hren
 
Željezara Split za devet mjeseci ove godine iskazuje gubitak u iznosu od 94,1 milijun kuna i taj je gubitak za 77,4 posto veći nego li u istom razdoblju prošle godine, a posljedica je prije svega obračuna zateznih kamata od strane Ministarstva financija, navodi se u financijskom izvješću splitske Željezare objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Željezara Split početkom kolovoza dobila je novog vlasnika, poljski Zlomrex Spolka Akcyjna koji ima 89,24 posto udjela u Željezari, a kako je novi vlasnik uplatio diskontne vrijednosti dospjelih obveza prema državnim vjerovnicima očekuje se provedba otpisa tih obveza, navodi se u objašnjenjima Uprave splitske Željezare. Naime, iz izvješća je vidljivo da je na financijske rezultate u devet mjeseci najviše utjecalo znatno povećanje gubitka u trećem tromjesečju u kojem je gubitak premašio 63,3 milijuna kuna, a na to pak već spomenuti obračun zateznih kamata. Razlog povećanju financijskih rashoda za 197,6 posto je obračun zateznih kamata Ministarstva financija po dospjelim obvezama sa 3. kolovoza ove godine u iznosu od 37,4 milijuna kuna, navodi se u komentaru.

U rashode koji terete ovo razdoblje obračunate su i kamate za zakašnjele plaće iz prethodnog razdoblja u iznosu od 3,7 milijuna kuna. "Kada bi se isključili ti rashodi koji su specifični za ovu godinu gubitak bi bio na razini istog razdoblja prethodne godine", objašnjava Uprava. Podsjeća također da je prema Ugovoru o prodaji i prijenosu dionica novi vlasnik platio diskontiranu vrijednost dospjelih obveza prema državnim vjerovnicima pa se očekuje provedba otpisa tih obveza u iznosu od 303,1 milijun kuna. Sa 9. listopadom ove godine dana je suglasnost za otpis 225,8 milijuna kuna obveza prema Ministarstvu financija, što će biti provedeno u poslovnim knjigama u četvrtom kvartalu, ističu iz Željezare i napominju da je potpisan i sporazum za rješavanje duga tvrtke prema gradu Kaštela. Prema podacima iz izvješća, ukupni prihodi Željezare u devet su mjeseci iznosili 193,4 milijuna kuna, što je 19,6 posto više nego li u istom razdoblju lani. Poslovni su prihodi pritom iznosili 189,8 milijuna kuna, što je 23,5 posto više nego li u istom razdoblju lani, dok su sporije, za 15,5 posto porasli poslovni rashodi. Ukupni su pak rashodi Željezare u iznosu od 286,8 milijuna kuna porasli za 33,9 posto u odnosu na devet lanjskih mjeseci, a na to je pak najviše utjecao rast financijskih rashoda, za 197,6 posto. Financijski rashodi koji su posljedica visoke zaduženosti Željezare iznose 62,9 milijuna kuna, odnosno 66,8 posto ukupnog gubitka, navodi Uprava splitske Željezare u komentaru izvješća.

Izvor: Poslovni dnevnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost)

  necete vi znat kako van se mater zove kad vas pocmedu iz Zlomexa drmat, ma koji fasizam...
  mozete poc na biro i odsidit do kraja zivota

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  manja je šteta ako svim zaposlenima daju po 100.000 kn godišnje i ništa ne rade,nego ovako i samo nas truju.kvragu i ZLO-MREX i oni koji su ovo dopustili

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  naucidu vas poljaci kako se radi, da ste ca radili nebi nikar ni propali, e sad ce van bit pun kufer Zlomexa izbacit cete vise celika u 12 misejci nego sve skupa u zadnji 20 godin sta ste izlili, docicedu kinezi a jebi ga

  oko 12 godina prije
 • (Gost)

  Koji Poljaci , ni doma neznaju sta bi. Polak Poljske je iselilo odkad su usli u Evropu.A pogledajte tamo njihove fabrike . Dimu ka Partizan pri 20 godin. I onda ce oni nan doc pomoc. Daj svaban ili skandinavcima za nista , bar se necemo trovat.

  oko 12 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska