hren
 
ŽIVOT U DIMU - NEKOLICINA MJEŠTANA SPREMA SE ISELITI ZBOG ZAGAÐENJA
Iako je sućuračka Željezara dobila novog vlasnika, poljsku tvrtku "Zlomrex", način "proizvodnje, čini se, ostao je u potpunosti isti. Gotovo svake večeri u razdoblju između 23 i 24 sata nad sućuračkom tvornicom, za koju ekolozi kažu da je najveći zagađivač na ovim prostorima, nadvija se gusti oblak tamnog dima zbog paljenja otpadnih materijala.

Još prije dva mjeseca neke od obitelji naseljene uz samu tvornicu najavile su prodaju svojih kuća i preseljenje zbog potpunog ignoriranja uprave tvrtke, lokalnih vlasti, ali i nadležnih državnih ministarstava koja bi trebala krenuti s rješavanjem ekoloških problema u tvornici.

U našu redakciju javio se sada Sućuranin Martin Prcela koji ne skriva namjere. Želi se preseliti sa svojom obitelji. Ne može više izdržati nepodnošljive životne uvijete, dim i željezna prašina svake su večeri gosti u njegovoj kući.

Pražnjenje filtara

— Sat prije ponoći kreće pražnjenje filtara, što uzrokuje veliki stupanj zadimljenosti, praćen hrpom spaljene željezne prašine. Ako je već zahvaljujući intervencijama lokalne zajednice i nadležnih državnih institucija Dalmacijacement uložio znatna sredstva u ekologiju, zašto to ne bi poduzela i Željezara — pita se Prcela.

S druge strane, iz uprave tvrtke napominju kako su svjesni postojećih problema koji se zbog iznimno lošeg financijskog poslovanja te maćehinskog odnosa sa državom koja je bila vlasnik nisu mogli sanirati.

Nakon okončane privatizacije konačno očekujemo znatna ulaganja u zaštitu okoliša i poboljšanje ekoloških standarda proizvodnje jednako kao što je to poduzela Uprava DC-a — ističe prvi čovjek tvornice željeza Nenad Domljanović.

Pet milijuna eura

Potvrđeno je kako je zapravo već započela izrada projekta ekološke sanacije tvornice, a već idućeg mjeseca planiran je početak radova. Ulaganja će iznositi gotovo pet milijuna eura, no koliko će stanovnika do "pročišćenja" Željezare trajno napustiti Kaštel Sućurac, tek ostaje vidjeti.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska