hren
 

Inicijativa predsjednika Hrvatske udruge sindikata Ozrena Matijaševića da se umjesto stečaja za Adriachem raspiše još jedan natječaj, ali bez uvjeta nastavka djelatnosti, čini se, naišla je na plodno tlo u Vladi Ive Sanadera. Za nedavnog poduzetničkog skupa u Splitu premijer Sanader se i osobno susreo s predstavnicima kaštelanskih gradskih vlasti i razgovarao s njima upravo o Adriachemu i njegovoj sudbini nakon još jednog neuspjelog pokušaja privatizacije.

Navodno mu je prezentirano kako je u Poglavarstvo stizalo više upita domaćih i inozemnih investitora zainteresiranih za Adriachem, no koji za razliku od poduzetnika Envera Moralića nisu obećavali da će i preuzeti zaposlene u poduzeću i nastaviti dosadašnju djelatnost proizvodnje PVC proizvoda. Prema neslužbenim informacijama iz kaštelanskih izvora, za preuzimanje Adriachema zainteresirani su švedski proizvođač namještaja Ikea, čiji su predstavnici već razgledali teren u Kaštelama na kojemu je smještena nekad uspješna kaštelanska tvornica.

Ikea bi u Kaštelima otvorila regionalni prodajni centar, ali ne bi pokretala proizvodnju. Osim Šveđana, za Adriachem su zainteresirani i Izraelci u čijem je vlasništvu poljska grupacija Global Trade Centre, koji je u Hrvatskoj već investirao kroz trgovačke centre Avenue Mall, a Adriachem bi bio potencijalna nova lokacija za srednju Dalmaciju. Osim njih, interes kako tvrde u kaštelanskim krugovima, ima i splitski trgovac Željko Kerum, te navodno i trgovački lanac Konzum Ivice Todorića. Potvrdu njihovih interesa nismo uspjeli dobiti. U svakom slučaju, prvi neslužbeni iskazani interes ulagača obećavajući je za eventualni novi natječaj, koji bi bio šesti u posljednjih nekoliko godina, a čak četvrti pod posebnim uvjetima, za jednu kunu.

Odobri li takav prijedlog Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju, a ponuđači zainteresirani za otvaranje trgovine, to će im biti omogućeno. Uvjet je zbrinjavanje zaposlenih, bilo da ih se angažira u novoj djelatnosti ili pak davanjem otpremnina. U Adriachemu je zaposleno 247 radnika, a uglavnom je riječ o zaposlenicima s duljim stažem, što znači da će zbrinjavanje biti priličan financijski izdatak. Osim toga potencijalni bi kupac trebao podmiriti i obveze prema radnicima i vjerovnicima, Od ponuđača se traži da se obvežu podmiriti sve dospjele obveze Adriachema prema zaposlenicima, koje su prema podacima iz posljednjeg natječaja iznosile oko 18,5 milijuna kuna.

Kupac bi trebao podmiriti i Adriachemove obveze prema ostalim vjerovnicima, koje su dosegnule 42 milijuna kuna, dok bi za obveze prema državi, ostane li u tom dijelu nepromijenjen tekst iz prethodnih poziva za kupnju, mogli tražiti popust. Te su obveze i najviše, prije pola godine iznosile su 50 milijuna kuna. Potkraj rujna prošle godine ukupna aktiva Adriachema, inače, iznosila je 202 milijuna kuna, a ukupne obveze bile su veće od 110 milijuna kuna. Taj gubitaš inače svoju temeljnu djelatnost obavlja s minimalnim kapacitetima, a tvrtka godinama posluje s gubicima, proizvodnja se odvija s minimalnim kapacitetom od tek pet posto, a tvrtka preživljava zahvaljujući pozajmicama HFP-a. Zbog takve situacije, a nakon što su se suočili s potpunom nezainteresiranošću investitora, sindikati više i ne uvjetuju nastavak proizvodnje.

Izvor: Poslovni dnevnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost)

  jema zainteresirani investitori odavno, samo ne u proizvodnju nego u teren su infrastrukturon. a šotobraco su fondon čekadu da sindikati rečedu daj ča daš
  endem

  oko 12 godina prije
 • B&B (Gost)

  Još samo da uspiju prodati, pa će dvojac B&B doć na svoje. Cili cirkus godinama a tribalo je odmar reć daj šta daš i tvoji smo.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  :zzz :zzz

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska