hren
 
Tvrtke s područja grada Kaštela zbog teške financijske situacije nizu svojih dugovanja pridodaju i goleme neplaćene račune za komunalnu naknadu. Milijunski iznosi dugovanja prema Gradu opterećuju gotovo sve tvrtke, a među njima prednjači "Adriachem" čiji je dug dosegao iznos od 15 milijuna kuna.

Poučeni situacijom, kada su prije nekoliko godina propustili od nekadašnjeg Adriavinila naplatiti gotovo 20 milijuna kuna komunalne naknade, jer je odlaskom poduzeća u stečaj i njegovom prodajom Grad ostao bez ijedne lipe, u gradskoj se upravi posljednjih godina mnogo mudrije odnose prema ovoj problematici.

Tako je s dvije tvrtke, a riječ je o Željezari Split iz Kaštel Sućurca i Kaštelanskim staklenicima iz Kaštel Štafilića, potpisan sporazum prema kojem će Grad svoja potraživanja prebiti na način da od ovih tvrtki preuzme zemljište, odnosno nekretnine koje inače nisu u funkciji proizvodnje.

Za dug težak šest milijuna i 600 tisuća kuna Kaštelanski staklenici prenijet će u vlasništvo Grada više nekretnina, a među ostalim i prostorije nekadašnjeg Poljodiskonta u Kaštel Novom u blizini tamošnjeg groblja, koje će u budućnosti služiti za potrebe Vlastitog komunalnog pogona.

Objekt i zemljište na kojem se isti nalazi procijenjeni su na pet milijuna kuna, a osim te nekretnine Staklenici će Gradu predati i više zemljišnih parcela u Štafiliću, koje će poslužiti za izgradnju nove prometnice.

- Grad već koristi jedan objekt Staklenika za potrebe vlastitog komunalnog pogona, a ovim sporazumom objekt će postati vlasništvom Grada - kaže nam Ivan Čagalj, član Poglavarstva zadužen za gospodarstvo.

Sličan je posao Grad odradio i sa Željezarom Split, koja mu je u zamjenu za osam i pol milijuna kuna neplaćene komunalne naknade ustupila oko 6000 metara četvornih zemljišta. Dio zemljišta poslužit će za širenje Ceste dr. Franje Tuđmana, a na jednom dijelu će se izgraditi pristupna cesta za buduću radnu zonu na Brižinama.

Grad će dobiti i prostor Željezarinih baraka, a u njima se u dogledno vrijeme planiraju prilagoditi prostori za potrebe vatrogasaca. Iako je sporazum Grada i Željezare, osim Poglavarstva, odobrilo i Gradsko vijeće, Grad se na nekretnine Željezare još uvijek nije uknjižio.

Problem je, kazano nam je u Željezari, činjenica da zbog dugova tvrtke hipoteku na zemljištu imaju Fond za privatizaciju i Ministarstvo financija.

Novi vlasnik, poljski Zlomrex još uvijek nije "oslobodio" državna jamstva, ali postoje naznake da bi uz Vladinu odgodu koju je nedavno dobio, svoje obveze prema državi kao prodavatelju trebao ispoštovati najkasnije do polovice veljače, kada više formalno ne bi trebala postojati niti jedna prepreka da i Grad Kaštela dobije svoje
zemljište.

Izvor: Glas Dalmacije


KOMENTARI:

Stari Komentari (12)

 • ante čirko (Gost)

  ja lud i ocu malo zemljista

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  ća ćedu lipo upravit su tin naplatan
  endem

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Meni je također Adrichem dužan 10.000,00 kn plaće ima 6 godina i nikako se naplatit od njih. A kad ja ne platim jednu ratu za stan odmah šalju opomenu za raskid ugovora. Pa vidite vi tu gdje je pravda.

  oko 12 godina prije
 • proleter (Gost)

  neka vrate gradski oci čako pinez ča su ukreli. za oko je nikome upalo zemjište, a vi radnici doma. ivna bućan i oni iz imo\'ckog će se skrbit o van. da nam živi, živi rad.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  E da je to ko od nas neki mali čovik brzo bi došle ovrhe opomene kako neko može bit toliko dužan šta su in dopustili

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  hahahaha 15 miljun kun ca je duzan adriachem je 2 miljuna euri. cili inavinil je prodan za 4.
  a koliko su novi vlasnici inavinila platili komunalij u ove 3 - 4 godine okad je njiov?

  i vi bi u evropu 2008? aj stojte doma jos koju godinu.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  e, a zastara? oli za adrijakem ne vazi zastara?

  oko 12 godina prije
 • zvizdan (Gost)

  ..BRAVO!
  Tako se upravlja gradom! Najaktrativnije nekretnine grad treba hitno preuzeti i iskoristiti za javno dobro.
  Spriječiti da poduzetnici kokošari upropaste prostor..

  oko 12 godina prije
 • NIJE ISTINA (Gost)

  NIJE ISTINA DA JE ADRIJACHEM DUŽAN !% MILIONA KUNA.

  Presudom Visokog Upravnog suda u Zagrebu dug je NIŠTAVAN. Politika je primorala Upravu Adriachema da prizna dug i tako čini štetu radnicima.

  Nedajmo zemlju, dosta su odnjeli u privatizaciji.

  Nedajmo Upravi da ponovno prizna nepostojeći dug.

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Lipo će se oni nagodit, grad će uzet zemljište, objekte , ili kako se već dogovore! A onda će stat i čekat ka šta čekaju s ex Plavim Jadranom, Vilom i s masu toga! A grad šporak, bez sadržaja, zabit i vukojebina. Da stari nisu nešto napravili, ne bi imali baš ništa!

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Čudim se da se nije javila naša ekologinja Bućan.Otkada joj je cemeks financira knjigu više je nima ni ćut ni vidit.Šta je moj grade sa rudnom rentom i dugom komunalija bivšeg INAVINILA?Ko je to sve mora platit?Ove dvi firme zapošljavaju još po 200-stotinjak radnika pa i triba udunit,da naš premijer kaže da grmo naprid.E,gašenje radni mista je poć naprid ne ka prije otvarat tvornice.Evo čitan danas u SLOBODNOJ da uvozimo lopove.Oli još ima šta za ukrast u obvoj opljačkanoj državi?

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Ima još bokun zemljice koja se može prodat!

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska