hren

NE NAPUŠTA GRAD
Njemački biznismen Edgar Schumacher, vlasnik negdašnje splitske željezare koja već godinama posluje pod imenom “Adria čelik”, u petak je izlaz iz trenutne blokade poslovanja i rada “Adria čelika” pokušao naći u Ministarstvu gospodarstva.

Posredstvom agencije koju je Schumacher angažirao u Hrvatskoj za odnose s medijima, dogovorili smo razgovor s vlasnikom “Adria čelika”. Njemački biznismen, međutim, ovlastio je svog savjetnika Igora Kovalenka da za naše čitatelje izloži namjere vlasnika “Adria čelika” i rezultate sastanka u Ministarstvu gospodarstva.

Kakav je trenutni pravni status “Adria čelika”? Je li tvrtka u stečaju, u predstečajnoj nagodbi ili u nekom trećem statusu?
- Tvrtka je u predstečajnom postupku, ali na detaljna pravna pitanja vezana uz tvrtku gospodina Schumachera ne mogu odgovarati. Jednostavno, nisam pravnik. Gospodin Schumacher pozvao me da mu pomognem oko nastavka proizvodnje u “Adria čeliku”. Ovdje želim naglasiti, poslati jasnu poruku da “Adria čelik” ima sto posto šansi da se spasi, da nastavi poslovati. To se može osigurati u roku tri do šest mjeseci ili u duljem roku.

Na čemu bazirate taj optimizam?
- U nekoliko navrata imao sam se na licu mjesta u željezari uvjeriti u kvalitetu proizvoda koji se tamo stvara. Tvrtka ima šansu, može naći svoj dio tržišta u proizvodnji malih proizvoda od čelika. Može biti konkurentna, a dokaz za to je položaj tvrtke na tržištu Jugoslavije prije njezina raspada. Postoji tehnologija, trebat će izvršiti ulaganja, i to ne previše zahtjevna u proizvodnji čelika. Bit će nužna kupnja i određene opreme. Kroz sedam do deset godina ovdje se može stabilizirati konkurentan proizvod za strana tržišta.

Potreban je i kapital, novac koji bi se ubrizgao u poslovanje?
- Naravno, ali to neće biti problem. Mogu vas izvijestiti da je gospodin Schumacher spreman nakon dogovora sa sindikatima uplatiti određeni iznos za plaće radnika, za redovito poslovanje, prije samog investiranja u ponovni početak proizvodnje.

O kojim iznosima govorimo, kolika bi bili početna uplata, koliko bi se investiralo u oporavak proizvodnje? Koliko radnika biste trebali vratiti na posao?
- Govorimo o ukupnoj investiciji koja se kreće između devet i deset milijuna eura u radni kapital. To uključuje nabavu sirovine, plaćanje električne energije i ostale troškove. Radnika ne bi trebalo više od 150.

Što ste tražili od Vlade, odnosno od Ministarstva gospodarstva?
- Mi mislimo da država treba poticati industriju, realni sektor gospodarstva. Na koji način? Ako pogledamo zašto je u “Adria čeliku” stala proizvodnja, vidimo da je prestao protok novca. Dakle, treba omogućiti, generalno govoreći, protok novca u hrvatskoj ekonomiji. U slučaju “Adria čelika” država može poticati industriju kroz cijene električne energije.
Održani sastanak vidimo kao početak komuniciranja, nastavak će biti naše pismo namjere, nakon čega ćemo se ponovno naći na razgovoru u Ministarstvu gospodarstva. To će svakako biti nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Što ako Trgovački sud u Splitu pokrene stečaj “Adria čelika”?
- Mogu vam reći svoje mišljenje o stečaju. Cilj stečaja mora biti spas poduzeća i poslovanje, a interesi dioničara, države ili nekog trećeg trebaju biti u drugom planu. Na koncu, od likvidirane tvrtke nitko nema koristi. Svi su na gubitku.

Kakav će biti idući potez gospodina Schumachera ako se proglasi stečaj “Adria čelika”?
- Ne mogu o tome govoriti, mi ne želimo da dođe do toga. To bi bilo loše za sve.

Kakav je trenutni poslovni odnos “Adria čelika” i HEP-a kao dobavljača električne energije bez koje nema poslovanja u “Adria čeliku”?
- Postoji, prema mojim informacijama, ugovor s HEP-om i trenutno se razgovara o njegovu produljenju. Mi ga želimo produljiti.

U pratnji Edgara Schumachera i Igora Kovalenka na razgovorima u Ministarstvu gospodarstva bio je, kako doznajemo, i predstavnik tvrtke “Trepte-Partners” iz Njemačke. Riječ je o najvećem vjerovniku “Adria čelika”, u predstečajnoj nagodbi prijavio je potraživanje od deset milijuna eura. Predstavnik “Trepte Partnersa”, prema riječima Igora Kovalenka, izrazio je potporu prijedlogu predstečajne nagodbe i nastavku poslovanja “Adria čelika”.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska