hren

UŠTEDE ENERGIJE
Certifikacijska kuća Det Norske Veritas certificirala je Cemexov sustav upravljanja energijom prema normi ISO 50001, globalnom standardu za upravljanje energetskom učinkovitošću, informirali su javnost iz tvrtke Cemex.

Tako je nastavljena potvrda Cemexove dobre prakse analize potrošnje i prepoznavanja potencijala za uštedu energije, od ugradnje frekventnih regulatora u pogonima i korištenja LED rasvjete, preko smanjenja gubitaka u sustavu komprimiranog zraka i isključivanjem potrošača koji nisu u funkciji do pravilnog održavanjem strojeva.
Na području optimiranja potrošnje toplinske energije najveću je promjenu donijelo ovladavanje tehnologijom proizvodnje niskotemperaturnog klinkera, tehnologije koja je pretprošle godine rezultirala prvim mjestom za peć tvornice Sv. Juraj te visokim sedmim mjestom prema učinkovitosti potrošnje toplinske energije za tvornicu Sv. Kajo. Obje tvornice su po pitanju energetske učinkovitosti kontinuirano među prvih pet Cemexovih tvornica u svijetu, a ima ih više od šezdeset.
Inače, u projekte modernizacije i zaštite okoliša tvrtka  je u desetak godina uložila vise od 900 milijuna kuna i vlasnik je nekoliko certifikata.

- Vrlo smo zadovoljni i ostvarenim rezultatom i certifikatom koji potvrđuje naš trud u smanjenju potrošnje energije i poboljšanja našeg okolišnog otiska. Imamo službe koje brinu o unapređivanju tehnoloških procesa, procjeni investiranja u nove tehnologije koje mogu doprinijeti manjem utrošku energije, no maksimalne kapacitete opreme kojom raspolažemo možemo izvući samo uz redovitu brigu i održavanje zaposlenika koji s njom neposredno rukuju - rekao je Dean Dereani, voditelj elektroenergetskog i elektroničkog održavanja Cemexa.


KOMENTARI:

Stari Komentari (2)

 • (Gost_3715)

  Jako su energetski učinkoviti. HEP im po povlaštenoj (višestruko skupljoj) cijeni otkupljuje struja proizvedenu u solarnoj elektrani na krovu hale. A onda im HEP prodaje struju po nižoj cijeni.

  Zašto je samo pola krova hale obloženo solarnim pločama. Zato jer su postavili maksikum ploča za koje mogu dobit povlaštenu struju. MOgli bi postavit ali im HEP za te nove ne bi plaćao ništa već bi je sami morali koristiti.

  Inače Sv. Jure i Sv. Kajo potroše više enregije nego što bi je potrošio trostruki broj domaćinstava u Kaštelima. I o kojoj to energetskoj učinkovitosti govore? Što se tiče ulaganja bilo bi dobro da dio ulože u dimnjake i ostale izvore prašinastih,plinovitih i ostalih izvore otrova.

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2192)

  Ma oni su po NET na svakom papiru. Koliko u zbilji jesu znamo mi kojima praše i dime. Niti su po NRT a niti stara karampana može bit novo auto. Tvornica vam je stara i ma koliko ulagali u nju, ma koliko certifikata platili i dobili ostaje vam stara tvaornica koja gubi energiju na svakom koraku i koja svako malo dimi. A već i vrapci na grani znaju da imate 2000 u peći.

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska