hren
 

ŽUPANIJSKI GOSPODARSKI FORUM
Kaštela su u srijedu bila domaćin sedmog gospodarskog foruma Splitsko-dalmatinske županije, koji je održan u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, u organizaciji javne ustanove RERA  i Splitsko-dalmatinske županije.

Glavne teme ovog gospodarskog foruma, u čijem je radu tijekom prijepodneva sudjelovalo stotinjak gospodarstvenika, poduzetnika, turističkih djelatnika, dužnosnika i drugih zainteresiranih, kao i učenici Turističke škole u Splitu te škole Braća Radić u kaštelima, bile su ekonomija doživljaja, kreativne industrije i turizam posebnih interesa.

- Govorimo o ovim temama jer su to najbrže rastuće gospodarske aktivnosti u Europi, a što to znači za Hrvatsku, govori nekoliko brojki. Gotovo četiri posto BDP-a je iz kreativnih i kulturnih industrija, to je oko 120 tisuća zaposlenika u tim industrijama, to je preko šest milijardi kuna prihoda, to je preko 5,5 posto trgovačkih društava koje se bave kreativnom i kulturnom industrijom. Ono zbog čega smo mi organizirali forum s ovim temama je činjenica da se 90 posto tih brojeva odnosi na grad Zagreb i okolne mu gradove, a mi smatramo da Splitsko-dalmatinska županija ima potencijal da uzme dio tog kolača, omogući zapošljavanje te aktivira i proizvodnju hrane, građevinarstvo i sve ono što ide usporedo s kreativnim industrijama – kazao je o temama foruma, vd ravnatelja javne ustanove RERA, Jozo Sarač.

Otvaranju ovog gospodarskog foruma, kao i u njegovom radu, sudjelovali su i državni tajnik Ministarstva turizma, Tonči Glavina, pročelnik županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove, Anđelko Katavić, kaštelanski gradonačelnik, Denis Ivanović, predstavnici RERE, među kojima i jedan od glavnih organizatora, Srećko Radnić.

Primjere zagrebačke kreativne ulice – projekt Ilica, sudionicima je govorila Ivana Nikolić Popović, Iva Silla prenijela je saznanja o temi „Razgledi gradova – iskustva iz tajnog Zagreba“.  Etnogastronomija bila je tema o kojoj je govorila Iva Uščumlić, dok je Lilijana Mađar sve upoznala s aktivnostima, ciljevima i uspjesima Regionalnog centra kreativne ekonomije ljubljanske urbane regije, a  Dinko Peračić naglasak je dao na nove prostore za provođenje kreativnih i kulturnih industrija.

Silvija Jacić, koja je svima približila djelovanje Centra za promociju mediteranske prehrane u tradicijskoj konobi Spacio Matika – Ekomuzej Batana u Rovinju, ovom prigodom osvrnula se i na činjenicu da je u radu gospodarskog foruma sudjelovao i veći broj mladih.

- U uvodnom dijelu mog izlaganja stavila sam naglasak na mlade ljude jer smatram da prvenstveno njih trebamo motivirati. Moramo na njih prenijeti taj entuzijazam kojim radimo svoj posao. Turizam budi emocije u gostima koji pristižu, ali mi prvenstveno moramo imati tu emociju prema svom poslu, domovini i baštini, kako bi sve što želimo prezentirati bilo uvjerljivo i kako bi taj doživljaj probudili u gostima, koji će ga zadržati i kad se vrate svojim kućama – zaključila je Jacić.

Foto: Luka Ištuk (PGK)


KOMENTARI:

 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska