hren
 
Do kraja tjedna novi vlasnik Željezare Split, poljski Zlomrex bi trebao uplatiti 10,11 milijuna kuna za 98,34 posto dionica Željezare, te podmiriti oko 6 milijuna kuna obveza tvrtke prema radnicima i 0,1 posto obveza prema državnim vjerovnicima, koje su krajem svibnja iznosile oko 226 milijuna kuna.

Oko 46 milijuna kuna obveza Željezare prema ostalim vjerovnicima Zlomrex bi trebao namiriti u roku od 60 dana, a u roku od 120 dana trebala bi biti i oslobođena državna jamstva vrijedna oko 165 milijuna kuna. U slučaju da ne oslobodi državna jamstva u ugovorenom roku, Zlomrex prema ugovoru ostaje bez sredstava kojima je platio dionice te podmirio dugovanja prema radnicima i državnim vjerovnicima, ali i bez samih dionica Željezare Split.

Bez otpuštanja radnika

Također, u roku koji je potreban da oslobodi državna jamstva Zlomrex neće moći raspolagati ili teretiti dionice Željezare. Novi vlasnik neće moći u iduće tri godine otpustiti nijednog od 427 zaposlena. Poljska kompanija se obvezala u idućih pet godina u Željezaru Split uložiti 200 milijuna kuna.

Novi vlasnik splitske željezare osnovan je 1990. godine i nalazi se među dvjesto najvećih kompanija u Poljskoj s po dvije željezare i valjaonice te jakom prodajnom mrežom. Zlomrex svoje proizvode izvozi u Austriju, Njemačku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Mađarsku, Italiju i Finsku.

'Odmah krećemo raditi sa punim kapacitetom, no još je nejasno s kojim obrtnim sredstvima, jer Poljaci u tzv. prelaznom roku moraju ispuniti obveze iz ugovora. Radnicima će se njihova potraživanja isplatiti odmah, dobavljačima u roku dva mjeseca, a obveze Željezare prema komercijalnim bankama koje su pokrivene državnim jamstvima, u iznosu od oko 156 milijuna kuna podmirit će u roku od četiri mjeseca. Sredstva za poslovanje punim kapacitetom vjerojatno će se osigirati iz tvtrke Verting iz Varaždina kojoj je Zlomrex vlasnik', rekao je direktor Željezare Split Nenad Domljanović.

Veting iz Varaždina koji prodaje proizvode crne i obojene metalurgije osnovan je prije 17 godina, a prije sedam godina većinski vlasnik varaždinske tvrtke postaje austrijski Voestalpine Stahlhandel GmbH iz Linza, jedan od najvećih veleprodajnih metalurških tvrtki kojeg je nedavno kupio Zlomrex.

Voestalpine Stahlhandel isporučio je prije pet godina opremu za splitsku željezaru, kada je započeo proces tehnološke obnove tvrtke. U modernizaciju Čeličane i Valjaonice tada je investirano 25 milijuna eura. 'Zlomrex namjerava u idućem razdoblju podići ekološke standarde proizvodnje, odnosno smanjiti poluciju jer krajem 2008. godine stupaju na snagu novi standardi. Riječ je o investiciji od milijun eura u prvoj godini.

Željezara Split je jedini proizvođač betonskog željeza u Hrvatskoj, a do sada smo radili tek sa 36 posto kapaciteta. Sada ćemo animirati domaće dobavljače starog željeza i od rujna krenuti raditi punim kapaciteteom. U Hrvatskoj se godišnje troši od 250 do 300 tisuća tona betonskog željeza, a Željezara kada radi punim kapacitetom može proizvesti 170 tisuća tona. Na autocesti Zagreb-Split primjerice nema niti malo splitskog željeza, a sada smo već postigli neke dogovore oko gradnje autoceste do Dubrovnika te gradnji dvije dvorane za Svjetsko rukometno prvenstvo. Čak kada bi Željezara Split proizvodila i punim kapacitetom, uspjela bi zadovoljiti tek oko 50 posto potreba na hrvatskom tržištu, koje je primarno tržište tvrtke, a čiji prioritet ističu i novi vlasnici', pojasnio je Nenad Domljanović. Prilike postoje i za učestvovanje u infrastrukturnim projektima u susjednim republikama Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.

Novi član Uprave

Jučer je u Željezari održan prvi radni sastanak novog vlasnika i Uprave željezare. Dosadašnja dvočlana Uprava dobit će novog člana iz poljskog Zlomrexa. Željezari Split, koja se je od 2000. godine nagomilala oko 320 milijuna kuna gubitaka i koristila se državnim jamstvima za kredite u iznosu od oko 40 milijuna eura, otvara se nova prilika za poslovanje i nova ulaganja.

Prema ugovoru Zlomrex se obvezao uložiti 200 milijuna kuna u Željezaru, od čega 140 milijuna kuna u prve dvije godine i to uglavnom iz vlastitih sredstava.

Željezara Split u prvom je polugodištu ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, poslovala s 12,8 posto manjim gubitkom, koji je na kraju lipnja ove godine iznosio 30,76 milijuna kuna. Prema podatcima iz financijskog izvješća splitske Željezare, financijski rashodi koji su posljedica visoke zaduženosti društva čine 50,1 posto gubitka. U istom razdoblju lani, kada je gubitak Željezare iznosio 35,2 milijuna kuna, udio financijskih rashoda u tom iznosu bio je 35,1 posto. Ukupni prihodi Željezare porasli su u prvih šest mjeseci ove godine, prema istom lanjskom razdoblju, za 7,4 posto,tj. na 121,6 milijuna kuna. Pritom su prihodi ostvareni na domaćem tržištu bili veći za 7,7 posto i iznosili su 108,5 milijuna kuna, dok su prihodi od izvoza porasli 1,5 puta, no iznose samo 8,8 milijuna kuna.

Za neplaćene komunalne naknade grad dobiva zemljište

Željezara Split je s Gradom Kaštela prije dva tjedna postigla načelan dogovor o načinu isplate duga Željezare na ime komunalnih doprinosa koji sada treba potvrditi novi vlasnik. Dug koji s pripadajućim kamatama iznosi osam milijuna i 400 tisuća kuna, prema dogovoru Željezare i Grada Kaštela, kompenzirao bi se zemljištem u vlasništvu Željezare na kojem bi se sagradila cesta. Kaštela će tako dobiti oko šest tisuća metara četvornih zemljišta. Direktor Domljanović kaže da je sa sporazumom suglasan i novi vlasnik Željezare. Osim dijela zemljišta predviđenog za cestu dogovoreno je da će Grad dobiti i prostor Željezarinih baraka, a u njima se u dogledno vrijeme planiraju prilagoditi prostori za potrebe vatrogasaca.

Obveze Zlomrexa, novog vlasnika

- 10,11 milijuna kuna za 98,34% dionica željezare
- 6 milijuna kuna za plaće radnicima
- 226 milijuna kuna dugovanja prema državi
- 46 milijuna kuna obveza prema ostalim vjerovnicima
- 165 milijuna kuna za državna jamstva
- 200 milijuna kuna uložiti Željezaru u pet godina

Izvor: Poslovni dnevnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost)

    aj vidićemo
    endem

    oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska