hren

POČETAK PROJEKTA ŽELJEZNIČKE PRUGE OČEKUJE SE ZA DVIJE GODINE
Kako napreduju radovi na rekonstrukciji i dogradnji putničkog terminala u zračnoj luci Split u Kaštelima, ovog se utorka uvjerio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sa suradnicima.

Ministar je u društvu župana Blaženka Bobana te gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića i splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare i njihovih suradnika prošao put od novog parkinga i autobusnog terminala, preko pješačkog mosta do nove zgrade te kako je zaključio, radovi teku prema planu i bez većih problema.

- Nakon završetka zračne luke Franjo Tuđman u Zagrebu te dovršetka zračne luke Dubrovnik, kraju se privodi i ovaj projekt u splitskoj zračnoj luci, a radi se o najvećem infrastrukturnom projektu u hrvatskom zračnom prometu. Ovim što smo vidjeli smo impresionirani te treba pohvaliti sve sudionike u projektu, od vodstva Zračne luke, preko  projektanta i izvođača radova do nadzora – kazao je ministar te napomenuo kako se zračna luka u Zagrebu gradila s financijama prema koncesijskom modelu, dubrovačka zračna luka iz europskih sredstava, dok se zračna luka u Kaštelima radi najvećim dijelom iz vlastitih kreditnih sredstava.

- Sve zračne luke u Hrvatskoj bilježe dvoznamenkasti rast prometa i sve pozitivno posluju, a u ovoj godini također očekujemo rast, a on bi u splitskoj zračnoj luci trebao iznositi oko sedam posto – naveo je ministar Butković.

Kako je ovom prigodom naveo direktor Zračne luke Lukša Novak, putnički promet bi trebao prijeći u novi terminal u lipnju, a u rujnu će se započeti s rekonstrukcijom stare zgrade.

- Što se tiče financiranja ovog projekta radi se o vlastitim sredstvima Zračne luke, no moram napomenuti  da su se suvlasnici, a to je država i gradovi Kaštela, Split te Trogir, kao i Splitsko - dalmatinska županiji, odrekli dobiti u proteklim godinama, a nadam se i u narednim, kako bi se ovaj projekt realizirao. Tako da ne možemo kazati da se radi samo o našim sredstvima, jer bez podrške vlasnika ne bi došlo do jednog ovakvog projekta – kazao je Novak i na pitanja novinara odgovorio kako krajem ovog mjeseca započinje ljetni red letenja, koji će trajati do kraja listopada.

- U novi terminal ugrađena je najmodernija tehnologija u svrhu zaštite putnike i prtljage. Radovi su planirani i izvode se za potrebe Hrvatske kao dijela Schengena, no ako se to ne dogodi idemo na jedno tranzicijsko rješenje, što je jedna mala poteškoća, no nadamo se ipak da će Hrvatska prvog dana sljedeće godine biti dio Schengena – dodao je direktor Zračne luke na pitanje o praćenju standarda po schengenskim kriterijima za zračnu luku kao međunarodni granični prijelaz.

Novak je još jednom podsjetio kako je ukupna vrijednost projekta 450 milijuna kuna, a uključuje dogradnju putničkog terminala površine 35 tisuća metara četvornih, što će sa starim terminalom iznositi 48 tisuća metara četvornih, izgradnju pješačkog mosta dužine 120 metara, izgradnju autobusnog terminala za 50 autobusa i parkirališta za približno 900 vozila. Novi terminal te rekonstruirani stari terminal zadovoljavat će potrebe zračne luke u narednih 20 godina. Direktor Novak ujedno je naglasio kako ovo nije završetak investicija i ulaganja jer im je u planu raditi na razvoju sletne staze.

Boravak ministra na Resniku bila je i prigoda i za otvoriti pitanje željezničke pruge do Splita, a ministar je u svojoj izjavi kazao kako će se taj projekt sigurno realizirati te da očekuje početak radova 2021. godine, kada se dovrši potrebna dokumentacija.

Foto: Luka Ištuk


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska