hren
 

Dvije godine nakon podnošenja zahtjeva, kaštelanskoj tvrtki “Škokić” d.o.o. uručen je halal certifikat, dokument kojim se potvrđuje da poduzeće proizvodi zdravu hranu, svježe meso i mesne prerađevine, po strogo zadanim kriterijima.

Tvrtka “Škokić” time se na hrvatskom tržištu pridružila, među ostalima, PIK-u i “Podravci”, dok je u Dalmaciji za sada jedini proizvođač s tim prestižnim certifikatom. Uz ranije ostvareni IFC (International Food Standard), time je sebi povećala konkurentnost na zahtjevnom tržištu EU-a.

– Inicijativa za pokretanje dugotrajne i složene procedure potekla je od hotelijera i ugostitelja s područja Dalmacije s kojima surađujemo već godinama – kazuje prokurist poduzeća Joško Škokić, koji zajedno sa sestrom Danijelom Šarić, direktoricom, i bratom Vedranom Škokićem, zaduženim za nabavu, vodi uhodani obiteljski biznis započet još 1988. godine.

– Da bi hotelijeri i ugostitelji u svojim objektima imali halal kuhinje, moraju prethodno osigurati halal proizvode, pa tako i meso, za kojima raste potražnja. Ponuda halal hrane nužna je ako žele ostati konkurentni – kaže naš sugovornik.

Za primjer navodi Dubrovnik, koji ima brojne goste u luksuznim hotelima koji traže kvalitetnu i zdravu hranu i spremni su je platiti.

Stižu narudžbe iz Europe

Istom željom vodili su se i u tvrtki “Škokić” s 50 zaposlenih, koja se orijentirala na kvalitetu umjesto na masovnu proizvodnju.

– Mi nemamo kapacitete za proizvodnju velikih količina i zato smo od prvoga dana usmjereni na kvalitetu. Naši proizvodi nisu konkurentni po cijeni onima u trgovačkim centrima, skuplji su i stoga ih prodajemo u našoj maloprodaji, u ukupno devet trgovina, ili ih isporučujemo hotelima i ugostiteljima – objašnjava naš sugovornik.

Otkada je Hrvatska u EU-u, 90 posto upita onih s kojima kaštelanska tvrtka surađuje, uglavnom distributivnim centrima, odnosi se na to imaju li halal certifikat, koji podrazumijeva da su meso i mesne prerađevine dobiveni od stoke hranjene zdravom hranom, da im kasnije nisu dodavani aditivi i pojačivači okusa, te čak i da su sa začinima strogo kontroliranog podrijetla.

Klaonica “Škokić” kupuje stoku kod proizvođača s kojima surađuje već tridesetak godina, kod istih seljaka iz okolice Bjelovara koji se na svojim imanjima bave uzgojem u malim količinama i proizvode hranu na vlastitim poljima.

To što je meso bez spomenutih dodataka znači, međutim, i kraći rok trajanja te 20 posto višu cijenu.
No, unatoč tomu, halal proizvodi vrlo su traženi. Prva narudžba Škokićima je stigla iz Njemačke, već se razgovara s distributerom iz Švedske, a najavljeni su i razgovori s austrijskim distributerima.

 ‘Uzeti godišnje barem dio od 26 milijardi eura’

‘Financijski izraženo, godišnje potrebe za mesom proizvedenim po halal certifikatu iznose 26 milijardi dolara. Mi smatramo da i Hrvatska treba uzeti barem mali dio toga’, kaže Joško Škokić.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (4)

 • (Gost_2135)

  može se kad se oče

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2135)

  lova je u zraku triba baketina

  oko 5 godina prije
 • gost 7294 (Gost_8207)

  čestitam kao zadovoljni kupac.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5199)

  Imaju li mesnice u donjin selin?

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska