hren
 
Niti nakon tri pokušaja prodaje kaštelanski Adriachem nije pronašao vlasnika. Naime, za kupnju 86,37 posto dionica poduzeća iz Kaštel Sućurca na trećem natječaju, po početnoj cijeni od jedne kune, u Hrvatski fond za privatizaciju pristigla je samo ponuda zagrebačke tvrtke Kemokompleks, u vlasništvu Envera Moralića, naftnog biznismena i jednog od tri najbogatijih hrvatskih državljana.

Moralić, koji je za kaštelansku tvrtku i do sada pokazivao golem interes, ovog puta nije dostavio bankovno jamstvo pa je njegova ponuda odbačena zbog čega će Fond raspisati novi natječaj koji će biti otvoren samo 20 dana.

Moralić, koji u svojem vlasništvu već nekoliko godina ima i prostor susjednog Adriavinila, u ponudbenoj je dokumentaciji petogodišnjim investicijskim planom predvidio ukupna ulaganja u Adriachem u iznosu od 40,77 milijuna kuna, i to dijelom iz vlastitih sredstava, a ostatak uglavnom iz redovnog poslovanja Adriachema.

U taj su iznos, među ostalim, uračunate i dospjele obveze Adriachema prema zaposlenicima, koje su koncem prošle godine iznosile oko 18,5 milijuna kuna. Broj od 256 zaposlenika Adriachema u Kemokompleksu su planirali u roku od pet godina prirodnim odljevom radnika smanjiti na 200, a istodobno zaposliti "visko obrazovani kadar u menadžementu, marketingu i sl.".

Inače, HFP je u natječaju od ponuđača tražio da ponude popust za otkup svih dospjelih obveza Adriachema prema državnim vjerovnicima, koja su krajem studenog protekle godine iznosile oko 65,5 milijuna kuna. Kemokompleks je ponudio otkup svih tih obveza za jednu kunu, a Gradu Kaštelima istovremeno pretvaranje njihovih potraživanja na ime komunalne naknade u temeljni kapital Adriachema.

Nadalje, postojeću djelatnost ova bi tvrtka zadržala idućih pet godina, a dospjele obveze prema ostalim vjerovnicima, koje premašuju iznos od 20 milijuna kuna, podmirili bi u cijelosti.

Kako je Moralić prošle godine od Adriachema otkupio i prostor nekadašnjeg skladišta, očito je da mu je ovaj prostor itekako zanimljiv pa se ponuda Kemokompleksa može očekivati i na četvrtom ponovljenom natječaju.

Glas Dalmacije


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • Moralic, Brko, Krstulovic ... (Gost)

  Pa za koje ovce se prodaju te price ....

  Dok Brko koji ima nekoliko kaznenih djela utaje novaca iz banaka (naravno u zastari) je postavljen za direktora kako bi se pogodovalo Moralicu ne uspijeva, njegov partner Krstulovic je iznajmio na dulji period prostore Adriavilila (brodogradnji, cianu, ...) a po novinama se pise da ce se gradit turisticki komplex. Da ne spominjem pokusaj dolaska Cermaka ...

  Dok je prodan Adriavinil za male novce Moralicu (5 mil eu), Moralic je samo jednu zgradu uz cestu gradu Kastala prodavao za iste novce (za policijsku postaju).

  Dok Krstulovic je prekinio vodovodnu cijev u Adriavinilu i pitka voda tece kao potok u more ....

  Pa ima toga tonu ovce ....

  oko 13 godina prije
 • (Gost)

  A sta to nije kupila kastelanska opcina, pa valjda oni imaju vise novaca nego Moralic, i da so onda sta tamo napravilidanas bi ubirali novce vracali kredite i zaposlili bar svoje prijatelje

  oko 13 godina prije
 • u prolazu (Gost)

  jednog od tri najbogatijih hrvatskih državljana.[I]null[/I] :)))))

  oko 13 godina prije
 • @ Moralic, Brko, Krstulovic ... (Gost)

  Svi novinski članci su u funkciji zabave čitatelja jer je prije šest godina dogovoreno tko će privatizirati Jugovinil i prenamijeniti ga u visoko profitnu građevinsku industriju (naselje).

  Prema dogovoru, na treći natječaj će se opet javiti isti ponuđač te će ponuda biti odbijena i stječu se uvjeti za stečaj. U stečaju će biti isti sudionici kao i kod Adriavinila i po istom scenariju. Radnici će dobiti otpremnine, Grad Kaštela će osloboditi plaćanja komunalne naknade za 10 godina, nekretnine neće biti opterećene, neće biti proizvodnje, rasprodati će se strojevi i zalihe, vratiti uloženo.

  Kako je u Adriachemu stara populacija radnika to svima odgovara ovakav scenarij. Svoja radna mjesta će prodati i neće ih prepustiti mlađima, kao što su njima prepustili stariji. I tako većina radi na crno pa će im otpremnina dobro doći. Pojedinci će dobiti i nakakvu malu nagradicu, stančić ili autić.

  Usporedimo Adriavinil i Adriachem:

  1. Obećanje: Zaposliti ćemo do 200 radnika

  U Adriavinilu, radi devet radnika. Ostali su dobili otkaz, pa i predsjednik sindikata koji je bio zagovornik stečaja, pa sad kuka da nema posla.
  Za Adriachem, obećanje isto do 200 radnika.

  2. Obećanje: Zadržati ćemo proizvodnju.

  Adraivinil, nema proizvodnje nego samo iznajmljuje prostor. Teatralno je srušio nekoliko zgrada i uspješno prodao proizvodnju. U toku je dokumentacija za naselje, a radi je Studio RR, predsjednik kućnog savjeta, JR.
  Adriachem, obećanje pet godina zadržati proizvodnju. Kakva proizvodnja! U pripremi je dokumentacija za naselje, a radi je isto Studio RR, predsjednik kućnog savjeta, JR.

  3. Obećanje: Zadržati ćemo direktore.

  Adriavinil, ispunjeno Zvonko.
  Adriachem, biti će ispunjeno, Ivan.

  4. Obećanje: Ako zaposlite do 200 radnika nećete plaćati komunalnu naknadu.

  Adriavinil, nije ispunio obvezu a Grad nije zatražio plaćanje naknade jer nije poštivana ugovorna obveza.
  Adriahem, plaća naknadu imovinom. Zašto?

  Zdravi bili moji Kaštelani

  oko 13 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska