hren
 
Ne raspiše li Vlada u idućih desetak dana novi natječaj za prodaju Adriachema, organizirat ćemo velike prosvjede radi sprječavanja stečaja i gašenja 256 radnih mjesta', najavio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević. Iz tvrtke je potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu upućeno pismo sa zahtjevom za što hitnijim rapisivanjem ponovljenog trećeg kruga natječaja za prodaju Adriachema po posebnim uvjetima.

Nakon što je na prošlom natječaju odbijena jedina ponuda za Adriachem, zagrebačkog Kemokompleksa u vlasništvu Envera Moralića, 29. svibnja je donesena odluka da se hitno raspiše ponovljeni natječaj po istim uvjetima koji će zbog alarmantnog stanja u kaštelanskoj tvornici trajati tek dvadeset dana.

Blokada računa

'Prošlo je nešto više od mjesec dana, a još ništa nije napravljeno. Prema neslužbenim informacijama iz Fonda, ima zainteresiranih za Adriachem i pitam što se čeka. Istražne radnje u Fondu ne smiju biti prepreka daljnjim privatizacijama, i nedopistivo je da Adriachem bude kolateralna žrtva situacije u Fondu', naglašava Matiješević. Adriachemu HEP prijeti obustavom isporuke električne energije zbog duga od 940 tisuća kuna što će automatski ugasiti proizvodnju koja se ionako odvija s minimalnim kapacitetima. Carinska ispostava Split prijeti Adriachemu blokadom žiroračuna zbog duga od 2,4 milijuna kuna, a radnici-vjerovnici koji potražuju oko 19 milijuna kuna, naplaćuju svoja potraživanja sudskim ovrhama. Obveze društva na ime poreza i doprinosa krajem ožujka iznosile su oko 44 milijuna kuna. Državne institucije potražuju oko 25 milijuna kuna, te ostali vjerovnici oko 13 milijuna kuna. Fondu za privatizaciju i potpredsjedniku Vlade Polančecu upućen je zahtjev za financijskom pomoći kako bi se isplatile neisplaćene redovne plaće 256 radnika Adriachema. Sindikati zamjeraju gradskoj i županijskoj vlasti koja je, ističu, potpuno oprala ruke od svakog rješenja i sudbine radnika Adriachema. 'Ako ne dođe do brze i kvalitetne privatizacije, izvjestan je stečaj tvrtke, stoga zahtijevamo od Vlade da idućih dana natječaj ugleda svjetlo dana. No strah me da se raspisivanje ponovljenog natječaja odgađa ciljano kako bi se poduzeće otjeralo u stečaj, odnosno kako bi se razni špekulanti jeftino dokopali vrlo vrijednog zemljišta. Neoprostivo je puno vremena prošlo', ističe Matijašević. Podsjetimo, tvrtka Kemokompleks, u vlasništvu Envera Moralića, jedina se javila za kupnju 86,37 posto dionica Adriachema iz Kaštel Sućurca za jednu kunu pod posebnim uvjetima.

Prva ponuda

U pet godina Moralić je ponudio ulaganja od 40,77 milijuna kuna, i to dijelom iz vlastitih sredstava, a ostatak uglavnom iz redovitog poslovanja Adriachema. U taj iznos uračunao je i dospjele obveze Adriachema prema zaposlenicima društva. Fond je Moralićevu ponudu odbacio jer nije dostavio bankovno jamstvo. U proteklih godinu dana to je bio treći natječaj za prodaju većinskog paketa Adriachema. Na prvi natječaj i prodaju po nominalnoj cijeni nije pristigla nijedna ponuda, a nije bilo ponuda ni na drugi natječaj po cijeni 10 posto nominale, već je samo pristiglo pismo namjere zagrebačke tvrtke Kemokompleks. Enver Moralić vlasnik je susjednog Adriavinila kojeg je zajedno sa splitskim Lavčevićem kupio u travnju 2003. za 5,32 mil. eura radi gradnje turističke oaze koja će se prostirati na oko 200 tisuća četvornih metara na obali Kaštelanskog zaljeva. Moralić je najavio gradnju apartmanskog naselja sa oko 1500 luksuzno opremljenih apartmana i hotela. Uz obalu će se sagraditi marina za prihvat 650 do 900 brodova te tzv. suhi vez s još 200-300 mjesta sa svim pratećim ugostiteljskim i servisnim sadržajima, a investiciju je procijenio na oko 150 milijuna eura.

Uvjeti natječaja

Prema uvjetima natječaja za kupnju Adriachema, ponuđač se mora obvezati da će zadržati osnovnu djelatnost Adriachema, a to je proizvodnja proizvoda baziranih na preradi polivinilklorida i polietilena velike gustoće, te da neće prodati ni opteretiti nekretnine i dionice bez prethodne suglasnosti prodavatelja u roku jedne godine.

Izvor: Poslovni dnevnik


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • zanimljivo (Gost)

  Sve možemo komentirati, a odustali smo od komentara o Adriachema.
  Mogu ga prodati Moraliću da skida i prodaje staro željezo pa kad sve željezo proda i vrati uloženo tj. uloženu jednu(1) kunu sljedećih 100 godina ćemo imati lijepi pogled na ruševine kao i sad na ex. Inavinil. Budući da će Moralić gradit isto marinu kao i Berket cijeli Kaštelanski zaljev bit će jedna velika marina. Možda Moralić čeka građevinsku dozvolu za izgradnju marine?

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  jebe se moralica za marinu, proizvodnju ili hotele. moralic je kupija dio ispod ceste za 20 euri metar, sad ce i gornji dijal za slicnu cijenu.
  a radit ce ono sta mu se bude najvise ispllatilo - a sad su to stanovi. 1500 stanova jednako je oko 6000 novih stanovnika. on ce zaradit, a di ce ta nova raja radit, ic u skolu, vrtic ili imat ambulantu - boli njega k.
  ako mu to ne pustu prodace zemlju za 150 euri po kvadratu i zaradija je 26 miljuni euri, samo od donjega dila.
  dajite vi za kunu, dajite ... ka cacino van je.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  A zasto mi radnici ne bi dobili za kunu pa prodali zemlju i zaradili.

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  jugovinilu, a ća nan je ostalo? došlo je da vridi zemja pod tobon više od tebe. i jesi nas trova i jesi nas zapošljava. i sad ovi dijal ća je osta a ća bi moga radit bez velikog zagađivanja gre na inkanat. ali to dura bogami več godinan. nemoredu se moj jugovinilu za proviziju dogovorit.
  endem

  oko 13 godina prije
 • Ajmo se zabavljati (Gost)

  Ajmo nać krivca i štrajkat, zabavljati Kaštela.
  Taman je sve lipo išlo i onda došao nepoželjni. Ja bi svu krivnju pribacija na Franu s porte, on je kriv što radnici nemaju plaću. Kriv je što se poništija natječaj, jer je osjetija da neko sluša. Predlažem da se tvornica proda sindikatu, jer oni sve najbolje znaju osim raditi. A ko je u današnje vrime vidija raditi. Učlaniš tvornicu u ADZ i sve radi, plaća dolazi, ko ovo može platit.
  Vaš brko

  oko 13 godina prije
 • Ultimatum HA HA HA (Gost)

  Pisalo u novinama

  Čelni ljudi dvaju tvorničkih sindikata i jučer su u Ministarstvu gospodarstva vodili pregovore o budućnosti Adriachema. Nakon sastanka Jozo Stipanović, povjerenik Samostalnog sindikata u kaštelanskoj tvornici, kazao nam je da su sindikalisti na sastanku nastupiti ultimativno tražeći hitnu uspostavu proizvodnje.
  — Nećemo više trpjeti lažna obećanja, jer od njih se ne živi. Ako nam se ne pomogne pokrenuti proizvodnju, poduzet ćemo oštre akcije kojima ćemo nekima omesti božične blagdane, jer Adriachem više ne može vegetirati kao što to čini u posljednjih pet godina — kazao nam je Stipanović. Dodao je kako od pomoćnika ministra imaju čvrsto obećanje da će razgovarati sa svojim nadređenima po pitanju problema u Adriachemu.

  oko 13 godina prije
 • Rad (Gost)

  Bogareti. da se nama radi radili bi foliju a ne tirali kupce. Nikidan je doša kupac ponovo po foliju pa smo ga potirali je se nesmi raditi.
  Kakoš jeftino prodat?

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  NEMA JUGOVINILA MORE ČISTO

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  ĆA ONDA BETONIRAJU ISPUSTE U MORE U KAŠTELIMA

  oko 13 godina prije
 • zanimljivo (Gost)

  prvi sindikalist uvaćen u krađi bale stolnjaka
  drugi osuđen
  treći pije
  a lipoga li društva.
  pa ti sad dogovaraj proviziju.

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska