hren
 
MANJA POTRAŽNJA ZA CEMENTOM- MANJE POTREBNIH RADNIKA 
Nakon što je sredinom rujna tvrtka “Dalmacijacement” prekinula proizvodnju u tvornici “10. kolovoz”, i to, kako su izvijestili javnost, zbog smanjene potražnje za cementom u čitavoj regiji, od strane Cemexove Uprave potvrđena je i vijest kako Cemex u Hrvatskoj planira smanjenje broja zaposlenih u sklopu globalnog programa smanjenja troškova.

“Program je odgovor na globalnu ekonomsku krizu i cilj Cemexa je smanjiti strukturu troškova na razinu koja odgovara padu naših tržišta, uključujući i hrvatsko”, kažu u Upravi.

Program zbrinjavanja tehnološkog viška bit će izrađen nakon okončanja postupka savjetovanja između Uprave Dalmacijacementa i Nezavisnog Sindikata Dalmacijacementa u vezi namjere Uprave Društva da izmijeni organizacijsku strukturu Društva prema prijedlogu koji je objavljen 27. listopada 2008.

Bez detalja o otpremninama

Uprava tvrtke je pozvala sve radnike zainteresirane za dobrovoljno napuštanje tvrtke uz stimulativni paket otpremnina na iskazivanje interesa za odlazak. 

“Tvrtka je osigurala atraktivnu otpremninu za radnike koji odluče otići iz Dalmacijacementa do 31.10., te nižu, ali još uvijek atraktivnu ponudu za one koji odluče napustiti tvrtku prije prosinca. Za one koji se prijave nakon 01.12. 2008.,a zaključno do 31.12.2008. primjenjivat će se uvjeti koji su za otpremninu propisani u Kolektivnom ugovoru Dalmacijacementa. Inače, nije primjereno da tvrtka komentira detalje otpremnina koje nudi svojim zaposlenicima”, ističe Uprava tvrtke Dalmacijacement. 

Saznajemo i kako je do sada zanimanje za prijevremeni odlazak uz stimulativnu otpremninu dobrovoljno izrazilo pedesetak zaposlenika, neovisno o prijedlogu nove organizacijske strukture. 

U Upravi ističu i kako je revizija njihove strukture troškova sveobuhvatna i obuhvaća sva područja njihovog poslovanja. Inače, u kolovozu je Cemex u Hrvatskoj imao oko 800 zaposlenika, a planirano smanjenje broja zaposlenika je za oko 10%.

U Upravi ističu kako imaju namjeru rezati troškove u svim područjima poslovanja, a što se tiće zaposlenika, planirano je smanjenje za oko 10% za što su osigurane atraktivne otpremnine. Posao će, u sklopu ove revizije troškova, izgubiti i jedan dio Cemexovih vanjskih dobavljača.

Otpuštanje vanjskih dobavljača

“Cemex u Hrvatskoj planira smanjiti i broj vanjskih dobavljača u sklopu globalne inicijative za smanjenje troškova na razini cijele kompanije, te ćemo sami preuzeti one poslove koje možemo odraditi, a za koje su bili zaduženi vanjski dobavljači. U sklopu ove revizije ćemo razgovarati sa svim našim vanjskim dobavljačima”, nadalje kažu u Upravi najvećega hrvatskog proizvođača cementa.


Reakcija sindikata

Sindikat je upoznat s čitavim Cemexovim programom, a kako u Upravi kažu, započeo je i konzultacijski proces sa Sindikatom u sklopu čega su već održani i potrebni sastanci, jer je ova tvrtka uvijek poštovala međusobne dogovore i proceduru o uključivanju Sindikata u pitanje viška zaposlenika.


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost)

  ma vidi

  oko 11 godina prije
 • Zaposlenik Cemex (Gost)

  Igrom slučaja ima zainteresiranih radnika više nego što cemex otpušta za odlazak na biro,tako da je laknilo i sindikatu koji je fol za radnićku klasu.Firmi Cemex svaka čast što je našla model bezbolnog otpuštanja na obostranu radost.Sindikat neka izboxa bolji kolektivni ugovor ,a radnicima koji su preostali poželit mnogo zdravlja i sriće u nadolazećim problemima,jer koliko ja znam ovo je prva faza otpuštanja.

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  ako je zarada cij biznisa, a je, onda su judi samo dijal raćunice. država se tu ništo ka umiša jerbo radnici i glasadu. barenko ćedu dobit otpremnine, atroke oni ča jis je naša gamad slavala ća
  endem

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  živija cemex,
  živija grad kaštela živila županija splitsko dalmatinska
  živila lipa naša

  oko 11 godina prije
 • sa (Gost)

  Za par godina umjesto cemexa bice lijep turisticki objekt a na lijepom je mjestu.A ovi radnici sto ce ostati mogu biti kuhari ili konobari u tom objektu sretno ;)

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Slažem se goste 197, ća šporka idustrija iz Kaštela, i Željezara i Cemex, želimo da čisto udišu naša dica, dosta je pošasti karcinoma!

  oko 11 godina prije
 • (Gost)

  Covik nezna dali da van se smije ili vas zali.Govorili smo devedesetih godina upravo to sto gost 28 misli dvadeset godina poslije tj. danas.A bice da onda nije ima dicu, pa je mislija samo na sebe ili i sad misli samo na sebe jer je ostarija.

  oko 11 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska