hren
 
ZAOKRUŽENA INVESTICIJA PROGRAMA SANACIJE ZRAKA
Cemex i Dalmacijacement će od početka, pa do sredine svibnja 2008. godine zaustaviti proizvodni proces u tvornici 10. kolovoz kako bi u potpunosti završili izgradnju filtra na hladnjaku klinkera, nakon čega će u rad biti pušten novi, tehnološki napredniji i visoko učinkovitiji vrećasti filtar, čija je investicija vrijedna 25 milijuna kuna.

Prema obavijesti dobivenoj od strane Cemexove glasnogovornice Žanine Žigo, izgradnjom novog vrećastog filtra na hladnjaku klinkera u tvornici 10. kolovoz zaokružena je investicija Programa sanacije zraka vrijedna oko 300 milijuna kuna.

Osim toga, kako saznajemo od strane Uprave tvornice cementa, novi filtar će u potpunosti zamijeniti postojeći sustav multiciklona te smanjiti emisiju praškastih tvari na manje od 20 mg/Nm3, što je daleko ispod dopuštene emisije od 50 mg/Nm3 koja je usklađena s obvezama prema Europskoj uniji. Efikasnost ovakvog tipa vrećastog filtra je 99,99%.

“Ova investicija vrijedna oko 25 milijuna kuna zaokružit će provedbu Programa sanacije utjecaja na zrak, započetu 2000. godine, vrijednu oko 300 milijuna kuna.“

Inače, Cemex i Dalmacijacement vrećasti su filtar na hladnjaku klinkera izgradili u tvornici Sv. Kajo još 2006. godine, dok je u tvornici Sv. Juraj isti pušten u rad u 2007. Uz pomoć novih vrećastih filtera tvrtka će zadovoljiti sve visoke hrvatske i europske zakonske standarde kada je riječ o emisiji praškastih tvari. 

Rušenje starih objekata kroz 2009. godinu

Pored projekata vezanih uz zaštitu okoliša, tvrtka do kraja 2009. godine planira i dodatnu investiciju vrijednu oko 20 milijuna kuna, koja će obuhvatiti rušenje starih i nekorištenih objekata, čime se dobiva ukupno 11.000 m2 u sve tri tvornice, koje će se moći pretvoriti u uređene, zelene površine, od čega 7.000 m2 otpada na prostor unutar tvornice 10. kolovoz.

Osim toga, u suradnji s Hrvatskim vodama započet je i proces izrade projekta za uređenje desne strane obale rijeke Jadro gdje se dijelom prostire i tvornica 10. kolovoz, a dovršenje projekta planira se za kraj 2008. godine.


KOMENTARI:

Stari Komentari (3)

 • (Gost)

  Izgleda da će sredit ono ća se vidi a šta je s onim šta se ne vidi a isto udišemo?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ...

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  sada će se zvat CEMEX LIGHT

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska