hren
 
PROMET U RESNIKU OČEKUJU DA ĆE OVE GODINE IMATI REKORDNIH 1,26 MILIJUNA PUTNIKA
U prva četiri mjeseca ove godine promet u Zračnoj luci Split veći je za 11 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što nagovještava da će do kraja godine ta zračna luka oboriti svoj prošlogodišnji rekord, kada je kroz nju prošlo 1,19 milijuna putnika.

"Do kraja godine očekujemo 1,26 milijuna putnika. Ožujak je oborio sve rekorde zbog uskrsnih praznika, kada je kroz tu zračnu luku prošlo 40.817 putnika, odnosno 36 posto više nego u ožujku prošle godine", kazao je direktor Zračne luke Split Lukša Novak.

Povećanje prihoda

Prvo tromjesečje u zračnoj luci u Resniku bilo je bolje u odnosu na prošlogodišnje za čak 27 posto, s ukupno 95.248 putnika, od čega ih je u međunarodnom prometu bilo 57.863. Ukupni prihod zračne luke ostvaren u prošloj godini iznosio je 177 milijuna kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu, kada je ostvareni promet iznosio 159 milijuna kuna, povećanje od desetak posto. Ostvarena dobit iznosila je 29 milijuna kuna, dok je promet putnika povećan za 9 posto u odnosu na 2006. godinu. Lani je premašena rekordna 1987. godina kada je kroz Resnik prošlo 1,150.000 putnika. Zbog konstantnog povećanja prometa Zračna luka Split krenula je u proširenje svojih kapaciteta u što planira investirati oko 53 milijuna eura u idućih sedam godina.

Prvo je na redu proširenje stajanke za novih 36.000 četvornih metara u što će se utrošiti oko 13 milijuna eura u iduće dvije godine. Kapacitet stajanke proširuje se za 20 posto. "Ispod dijela stajanke stvorit će se prostor od 11.000 četvornih metara gdje ćemo smjestiti urede", pojasnio je Novak. Od tvrtke Kaštelanski staklenici, koja graniči s aerodromom, zračna luka već je lani kupila 4,5 hektara zamljišta za proširenje putničkog terminala te parkirališni prostor. U proširenje putničkog terminala zračna luka ulaže 40 milijuna eura, a dovršetak je planiran do 2015. godine. Proširenjem će se povećati kapacitet putničkog terminala sa sadašnjih 1,3 milijuna na dva milijuna putnika godišnje. Proširenje putničkog terminala obavit će se kroz dvije faze. Nakon prve faze, koja će biti završena do 2012. godine, aerodrom će moći primiti 1,6 milijuna putnika. Čak 80 posto ulaganja u proširenje kapaciteta osigurat će Zračna luka Split iz vlastitih izvora, a ostatak će namiriti vlasnici - Republika Hrvatska, Splitsko-dalmatinska županija te gradovi Kaštela, Trogir i Split. "Svake godine investiramo oko 20 posto ukupnih sredstava iz dobiti i amortizacije. U prošloj godini investirali smo 40 milijuna kuna u poboljšanje infrastrukture, i to 25 milijuna u proširenje manevarske površine, te 15 milijuna kuna u opremu i sredstva prihvata i otpreme", naglasio je Novak.

Kongresni gosti

Usluge splitskoga aerodroma koristi 50 zrakoplovnih kompanija, od toga 15 low cost kompanija. U redovnom prometu je sedam kompanija, dok je čarter kompanija 27. Jedino Croatia Airlines i Germanwings lete tijekom cijele godine. Domaći avioprijevoznik ujedno ima i najveći udjel u prometu putnika, slijedi Germanwings, SAS te Easy Jet. U Europi postoji 70 niskotarifnih zrakoplovnih prijevoznika koji pokrivaju oko 30 posto tržišta, dok u Hrvatskoj to iznosi svega između četiri i pet posto. Direktor Novak kaže da ulažu znatne napore kako bi niskotarifne kompanije letjele tijekom cijele godine, no još nema dovoljno potražnje izvan sezone. "Zadar i Pula su pokazali kako još nema dovoljno interesa za izvansezonske letove. Očekujemo da hoteli Marjan i Split, koji se obnavljaju, dovedu u Split kongresne goste, što bi povećalo aviopromet tijekom zimskih mjeseci", rekao je Novak. Prošle godine splitska Zračna luka je po broju putnika prvi put bila ispred Zračne luke Dubrovnik pa je po prometu na drugom mjestu, iza Plesa. Zagrebačka zračna luka drži 40 posto tržišta, slijedi splitska sa 23 posto, te dubrovačka sa 22 posto.

Izvor: Poslovni dnevnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost)

    u po kastila ne radi rasvjeta, sve je raskopano, ljudi nema nigdi za vidit na rivi...sta se dogadja?? jel poceja rat opet, neki policijski sat..ili su toliko zakopali zivot u kastilin da nemoze povirit vanka? grad zivi samo po kaficima...firmama...jadno
    a imamo misto najsavrsenije na svitu...moga bi bit raj na zemlji...aj malo se toga uvatite...pustite ovo objavljivanje pizdarija, dajte doprinos razvitku grada

    oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska