hren

TRŽIŠNO NATJECANJE
Europska komisija pokrenula je detaljnu istragu kako bi ocijenila je li predloženo preuzimanje poduzetnika Cemex Hrvatska od strane poduzetnikâ HeidelbergCement i Schwenk u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama.

Komisija je zabrinuta da bi predloženo preuzimanje moglo smanjiti tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu sivog cementa, priopćili su iz Europske komisije.

- Tržišno natjecanje potrebno je u svim sektorima, pa tako i u građevinskom. Cement je ključan dio tog sektora te moramo biti sigurni da konsolidacija neće prouzročiti povećanje cijena za građevinska poduzeća te u konačnici i za potrošače u Hrvatskoj - stoji u izjavi Margrethe Vestager, povjerenice za politiku tržišnog natjecanja.

U priopćenju je navedeno kako HeidelbergCement i Schwenk namjeravaju preko svojeg zajedničkog društva kćeri DDC steći imovinu u Hrvatskoj i Mađarskoj koja je trenutačno u vlasništvu Cemexa. 

Na zahtjev stranaka Komisija je prepustila da o mađarskom dijelu te transakcije odluči mađarsko tijelo za tržišno natjecanje. Stoga je Komisijina istraga usredotočena samo na pribavljanje imovine Cemexa u Hrvatskoj. 

Transakcija je prijavljena Komisiji 5. rujna 2016. Komisija sada treba donijeti odluku u roku od 90 radnih dana, do 23. veljače 2017. Pokretanjem detaljne istrage ne prejudicira se ishod istražnog postupka, poručuju iz Komisije.

"Komisija je preliminarno zabrinuta u pogledu opskrbe sivim cementom u južnoj Hrvatskoj, posebice u Dalmaciji, s obzirom na to da Cemex Hrvatska ima tri tvornice cementa u Splitu i da mu je konkurencija uvoz DDC-a iz Bosne i Hercegovine.

Predloženom transakcijom spojili bi se Cemex Hrvatska, najveći proizvođač u tom području, i DDC, najveći uvoznik. Početna istraga Komisije upućuje na to da bi se predloženom transakcijom s već koncentriranog regionalnog tržišta mogao ukloniti bitan konkurent"- navode iz EK.

Dodaju kako bi zbog troškova prijevoza do južne Hrvatske preostali postojeći ili potencijalni dobavljači mogli na spojeni subjekt vršiti samo ograničeni konkurentski pritisak. 

Nadalje, domaći dobavljači cementa Cemex Hrvatska i LafargeHolcim kontroliraju sve terminale za cement u lukama duž hrvatske obale. Komisija je stoga preliminarno zabrinuta da bi se transakcijom moglo ojačati tržišnu moć poduzetnika Cemex Hrvatska u južnoj Hrvatskoj i da bi stoga mogla porasti cijena sivog cementa, priopćeno je.

Kako je nadalje pojašnjeno, Komisija je dužna procijeniti koncentracije i preuzimanja koji se odnose na poduzetnike čiji promet prelazi određene pragove i spriječiti koncentracije koje bi bitno ograničavale učinkovito tržišno natjecanje na Europskom gospodarskom prostoru ili na bilo kojem njegovu značajnom dijelu. 

Velika većina prijavljenih koncentracija ne uzrokuje probleme za tržišno natjecanje te ih se dopušta nakon rutinske provjere. Od trenutka prijave transakcije Komisija uglavnom ima ukupno 25 radnih dana da odluči hoće li dati odobrenje (I. faza) ili će započeti detaljnu istragu (II. faza).

Osim ove transakcije, trenutačno su u tijeku još tri istrage koncentracija u II. fazi:
- predložena koncentracija poduzetnikâ Dow i DuPont, sa sjedištima u SAD-u, za koju je rok za donošenje odluke 6. veljače 2017.
- predložena koncentracija poduzetnika Deutsche Börse i grupe London Stock Exchange Group, za koju je rok za donošenje odluke 13. veljače 2017. i
- predloženo preuzimanje grčkog operatera sustava plinovoda DESFA-e od strane azerbajdžanskog državnog naftnog poduzeća SOCAR.

Inače, HeidelbergCement i Schwenk proizvođači su građevinskog materijala sa sjedištima u Njemačkoj. Zajednički kontroliraju mađarsko poduzeće Duna Dráva Cement (DDC) koje, među ostalim, upravlja tvornicom sivog cementa u mjestu Kakanj u Bosni i Hercegovini.

Cemex Hrvatska jest društvo kći grupe Cemex, koja je također globalni dobavljač građevinskih materijala. Poduzeće Cemex Hrvatska, uz svoje ostale djelatnosti, upravlja s tri tvornice cementa u Splitu te s nekoliko terminala za cement i tvornica za gotovi beton u Hrvatskoj.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

  • (Gost_229)

    triba prvo zaposljavat ljude iz kastela.koji tu cili zivot zive i trpe razno razna oneciscenja...a ne da rade dugopoljci,sinjani,omišani i slicno....

    oko 4 godina prije
  • (Gost_7097)

    Tocno tako,nek rade ljudi s prebivalistem u.Kastelima

    oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska