U STEČAJU VEĆ DVIJE GODINE
Iako je ministar državne imovine Goran Marić, za vrijeme svog posjeta Kaštelima početkom ožujka ove godine, izjavio kako će država u kratkom vremenu donijeti odluku o prodaji dijela imovine Kaštelanskih staklenika u stečaju, odnosno kako je država na pravom putu pronalaska rješenja koje će ubrzati izlazak iz stečaja ove tvrtke, ni sedam mjeseci kasnije pomaka nema pa je očito da je put pronalaska rješenja dug i trnovit.

Kaštelanski staklenici, tvrtka koja se bavila proizvodnjom povrća, puna dva desetljeća vođena krivom gospodarskom politikom, samo je popadala, a zaposlene i troškove poslovanja, u kriznim trenucima namirivala je prodajom zemljišta. Takva poslovna politika morala je doživjeti neslavan kraj, s radnicima na Zavodu za zapošljavanje i staklenicima koji godinama propadaju.

Zbog cijele situacije prije dvije godine nad tvrtkom je otvoren stečaj, koji je u tijeku i danas. Zemljište tvrtke iznosi oko 580 tisuća metara četvornih, a procijenjeno je na približno 350 milijuna kuna.

Radnicima duguju 21,8 milijuna kuna

Utvrđene tražbine iznose 92,5 milijun kuna i to za prvi viši isplatni red 51 milijun te za drugi viši isplatni red 41,5 milijuna. U prvom višem isplatnom redu nalazi država s potraživanjem od 29 milijuna te radnici sa 21,8 milijuna kuna potraživanja.
Zanimljivo je da se najveće potraživanje među radnicima odnosi na nekadašnjeg direktora tvrtke, Jadrana Pengu, koji je ostao uskraćen za isplatu oko 440 tisuća kuna.
U drugom višem isplatnom redu nalaze se Vodovod i kanalizacija sa 24 milijuna kuna, država sa 5,7 milijuna , CERP sa 4 milijuna, odvjetnik Vinko Samardžić  sa 2,2 milijuna, Croatia osiguranje sa  1,2 milijuna i ostali sa 4,3 milijuna kuna.

Tijekom protekle dvije godine u stečaju, nije se puno uradilo, utvrđene su tražbine i uređen je dio imovinsko pravnih problema sa zemljištem.  Na području Knežina pojedini staklenici i dalje su u najmu, a od tog novca financira se stečajni postupak.
Dio zemljišta Kaštelanskih staklenika nalazi se u zoni IS, koja je namijenjena infrastrukturnim potrebama Zračne luke, što ograničava mogućnost prodaje tog dijela zemljišta.
Zračna luka već je prije nekoliko godina kupila dio zemljišta od Kaštelanskih staklenika, a nadležni tijekom stečaja, nadaju se kako će Zračna luka kupiti i preostali dio u IS zoni, a radi se o 166 tisuća metara četvornih zemljišta.

Kako neslužbeno doznajemo, određenih razgovora između predstavnika resornih ministarstava, Zračne luke i stečajnog upravitelja Kaštelanskih staklenika, nedavno je bilo, a te neslužbene informacije govore i o pismu namjere koje bi iz Zračne luke trebalo stići na adresu stečajnog upravitelja Vedrana šeparovića.

U isto vrijeme Šeparović će predložiti izradu stečajnog plana, prema kojem će se dugovanja tvrtke namiriti iz prodaje dijela imovine, a na preostalom zemljištu bi se nastavila poljoprivredna proizvodnja.


Ivica Blažević

Sindikalisti traže hitni sastanak

Regionalni povjerenik sindikata PPDIV-a, u čijem je članstvu bio i veći broj radnika Kaštelanskih staklenika, Ivica Blažević, kazao kako PPDIV Hrvatske prati odvijanje stečajnog postupka te je izrazio nezadovoljstvo učinjenim, kako od strane stečajnog upravitelja i stečajnog sudca, tako i od strane Ministarstva financija, Ministarstva državne imovine te Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

- Radnici svoja utvrđena potraživanja prema poslodavcu ni nakon nešto više od dvije godine od otvaranja stečajnog postupka nisu naplatili.
Kontaktirao sam stečajnog sudca te nekoliko puta stečajnog upravitelja, koji me je obavijestio da bi se dio imovine mogao prodati Zračnoj luci Split, koja je za to iskazala interes, a što bi bilo dostatno za namirenje vjerovnika, dok bi se s ostatkom imovine moglo nastaviti poslovanje.
Obzirom da, prema našim saznanjima, vrijednost imovine premašuje iznos tražbina vjerovnika, predložili smo održavanje sastanka u razdoblju od 3. do 14. srpnja ove godine s ministrima financija, državne imovine i ministrom mora, prometa i infrastrukture, kako bi zajednički pokušali iznaći rješenje za ubrzanje postupka namirenja svih vjerovnika, a time i radnika čije interese zastupamo. Nažalost pored nekoliko požurnica do danas taj sastanak nije održan.

Još jednom smo poslali požurnicu kao Sindikat PPDIV za održavanje sastanka sa ministrima,a ukoliko ne dođe do sastanka u skoro vrijeme, poduzet ćemo druge mjere u skladu sa zakonskim propisima i aktima sindikata PPDIV Hrvatske – kazao nam je regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska