hren

Za bivšu splitsku željezaru interes iskazale dvije strane kompanije.
Na čelu Odbora vjerovnika Adria čelika je predstavnik tvrtki Cios i Cezara koje su razlučni vjerovnici.

Propali Adria čelik, bivša splitska željezara, koja je u stečaju završila prošle godine, unatoč vrijednoj imovini koja se procjenjuje na gotovo pola milijarde kuna, ne može samostalno nastaviti poslovanje u tom postupku. Sve je pod hipotekom, a na čelu Odbora vjerovnika je predstavnik tvrtki Petra Pripuza (Ciosa i Cezara) koje su razlučni vjerovnici.

Ipak, čini se da imovina - zemljište, građevinski objekti, strojevi, postrojenja i oprema - neće ići u dijelovima na 'bubanj'. Iako vjerovnici o tome tek trebaju odlučiti, izgledno je da će se osigurati nastavak proizvodnje i zapošljavanje bivših radnika, što znači prodaju imovine kao cjeline. To utječe i na višu cijenu kod prodaje, o čemu ovisi namirenje vjerovnika. U prvom koraku otvara se mogućnost za ugovor o zakupu, i u konačnici za prodaju cjelokupne imovine dužnika (kao tehnološke i prostorne cjeline).

Kako nam je potvrdio stečajni upravitelj Berislav Bušelić, za najam pogona interes su iskazala dva gospodarska subjekta. Odluka o unovčenju, koja će odrediti daljnji tijek stečaja, u nadležnosti stečajnih vjerovnika, pak, na dnevnom redu je skupštine zakazane za sutra. Za zakup je zainteresiran sadašnji većinski vlasnik Adria čelika njemačka kompanija Techcom koja se 2012. angažirala na projektu "Adrial Steel" kupnjom poslovnih udjela od Poljaka. U četiri godine modernizirali su postrojenja i započeli proizvodnju s 240 radnika, ali uz niz poteškoća. Techcom ne odustaje, te je pismo namjere dostavio stečajnoj upravi, a proljetos su Nijemci o svojim namjerama obavijestili i Vladu i Sabor.

U pismu koje je stiglo i premijeru Tihomiru Oreškoviću predstavili su svoj poslovni model kojim bi pogone uzeli u zakup i stavili u funkciju industrijske proizvodnje, a na kraju spominju i kupnju. I dalje su zainteresirani, ali im je ključna brzina, kao i dogovori s lokalnim dobavljačima energije. Uz maksimalnu iskorištenost kapaciteta Techcom očekuje 70 mil. eura godišnjeg prihoda s 200 radnika i mogućnost indirektnog rada još 600 novoozaposlenih radnika. Pored Techcoma, Bušelić dodaje da je zainteresirana još jedna strana kompanija, čije ime nismo uspjeli doznati, koja je također poslala pismo namjere, dok su predstavnici jedne indijske kompanije nedavno obišli pogone.  

Kako je i uoči skupštine još nepoznanica ukupan iznos priznatih i osporenih tražbina (nisu objavljene korigirane tablice, što je sve bitno za glasačka prava vjerovnika), Techcomovi su odvjetici od suda zatražili odgodu skupštine vjerovnika. Ukratko, po njima nisu ostvareni procesni uvjeti za održavanje skupštine. Neslužbeno doznajemo, kratka odgoda je važna kako bi se vjerovnici za skupštinu kvalitetno pripremili i kako bi se moglo raspravljati. Inače, stečajni je toj tvrtki osporio tražbinu u iznosu 105 mil. kuna. Techcom je u sudski spis predao ovršne isprave - zadužnice, kojima su njegove tražbine osigurane, što po zakonu znači da ima pravo glasa.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (5)

 • (Gost_6212)

  željezara izgleda nikoga ne zanima!

  oko 4 godina prije
 • (Gost_4168)

  zanima, zanima i te kako zanima ma ne za pineze

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7965)

  kad će nam šumaher isplatit plaće i postotke sta nam je odbija od plaće

  oko 4 godina prije
 • (Gost_2172)

  šumaheru ti si gad lažljivi, ništa ti nisi uložija, samo si nam pokreja plaće i uništija tvornicu, koga sad opet valjaš sa svojin svemirskim idejama,

  oko 4 godina prije
 • (Gost_7144)

  ajme, ajme, ko u ovo viruje gori je od svih naivčina svita i čoraviji od svih slipaca ako ne vidi da je ovo teško bacanje prašine uoči

  oko 4 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska