više neće morati plaćati multimilijunske gubitke lijenih brodograditelja, razvijat ćemo turizam visoke klase, imati ćemo kockarnice, igrališta za naše tradicionalne igre kao što su golf, polo i kriket, sve će biti lijepo, divno i krasno.

  Jutros je u Slobodnoj Dalmaciji osvanuo još jedan u nizu spektakularno naslovljenih a u stvari lukavo sponzoriranih priloga u kojem izvjesni Slobodan Ljubičić , navodni splitski poduzetnik (da se razumijemo – to nije onaj zagrebački Slobodan Ljubičić – Kikaš, bivši šef Holdinga) poziva radnike da sami sruše \"Brodotrogir\".
  Umjesto dizalica, prašine od pjeskarenja, trulih puntižela i ruzinavih brodova koji nagrđuju djevičanski krajolik oko stare gradske jezgre, poduzetnik Ljubičić nudi oku puno ugodnije prizore poput luksuznih urbanih vila, velebnih stanova, hotela i pitaj dragog Boga čega još sve ne.

  Divno!
  Pa tko to ne bi želio gledati vile, hotele i luksuzne apartmane na poluotoku Cumbrijanu umjesto nevoljnog i neželjenog gubitaškog škvera?

  Ipak, daleko najbolja izjava poduzetnika Ljubičića u današnjem članku glasi: \"Osobno sam mišljenja da je upravo to rješenje koje nudi novu budućnost cijelom Trogiru, gdje, da je bilo pameti, nikada i ne bi bilo brodogradnje\"
  Bravo Slobodane Ljubičiću, prosvjetli nas ti kad se već prethodnih desetljeća nitko pametan nije našao da nam objasni kako su nastali svi oni silni brodovi koji su osvajali prestižna svjetska priznanja nego kao proizvod takve \"nepameti.\"

  Što je trogirski škver značio za čitav grad, što je sve izgradio, kome je sve pomogao, činjenice su koje vrlog poduzetnika Ljubićića vjerojatno ne zanimaju.
  Ostavimo za danas priče o stanju u brodogradnji, financijskom slomu, neradu, lopovluku, korupciji i svemu ostalom što je dovelo do ovakve situacije. O tome sam već nekoliko puta pisao i nema smisla ponovno izlagati svoja stajališta i viđenja. Brodograđevnu struku i tako nitko ništa ne pita.
  Pokušajmo napraviti korak naprijed i pogledati kako će sve to izgledati u skoroj budućnosti– dakle, škver smo pokopali, bacili u ropotarnicu povijesti, na tom atraktivnom prostoru grade se vile, stanovi i hoteli, tek su nekakvi «bezveznjaci» ostali bez posla.
  Koja je alternativa?
  Nisam nikada do sada čuo da se u takozvanoj «gospodarskoj zoni Plano» namjeravaju graditi novi proizvodni pogoni koji bi \"apsorbirali\" barem dio otpuštenih radnika brodogradilišta!

  Proizvodnja, što je to?
  Zar je nama u Hrvatskoj potrebna ikakva proizvodnja?
  Ma kakva proizvodnja, što bi mi to trebali proizvoditi ako već možemo graditi bezbrojne shopping centre u kojima ćemo kupovati grah iz Kine, lignje iz Patagonije, blitvu iz Zanzibara?
  Dakle, nova proizvodna radna mjesta se ne nude – to je neosporna činjenica.

  Poduzetnik Ljubičić kaže da će uposliti čak i više ljudi nego što sada radi u Brodotrogiru, ali na poslovima \"rušenja i demontaže\" sadašnjih pogona!?
  Što nakon toga?

  Hoće li radnici nakon \"rušenja i demontaže\" početi raditi na poslovima \"građenja i montaže?\"
  Naravno – vila, stanova i hotela...
  Postavljam još jedno pitanje – tko će stanovati u tim vilama, stanovima, tko će dolaziti u velebne hotele?
  Oh, kako da ne, stanovat će vjerojatno umirovljenici iz velike Europe, dolazit će turisti leva-leva!
  A – ha, znate li koliko?

  Sa velikom sigurnošću mogu reći - dva mjeseca godišnje, konkretnije – u srpnju i kolovozu!
  Tada će biti puno, krcato, prenatrpano, ali ostalih deset mjeseci, ti će prostori zjapiti prazni.
  Takvih «mtvih gradova» imamo već danas na jadranskoj obali koliko god hoćete!
  Evo dođite upravo sada, ovog vikenda, pokazat ću vam bez po muke nekoliko primjera avetinjskih pustih «vikendaških» i «turističkih» naselja. Zatvoreni prozori, na ulicama nikoga, ni čovika, ni maške ni pasa...
  Nemojmo biti naivni – sve te priče o hotelima i apartmanima, tek su šarene laži, puste tlapnje i mazanje očiju. U pozadini svih priča o restrukturiranju, zbrinjavanju radnika, prenamjeni i boljoj budućnost, krije se nesmiljena i žestoka bitka za turbo - atraktivan prostor.

  Stoga i nije previše čudno što se u te manje-više zakulisne igre pokušavaju progurati mnogi sumnjivi igrači.
  U novinama piše slijedeće - Slobodan Ljubičić splitski poduzetnik koji se uglavnom bavi nekretninama, do sada medijski neeksponiran, četiri mjeseca s inozemnom partnerima priprema projekt kreiranja novog grada u Trogiru, koji bi trebao niknuti na mjestu Brodotrogira.

  Ono što je meni posebno zanimljivo jest činjenica da se nigdje ne spominje koja je to firma «poduzetnika» Ljubičića, nigdje se ne navodi ni naziv ni sjedište, kakve su joj reference?
  Poduzetnik Ljubičić kaže da je do sada već uložio preko milijun eura u izradu dokumentacije.
  Netko tko ulaže milijune u izradu dokumentacije, zasigurno bi morao biti \"moćan\" i barem relativno poznat. Zar nije čudno da nigdje na internetu ne mogu saznati ništa više o gospodinu Ljubičiću osim u svijetlu ovih napisa o \"Brodotrogiru\". Tko je taj \"ugledni poduzetnik\" čiji telefonski broj nije moguće naći čak ni u telefonskom imeniku?

  Hm... očito je da su \"šporka posla\" u pitanju kao i što je vrlo vjerojatno da nas svi ti \"trgovci nekretninama\" koji love u mutnom žele uništiti i pokopati obećavajući kule u

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Lupež, RATNI PROFITER !!!

  oko 11 godina prije
 • gostu 137 (Gost)

  Zalosti od Portala koji objavljuje izljeve mrznje jednoga gosta 204 .Ti si najobicniji kukavica i tuces i dalje pizdice, a ti to ne mozez razumit, a sta cu ti ja.

  oko 11 godina prije
 • gostu 174 (Gost)

  Ne zelim ti vridat moc zapazanja,a ni tastinu,ali moram te pouciti sljedecem.Clanak kojeg spominjes nema izvor ni vjerodostojnost sve samo bla,bla,tipicno novinarstvu kakvo je Hrvatsko.Nista provjereno nego samo svadalackohuskacko.Goste 174 ,uzmi nesto u svoje ruke,pokusaj biti drugaciji,vidim da ti se i pise, ne stedis tastaturu.Virujem da ti to mozez.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  poravnati teren i napraviti još jednu - dvi sportske dvorane sa popratnim sadržajima, bogu hvala ima dice u Kaštelin, pa neka skaću

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  mogli bi se napraviti i golf tereni tu se vidi budućnost,

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  posaditi masline :grin :grin :grin

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  žalosno je šta nan od proizvodnje neće ništa ostat....
  a bez proizvodnje materijalnih dobara nema napredka...
  ne možemo živit samo od trgovačkih centara...

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  a ne možemo živit ni samo od turizma... (nismo monako ili nica-u smislu toliko mali da sve bude podređeno turizmu, a i kod nas turizam traje samo liti)

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  goste 65
  daj uzmi koji tečaj hrvatskog jezika koristiš rečenice a neznaš ih posložit

  dobro ti je reka 137 dogovori se sa rečenicon pa probaj iznova

  oko 11 godina prije
 • gostu 46 (Gost)

  ajme igraca one desetke... 8)

  oko 11 godina prije
 • gostu 46 (Gost)

  bice si sad za sankom i razmisljas o recenicama,radimo na tome i ne znamo sta cemo s tobom,skockaj se dok je vrime :(

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska