hren

CEMEX je dobitnik Indeksa DOP-a, nagrade za društveno odgovorno poslovanje koju dodjeljuju Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj. Nagradu je voditeljici zaštite okoliša, Merici Pletikosić, uručila Ivana Ravlić Ivanović, načelnica sektora za financijski sustav Ministarstva financija, u sklopu 8. konferencije o društveno odgovornom poslovanju koja je 1. prosinca održana u Zagrebu.

Šestu nagradu Indeks DOP-a CEMEX je dobio za odgovorne politike i prakse u radnoj okolini.
U poslovnoj zajednici tvrtka je već godinama prepoznata kao odgovoran poslodavac zbog odgovornih praksi zapošljavanja, dobrih radnih uvjeta zajamčenih kolektivnim ugovorom, njegovanja i razvijanja stručnosti svojih zaposlenika, otvorene i suradničke radne atmosfere, a naročito zbog dobrih praksi na području zaštite zdravlja i sigurnosti. Upravo su CEMEX-ove proizvodne prakse koje jamče da se svaki zaposlenik i kooperant vrati kući siguran i zdrav prepoznate na nacionalnoj razini te tvrtku po kvaliteti izdvajaju kao dobar primjer industrijske prakse općenito.

Tvrtka je već prijašnjih godina nagrađena s tri Indeksa DOP-a u kategoriji velikih tvrtki, a dva je dobila za odgovorne odnose sa zajednicom.

Indeks DOP-a je metoda procjene društvene odgovornosti poduzeća u Hrvatskoj koju su osmislili Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj te je provode već osmu godinu. Metodologija se temelji na sustavu rangiranja koji omogućuje objektivnu procjenu društveno odgovornih praksi poduzeća i usporedbu s praksama drugih. Nagrade se dodjeljuju u sljedećim kategorijama: velika poduzeća, srednja poduzeća, mala poduzeća, javna poduzeća, odgovorne politike i prakse u radnoj okolini, odgovorne politike i prakse upravljanja okolišem, društveno odgovorni odnosi sa zajednicom, a dodjeljuje se i nagrada za najveći napredak u odnosu na prethodni Indeks DOP-a. Također, ove godine se po prvi put dodijelila i posebna nagrada za ljudska prava.

Osim CEMEX-a, ostalih osam tvrtki koje su dobile nagradu Indeks DOP-a abecednim redom su: AD plastik, Dvokut - Ecro, Ericsson Nikola Tesla, Hrvatski telekom, Plovput, Podravka, Regeneracija i Vivera.


KOMENTARI:

Stari Komentari (10)

 • (Gost_3199)

  nišTa nego baš li po % U okviru svoje stranačke podobnOsti sami sebe nagrađuju % a cimenat nikad lošije kvalitete u svojoj povijesti = sve sama k(H)emija % :(

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2109)

  Oće li Cemex dobit nagradu i za sušenje borova na Marjanu. Ni stručnjaci ni mediji nikad nisu čuli kako otrovi koji su produkt spaljivanja opasnoga otpada utječu na šume i sve živo. A ne meju pojma ni zašto se borovi suše baš na sjevernoj strani Marjana. To će im reć Cemexovi stručnjaci, a onda slijedi još jedna nagrada: CGO u Lećevici da oni mogu bolje zaradit, a na Marjan ćemo stavit umjetne boriće. I to će dobro gorit kad Cemexu pofali plastike. Za smanjit CO2. I za to će dobit nagradu...

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2877)

  Društveno odgovorni odnos sa lokalnom zajednicom mjeri se i sa 70.000 tona lebdećeg pepela koji će se u Sućurcu iskrcavati s brodova.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_2109)

  I mi bismo mogli snimit film "Kad jaganjci utihnu" na hrvatski naćin. Glavni junaci bi bili Cemexovi stručnjaci, Stručno povjerenstvo za praćenje stanja u okolišu (doktor do doktora biologija, medicina, ekologija, kemija...) i politički šerifi iz kaštelanske i županijske uprave. Mrtvih ka u priči. Oskar zagarantiran!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_81)

  2109 oba dva fantastična komentara

  oko 3 godina prije
 • Cemex je zakon (Gost_2029)

  Cemex je firma koja radi po standardima!

  oko 3 godina prije
 • Cemex je zakon II. (Gost_1218)

  Niti je više Cemex (toliko su uspješni na svjetskom nivou da se prodaju), niti imaju dozvolu za rad (sva rješenja pala na sudu ili ti ga nisu prema standardima RH), niti su u dobre s bilo kakvom zajednicom (ponajmanje s lokalnom), niti su društveno odgovorni (pogledaj koliko radnika je radilo kad su priuzeli firmu a koliko sad) ali svakako su puni stručnjaka i tribaju dobit nagradu i to prema svim standardima. Goste 2109 u pravu ste samo niste uključili sve vlade do sada i ministarstva koja im podilaze, bivšeg predsjednika koji bi se kumija, sveticu koja bi da je rado sponzoriraju, tminu koju ne zanimaju građani a draga joj gradonačelnička fotelja... Kad čovik vidi ovi "kupus" dođe do zaključka da stvarno triba snimit film. A šta se tiče borova e to triba sasić, usitnit i to o trošku građana pa platit onoj gori firmi da energetski oporabe jer to, može bit, s obzirom na teške metale nije više obično drvo već drvni otpad.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_4165)

  Amerikanci su u vjetnamskom ratu vjetnamske uništavali šume dioksinima da bi lakše poubijali Vijetnamce. A globalisti masoni su nama (i ne samo nama nego i drugim korumpiranim i glupim jadnicima) poslali Cemex i slične "investitore" da nam unište još ovo što nam je nakon privatizacije ostalo, šume, vode, more i proizvodnju hrane da nas lakše likvidiraju. Vijetnamci se nisu dali pokorit, ali naš gup i izopačeni narod voli markice, silikonske guze, sise, aute, kućetine, ukratko sve šta ne mogu platit, pa glasuju za one koji dižu sotonske kredite koji su nam za "stakalca" opelješili sve vridno šta smo imali.
  A veleizdajnici glume višestranačje i to nam prodaju kao demokraciju (rog za sviću). Sve šta smo tribali ostavit dici smo već profučkali i prokurvali.
  Plaći jadna zemljo!

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9120)

  Kakva groteska! Najveci zagadjivac i trovac dodjeljuje sam sebi nagradu za drustveno odgovorno poslovanje. Mijenjaju se vlasti i ministri, samo Renic i Cemex ostaju. Tolusic se usudio pokazati kakvo smece jedemo i pijemo. Hoce li se netko usuditi reci kakav otrov udisemo? Dobrovic? Nema sanse. Most je gol! A borovi se suse
  Rak buja u nasim obiteljima. Ne zna se zasto! Lokalna vlast drzi glave duboko u pijesku. Placi moj narode jer za nas nema utocista do nase Gospe na Hladi.

  oko 3 godina prije
 • (Gost_9120)

  Koji su to Cemexovi standardi? Par kila pecene janjetine ili nekoliko vri ca cimenta ? Visoki standardi, nema sta. Jeftino se neki prodaju, a mi drugi sve smo tisi. Mnogi su i zauvijek utihnuli. Bez brige : bit ce jos gore.

  oko 3 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska