hren
 
Na današnjem otvaranju ponuda u Hrvatskom fondu za privatizaciju za prodaju kaštelanskog proizvođača plastičnih masa Adriachema očekuje se samo jedna ponuda, i to od poduzetnika Envera Moralića, koji se posljednjih mjeseci jedini ozbiljnije interesirao za kupnju te tvrtke. Adriachem se u ovom, trećem krugu nudi pod posebnim uvjetima, odnosno po cijeni od 1 kune za dionice, te uz obvezu podmirenja najmanje 104 milijuna kuna obveza prema državi i ostalim vjerovnicima.

Kako je navedeno u natječaju, državnim vjerovnicima Adriachem duguje 65,4 milijuna kuna do konca studenoga prošle godine, obveze prema zaposlenicima iznose 18,4 milijuna kuna, a kupac treba preuzeti i 20,2 milijuna kuna nepodmirenih obveza prema ostalim vjerovnicima. Što se prava zaposlenika tiče, investitor treba prihvatiti postojeći kolektivni ugovor, a jedna od ključnih odredbi koje investitor mora zadovoljiti na ovom natječaju odnosi se na zadržavanje osnovne djelatnosti tvrtke.

Moralić, naime, u razgovorima koje je u Kaštelima vodio o Adriachemu nije skrivao da ga tvrtka zanima prvenstveno zbog zemljišta budući da je već u neposrednoj blizini kupio nekretnine Adriavinila pa bi na tom području gradio veliki turističko-hotelski kompleks. Lokalnim je vlastima i zaposlenicima najavio kako će s proizvodnjom folija i cijevi nastaviti na postojećoj lokaciji još najmanje tri godine, a potom bi samo Adriachemovo postrojenje preselio na novu lokaciju, koju će on sam osigurati, a na sadašnjem terenu počeo gradnju hotela i kockarnica.

Piše: Marija Brnić
Izvor:
Poslovni dnevnik

 

Njemački Kemokomplex u stečaju
Danijela Jozić/Hina

Kako je još u prosincu prošle godine pisao Business.hr, njemački Kemokomplex, koji je prije više od 30 godina u Frankfurtu osnovao Enver Moralić, završio je u stečaju. Zagrebački Kemokomplex osnovao je Moralić osobno, a kao vlasnik ovog u Njemačkoj vodi se Moralićeva suproga Rozwita.

Stečaj je otovren još 2005. godine, no u domaćoj se javnosti o tome gotovo ništa ne zna, iako je riječ o dubiozama od nekoliko stotina milijuna eura koje potražuju banke, dobavljači, ali i država zbog neplaćenog poreza. Stečajni upravitelj iz odvjetničkog ureda Hermann iz Frankfurta pokušavao je naći pravnu „poveznicu“ s Moralićevom imovinom u Hrvatskoj, no zasad Moralić može jedino odgovarati zbog nesavjesna poslovanja u njemačkom Kemokomplexu, gdje je obnašao funkciju direktora.

Kako piše Business.hr u posljednjem broju tiskanog izdanja, u stečajnu masu, međutim, mogla bi ući i Moralićeva tvornica Kemiplas u Kopru, u Sloveniji, čiji je osnivač također Kemokomplex iz Njemačke. Bez obzira na cijeli slučaj, Moralić i dalje neometano posluje u Hrvatskoj.

Izvor: Business.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska