hren
 
POBJEDNIČKI PROJEKTI PREDSTAVLJAT ĆE HRVATSKU NA XVII CEMEX BUILDING AWARD
Ovogodišnji natječaj za XVII Graditeljsku nagradu Cemex, koji se u Hrvatskoj održava po treći put, predstavljen je u Zagrebu 01. travnja, a na ovaj javni natječaj, koji će biti otvoren do 25. travnja 2008. godine, mogu se prijaviti svi arhitekti, građevinari i investitori za radove i projekte koji su pušteni u rad tijekom 2007. godine.

Nagrade će se dodjeljivati u trima kategorijama: Stambene građevine, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine, te posebne nagrade u kategoriji Održive gradnje i kategoriji Pristupačnosti. Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje 50 posto Cemexovog cementa.

“Graditeljska nagrada CEMEX promiče kulturu inovacije u građevini te prepoznavanje talenata u arhitekturi.”

Ovogodišnji hrvatski Odbor Cemexove Graditeljske nagrade čine stručnjaci iz područja graditeljstva, pa tako nad Odborom predsjedava dr. Jure Radić, direktor Instituta građevinarstva Hrvatske, a među članovima Odbora nalaze se arhitekt Jerko Rošin iz  Studija R; dr. Milutin Anđelić, profesor emeritus na Građevinskom fakultetu u Zagrebu; akademik Ante Vulin, redoviti profesor u mirovini Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof. Miljenko Domijan, glavni konzervator u Upravi za zaštitu Kulturne baštine Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Hrvatske prednosti- kvaliteta gradnje i originalnost rješenja

„Hrvatska zasigurno ima visoko mjesto na svjetskoj sceni građevine i arhitekture. Njene konkurentske prednosti su kvaliteta gradnje i originalnost rješenja. Potvrdu ove tvrdnje nalazimo u svim dijelovima svijeta, gdje su hrvatski građevinari i arhitekti svojim radovima pokazali da smo zemlja velikog potencijala, koji je prepoznat i u sklopu ove nagrade.

Graditeljska nagrada CEMEX postala je mjerilo profesionalnosti izvedbe projekta i inovativnih estetskih rješenja u hrvatskoj stručnoj javnosti”, istaknuo je predsjednik Uprave Dalmacijacementa Trpimir Renić, formalno predajući Graditeljsku nagradu Cemex u ruke Odbora nagrade.

Predstavljajući natječaj, predsjednik Odbora Jure Radić istaknuo je: „I ove godine očekujemo prijavu projekata koji su kreativni u svojoj izvedbi, a praktični u svojoj primjeni. Konačna odluka će zasigurno predstavljati izazov i za same članove Odbora. Značaj koji ova nagrada ima za Hrvatsku prelazi granice profesionalnih okvira struke, te postaje vid promocije i potvrda korištenja inovativnih sistema u građevini integriranih s arhitektonskim konceptima. I ove godine posebnu pozornost ćemo obratiti na originalne i kreativne projekte koji su odraz hrvatskog duha.“

Hrvatski graditelji svojim znanjem i inovativnošću doprinose predstavljanju Hrvatske u svijetu

Inače, u Cemexu ističu kako je rad Odbora u potpunosti  neovisan o pokrovitelju Nagrade, a značajke za ocjenjivanje nominiranih razlikuju se po kategorijama i ovise o specifičnostima svake pojedine kategorije.

Rezultati natječaja bit će objavljeni početkom lipnja, a pobjednički projekti predstavljat će Hrvatsku u Meksiku na XVII. Cemex Building Awardu, gdje će se hrvatski projekti natjecati sa projektima ostalih tridesetak zemalja u kojima Cemex također posluje.

Tvrtka Cemex, koja je inače treći najveći proizvođač cementa u svijetu i od 2005. većinski vlasnik kaštelanskog Dalmacijacementa, ovu prestižnu međunarodnu nagradu kojom se nagrađuje kreativan i marljiv rad, te napredak u području arhitekture i graditeljstva, organizira već 17 godina.

Morske orgulje i Skradinski most-nagrađeni hrvatski projekti

Hrvatska je na svjetski poznatom Cemex Building Awardu po prvi put sudjelovala 2006. godine, kada je za projekte 'Morske orgulje' i  'Skradinski most' osvojila druga mjesta u kategorijama Javnih i poslovnih, odnosno Infrastrukturnih građevina, čime je postigla da hrvatska kreativnost i hrvatski projekti budu prepoznati i na svjetskoj razini.

Prijavu na natječaj potrebno je dostaviti najkasnije do 25. travnja 2008. u Dalmacijacement, a dodatne informacije mogu se dobiti na web stranici www.cemex.com.hr (link) ili na besplatnom info telefonu 0800 0008.


KOMENTARI:

Stari Komentari (8)

 • (Gost)

  Aprililili hahaha

  Th

  oko 12 godina prije
 • pajdo (Gost)

  i mi cemo njima dat nagradu samo da nam prestanu trovat zrak i da nas prestanu zasipat prasinom. zajebaju nas u zdrav mozak i prave se neki dobrobiti a lazu cim zinu o nekin navodno najnovijim filterima i cistom zraku a nikad gore zagadjenje nije bilo.

  \'ebale vas nagrade, recite nam istinu i pokazite se smanjivanjem vlastitog zagadjenja pa cemo vas cjenit

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  citat:
  \"Pravo na sudjelovanje imaju projekti pri čijoj je izradi korišteno najmanje 50 posto Cemexovog cementa.\"

  Koliko ja znam, Cemex ima monopol u nas, na kojem dobro zarađuje, tako da je ovo vic, jer se može koristiti samo Cemexov cement.

  Ako postoji mogućnost da se kupi cement koji nije Cemex-ov, molim da me netko informira gdje i kako.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  usta moja pofalite me.
  da kvaliteta i originalnost rvatske gradnje. vi ća ste kupovali stanove u novin zgradan to siguro morete posvidoćit.
  a da jemamo originalne inovativne ideje, to jemamo. na parceli od jednoga vrita meknedu snopić rusmarina i dvi gobave masline i parkirni misti za dva bicikla po stanu. misto garaž ućinidu stanove, a diko i u šufitu. a ako je crna jama, ona je tolika ka da uuntra živedu arapi sa devan bez vode.
  a lip je i radićev most. jema i automasko čišćenje po buri samo ća sa škovacan letidu i auta.
  ako se ko siti još kojega primjera nek mekne na portal.
  endem

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Vidi se da se javljaju judi na portal koji veze nemaju ,ni di žive,ni šta pišu,ali najtragičnije je od svega što ni ne pokušavaju pogledat oko sebe, a kroz ovaj portal liče svoje psiho-frustracije,a gostu 23 da odgovorim da može kupit cement od drugih proizvođača bilo gdje,ali vidi se da taj nema pojma ,niti je dugo šta gradio,a vidi se da bi on rušio.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Gost 94 je naučio da mu se plješće a iza ovog portala se skriva da bi vrijeđao druge.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Iman ja,iman ja projekt!
  Srušit tvornicu i željezaru i s njima zatrpat kavu.Dajte mi nagradu.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  hahahaha
  bravo gost 200..

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska