hren
 
Nakon prošlogodišnje probne berbe povrća, uzgojenog primjenom najsuvremenije svjetske tehnologije, u Kaštelanskim je staklenicima započela prva prava berba rajčica iz kokosovih vlakana. Riječ je o hidroponskom uzgoju biljaka u kokosovim vlaknima, koji udovoljava najstrožim ekološkim zahtjevima, jer se nakon uporabe može izmiješati s vodom, što nije bio slučaj s drugim smjesama. 

Kaštelanska tvrtka, najveći staklenički sustav u Europi, uvela je računalni sustav u proizvodnju, zahvaljujući čemu će se višestruko povećati urodi rajčice, krastavaca i paprike, ali i smanjiti troškovi vode te umjetnog gnojiva.

Kaštelanska tvrtka, najveći staklenički sustav u Europi, uvela je računalni sustav u proizvodnju, zahvaljujući čemu će se višestruko povećati urodi rajčice, krastavaca i paprike, ali i smanjiti troškovi vode te umjetnog gnojiva. Novi će rashladni sustavi te strojevi za sortiranje i pakiranje omogućiti visoku kvalitetu povrća, što će naposljetku podignuti i prodajnu cijenu proizvoda. Prema riječima direktora kaštelanske tvrtke Ive Benzona, uvođenje računalnog sustava u stakleničku proizvodnju, koji omogućuje ujednačenu kvalitetu uzgojenog povrća, povećat će berbu na 35 kilograma rajčica po metru četvornom.
 
Zahvaljujući toj tehnologiji, prvi put primijenjenoj u Hrvatskoj, godišnja će se proizvodnja povećati na šest milijuna kilograma rajčica, krastavaca, paprike i zelene salate, pri čemu se posebno ističe važnost uvođenja sustava rekuperacije i dezinfekcije drenažnih voda te sustava grijanja u staklenicima, koji će maksimalno pojačati učinkovitost proizvodnje i kvalitetu konzumnog povrća.

Kaštelanske staklenike ujedno očekuje i privatizacijski postupak, uključujući i pronalaženje najboljeg modela po kojem bi tvrtka, oslobođena tereta velikih dugova, promijenila vlasničku strukturu, ali na način da se otkloni moguća opasnost od ulaska onih investitora koji bi prenamijenili poljoprivrednu proizvodnju. Kaštelanski su staklenici, naime, jedna od rijetkih poljoprivrednih tvrtki čijih je 80 hektara zemljišta ušlo u temeljni kapital.


KOMENTARI:

Stari Komentari (9)

 • (Gost)

  Sami otrov, pitajte radnice šta radu u Jadra kako ih uzgajaju.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Pod ekološkim zapravo misle-ekonomski isplativije, a normalan čovik zna kako raste poma u vrtlu i koliko triba vode...

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  to nije vidilo ni e od ekologije,

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ko more platit ka se ućine šalša o ti pom.
  endem

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  šta oni više ulažu meni dionice rastu.....

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ala poma

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ća izmišljamo,pa možda bi neboder digli ka i japanci pa sadili salatu,ma ća judi radite oli kokos uspiva u nas,svi ste poludili,ma di smo nikili tu i obikli ,proizvodite naše,ća činite monade ,ostavite se ludosti,ne trujte nas sad i hranon,jemamo sve,a nimamo ništa,jer sve radite nopako,ovo sunece i ova klima ma koja podloga kokosova vlakna,oće li to biti napisno na etiketi tih poma ili ćemo ji kupovati ka domaće :)

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Je ali se zapitajte koliko je para potrošeno za ovu mehanizaciju i materijal, ko je dobija proviziju za ovako dobro obavljen posal.
  Zabranimo kupovanje ovih poma, jer je to sami otrov, radi para šta ih je neko stavija užep.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  goste 16,svaka ti dala..ako ne napisu na pomama odakle su i kako su uzgojene,triba im u svaki staklenik po jedan ciket uvalit..a u sabor,krmacu..ali ne sukera,nego jednu drugu..zasto se na ambalazi hrane ne pise koja je gmo,kad je to vec neskodljivo,i kad je tako bolja od obicne?do kad ce nam nekaznjeno trovat dicu?i dokle ce \"nasi\" saborski zastupnici to dozvoljavat?da nemamo pravo na izbor!!odgovor je jednostavan,-do krmace..

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska