hren
 
NOVA VISINA RENTE ZA EKSPLOATACIJU SIROVINA
Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kaštela predsjednik dr. Mihovil Biočić istaknuo je kako bi tvrtka Cemex Dalmacijacement od jeseni Gradu Kaštelima za eksploataciju sirovina trebala plaćati 7,5% od ukupnog godišnjeg prihoda, umjesto dosadašnjih 2,6%.

“Vlada RH je ovom Strategijom i novim Zakonom o rudarstvu pridonijela i značajnom pomaku za naš Grad, a u ostvarenju toga su pripomogli i pregovori Povjerenstva za praćenje dopuštene granice emisije zagađenja i razine buke iz pogona Cemexa Dalmacijacementa osnovanog od strane Grada Kaštela i Grada Solina, koji su sa Upravom Cemexa vršeni tijekom godine i pol”, istaknuo je predsjednik kaštelanskog Gradskog vijeća  Mihovil Biočić.

Naime, Hrvatska Vlada je na sjednici održanoj sredinom sedmog mjeseca ove godine u saborsku proceduru uputila prijedlog Strategije gospodarenja mineralnim sirovinama u Hrvatskoj, a koja bi, uskladivši se sa pravilima EU, trebala donijeti mnoge novosti u gospodarenju eksploatacijskim poljima.

Sa 2,6 na 7,5%

Tako je na sjednici Vlade istaknuto kako su do sada gospodarski subjekti za eksploataciju mineralnih sirovina državi plaćali godišnju naknadu od 2,6 posto od svojih ukupnih godišnjih prihoda od prodaje izvađenih sirovina, a novom strategijom se predlaže da se  ta naknada poveća, pa bi tako tako početkom  jeseni naknada za eksploataciju šljunka i drugih sirovina za građevinski materijal porasla na 7,5 posto od ukupnih godišnjih prihoda gospodarskog subjekta.

“Osim toga, godišnja naknada za radove i istraživanja od jeseni bi trebala iznositi oko 2000 kuna po hektaru istraživane površine, dok bi tvrtke za korištenje mineralnih sirovina trebale plaćati i po površini i po količini otkopane, odnosno izvađene sirovine, pri čemu bi se plaćalo od 2000 do 3000 kuna po hektaru ovisno o veličini polja.”

Prema ovoj Strategiji naknada bi se plaćala i za površinske iskope, a sanacija eksploatacijskih polja više se ne bi provodila nakon eksploatacije, nego paralelno, a tvrtke koje dobiju koncesiju za eksploataciju morale bi dati sredstva osiguranja kojima će jamčiti da će sanaciju i provesti. 

I županijama prihod od eksploatacije sirovina

Još jedna od novosti koja bi trebala biti propisana Zakonom o rudarstvu jest to kako će se ubuduće prihod od spomenutih naknada ravnomjerno dijeliti u jednakim omjerima između države, županija, gradova i općina.

Naime, županije do sada nisu imale pravo na taj prihod, a kako je rečeno od strane Vlade, koncesijske naknade stvarale su velike razlike između općina, te se očekuje kako će županije novi prihod od eksploatacija iskoristiti za smanjivanje tih  razlika.

Prilikom ove rasprave u Vladi je rečeno i kako su mišljenja kako poskupljenje naknada na sirovine neće povećati cijene finalnih proizvoda, jer tvrtke koje se bave ovim poslovima ostvaruju izvanredne profite.


KOMENTARI:

Stari Komentari (6)

 • (Gost)

  a koliki je ukupni godišnji prihod DC ???

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a za koliko će se napunit kesa grada Kaštili?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  150 milijuna kuna

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a koliko ce od toga ostat sucurcu? nas se truje i zadimljava pa me zanima. ili cemo bratski podilit na 7 - 8 dili?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  jema pinez u odabranin žepiman odavno
  endem

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  A možemo se građani složiti i zatražit da se susjedima plaća renta za zagađenje i od cemeksa i od željezare. umisto da svi vičemo u prazno.

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska