hren
 

HGK Županijska komora Split i Grad Kaštela u gradskoj vijećnici održali su prezentaciju pod nazivom „Podrška gospodarstvu i izvori financiranja“. Predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Split, Splitsko-dalmatinske županije, Javne ustanove Rera SD i Područnog ureda za Dalmaciju HBOR-a upoznali su prisutne poduzetnike, obrtnice i turističke djelatnike s mjerama aktivne politike zapošljavanja, županijskim natječajima za potporu razvoja gospodarstva, natječajima za sufinanciranje projekata europskim sredstvima te razvojnim kreditnim programima.

Prisutne je na početku prezentacije pozdravila zamjenica gradonačelnika Jadranka Matok Bosančić i istaknula važnost informiranja poduzetnika o pogodnostima i natječajima koje nude sve institucije, te jedinice lokalne i regionalne samouprave.

Online katalog hrvatskih proizvoda, znakovi izvorno hrvatsko, besplatno porezno savjetovanje, aktivni programi i pozivi na koje se mogu poduzetnici prijaviti, poduzetnički inkubator za žene poduzetnice, samo su neke od tema o kojima je bilo riječi. Statistički podaci o gospodarskim kretanjima u Kaštelima od 2013.-2016. godine bilježe uzlaznu putanju tako da će se, prema sadašnjim pokazateljima, takav pozitivan trend nastaviti i ubuduće.

Demografija na tržištu rada u Republici Hrvatskoj također je bila jedna od tema gdje je istaknuto kako će, ako se iseljavanje nastavi, doći do ozbiljnih poteškoća s kojima će se poslodavci suočiti jer će ponestati radno sposobnog stanovništva, poglavito u turizmu. Unatoč iseljavanju i negativnim demografskim pokazateljima dobra je vijest što broj zaposlenih u Kaštelima raste.

Osim toga, bilo je riječi i o mjerama aktivne politike zapošljavanja i zakonskim izmjenama vezanim za pojedine mjere, poput one za stručno osposobljavanje, pa su poslodavci upoznati na koji način koristiti pojedine mjere.

Sudionici prezentacije najavili su kako im je u planu proći sve gradove Splitsko – dalmatinske županije i predstaviti podršku poduzetnicima koju nude institucije jer, unatoč modernim tehnologijama i lakšoj dostupnosti, prava informacija ne dolazi uvijek onome kome je potrebna.

Izvor: Kastela.hr


KOMENTARI:

 


  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska