hren
 
Do isteka roka za predaju ponuda za kupnju 81,67 posto tvrtke Adriachem iz Kaštel Sućurca u Hrvatski fond za privatizaciju nije pristigla ni jedna ponuda, a nije otkupljena niti jedna ponudbena dokumentacija za sudjelovanje na ovom natječaju.

Na posljednja dva poziva HFP-a za privatizaciju Adriachema ponude je podnosila samo zagrebačka tvrtka Kemokompleks, u vlasništvu Envera Moralića, no ponuda tijekom trajanja ovog natječaja nije dostavljena, iako su je u Fondu ponovno očekivali. Ovo je inače bio peti pokušaj prodaje Adriachema, a treći po posebnim uvjetima, odnosno uz početnu cijenu od jedne kune. Za sada se ne zna da li će HFP objavljivati i novi natječaj za privatizaciju Adriachema, ali je prilikom donošenja odluke o raspisivanju posljednjeg natječaja, na sjednici Upravnog odbora HFP-a u ožujku ove godine, predsjednik Upravnog odbora Damir Polančec upozorio da je ta tvrtka u vrlo teškom stanju te da ukoliko ne bude privatizirana u ovom krugu, "neće moći funkcionirati te će se za nju morati pronaći neko drugo rješenje".

Inventura slučaja Adriachem

Enver Moralić imao je i previše šansi od Hrvatskog fonda za privatizaciju za kupnju Adriachema i više mu ne treba izlaziti u susret, no tražim hitne aktivnosti kako bi se riješilo problem tvrtke bez stečaja, prokomentirao je Poslovnom dnevniku Ozren Matijašević, sindikalni član Upravnog odbora HHFP-a nakon što u ponedjeljak do isteka roka za predaju ponuda za 81,67 posto dionica Adriachema nije pristigla nijedna ponuda.

Moralić, zbog kojega je i ponavljan treći put natječaj pod posebnim uvjetima za jednu kunu, nije čak ni otkupio ponudbenu dokumentaciju, što su u Fondu doživjeli kao "pljusku". Upravni odbor HFP-a tek će raspravljati o daljnjim potezima u vezi s kaštelanskom tvrtkom kojoj se kao jedina alternativa u dosadašnjim raspravama u Fondu spominjao stečaj. Takvom razvoju događaja Matijašević će se protiviti te od potpredsjednika Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a traži hitno organiziranje sastanka s lokalnom samoupravom i sindikatom.

"Smatram da Adriachem ima pravo na još jedan natječaj u kojem se ne bi uvjetovalo kupnju obvezom zadržavanja djelatnosti", ističe Matijašević, nastavljajući kako su lokalne vlasti kontaktirali investitori zainteresirani za ulaganje, uglavnom u sektoru trgovine. Od njih bi država trebala tražiti podmirenje obveza prema radnicima i vjerovnicima, te preuzimanje dijela radnika i eventualno isplate otpremnina za one koje neće moći zadržati.

Reagirajući na informaciju da je Moralić kupio od Adriachema građevinsko zemljište, Matijašević najavljuje da će na idućoj sjednici Upravnog odbora zatražiti pokretanje inventure o tom slučaju te utvrđivanje odgovornosti Uprave i Nadzornog odbora za prodaju zemljišta u vrijeme privatizacije i, koliko je poznato, bez suglasnosti vlasnika.

Izvor: Poslovni dnevnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • (Gost)

  koja ponuda? adriachem je na burzi, neka ti koji imaju 81 posto prodadu svoje dionice na burzi onima koji ocedu kupit po realnoj cijeni, pa ces vidit kako ce tvornica proradit i procvitat

  oko 12 godina prije
 • stanovi (Gost)

  sindikalist se bori z aprodaju bez uvjetovna djelatnosti,znaći z astanove?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  znači da se ukida kemojska djelatnost a otvorit ce se trgovine ili skladišta trgovina

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ozren matijašević nažalost--prića pizdarije..vrlo dobro mu je poznato na koji način je adriachem kupoovao sirovine od gosp. Moralića, odnosno po veoma \"lošim\" cijenama te ne bi trebao bit začuđen ni on ni drugi iz sindikata...

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  pa mi smo u Beverli Hillsu pa znateli koliko to vridi

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  a di je oti bija dok se sve to dešavalo...

  oko 12 godina prije
 • stalno se netko čudom čudi (Gost)

  Predsjednik sindikata, član upravnog vijeće HFP-a i promotor čudnog kupca se čudom čudi. Ništa ne zna. Ne zna ni da je prodano zemljište i ne zna da neke ponude nisu ni zavedene u protokol. Dali ta tvornica ima uopće direktora? Kako to da ga se ne spomije. Dali on koči prodaju?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ne , direktor je to već obavio...

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Mili bože, što bi dobro došao direktor koji bi bio kriv. Dajte nam ga.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Dali Jozo misli na našu tvornicu. Otkad je ove tvornice, bile su tri uprave i samo dva direktora.
  Onaj srednji nije valja i gotovo, zato smo stalno štrajkali. Šta je s ovim bivšim i sadašnjim, mi ga doveli i sad nam nevalja. Ko će nam ugoditi?
  Amo opet vratiti staroga pa štrajkat. Bar je veselo.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  prvo,adria chem izgleda ka sahovsko polje..pa je vec prodano nesto kockica..onako,ka da je konj skaka..pa potencijalni kupac kupuje-krizaljku!!!udbasi pokupovali kockice,pa bi da im neko plati dugove,koje su oni napravili,i da mu onda jos jednom prodaju cilu tvornicu,priko tih kockica..ono ce ruglo stajat tamo jos 500 godina,i ljude koji su tamo hranit ce grad,a oni nece nista radit..da im bar daju motike da travu mlate po krugu!!!

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  bilo bi interesantno da se prikazu sva primanja ozrena matijasevica,u vezi s adria chemom,i ostalim firmama di je ostavija traga..tad bi vecini bilo puno toga jasnije..

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska