hren
 
ZAVRŠETAK NATJEČAJA
Krajem mjeseca lipnja Hrvatski fond za privatizaciju objavio je posljednje natječaje sa socijalnim klauzulama, uz pomoć kojih se štite radna mjesta i zbrinjavaju radnici, a među tvrtkama koje su ponovno stavljene u prodaju našao se i kaštelanski Adriachem.

Ima podosta zainteresiranih investitora za kupnju Adriachemovog zemljišta, spominju se švedska tvrtka Ikea, Željko Kerum te Ivica Todorić sa Konzumom

Socijalna klauzula-obvezna briga za radnike

U natječajima sa socijalnom klauzulom na prodaju se stavljaju tvrtke čiji se kupci moraju obvezati na zaštitu radnih mjesta i na propisno zbrinjavanje eventualnog viška radnika, a ujedno se moraju obvezati i na preuzimanje kolektivnih ugovora, što, prema informacijama dobivenim iz HFP-a, zbog suradnje i zbog usklađivanja sa procedurom EU više neće biti sastavni dio budućih natječaja. 

Napomenimo i kako je Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju nakon propalog natječaja ponovnu prodaju Adriachema odobrio još u svibnju, međutim, kako se čekala suglasnost Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, novi natječaj je ponovno raspisan tek nedavno. 

Novi natječaj za Adriachem, kojemu rok za predaju ponuda istječe 21. srpnja, od ostalih objavljenih natječaja razlikuje se po tome što u njemu nije istaknuta obveza zadržavanja zaposlenika. 

Otpremnine od 800 eura

Od  Adriachemovih zaposlenika uspjeli smo saznati kako se među njima provodi anketa koliko njih bi bilo spremno dobrovoljno napustiti ovu tvrtku uz otpremnine od osam stotina eura po godini.

Bitno je za naglasiti, i kako se na prethodni peti natječaj za prodaju Adriachema nije prijavila nijedna tvrtka, iako se mislilo kako će se na natječaj javiti Enver Moralić, koji se neuspješno javljao i na ranije natječaje.

Zainteresirana Ikea, Kerum i Konzum

Pored toga, poznato je i kako ima podosta zainteresiranih investitora za kupnju Adriachemovog zemljišta, na kojemu bi se u budućnosti organizirala drugačija proizvodnja ili trgovina, a kao najviše zainteresirane tvrtke spominju se švedska tvrtka Ikea, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača namještaja, te Željko Kerum i tvrtka Kerum i Ivica Todorić sa tvrtkom Konzum.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost)

    niko se osim moralića nije javio na natječaj

    oko 12 godina prije
  • (Gost)

    a šta nisu dali šveđanin? u nji bi se barenko štakod radilo, a ne samo prodavalo!

    oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska