hren
 

Fina obustavila predstečaj iako se činilo da je nagodba gotova stvar.
Zaredali su stečajevi proizvodnih tvrtki u sektoru poljoprivrede: nakon rovinjske Mirne stečaj se priprema, čini se, i za Kaštelanske staklenike, prezaduženu kompaniju čiji žiroračun nije blokiran, što je iznimka od redovitih problema koji po pitanju likvidnosti imaju predstečajni dužnici.

Naime, tvrtka je upravo dobila rješenje da se njezin predstečajni postupak obustavlja. Tako je odlučila Financijska agencija na bazi neuspješnog ročišta na kojem, ukratko, vjerovnici nisu podržali predloženi plan. Posve je izvjesno da u ovom slučaju neće biti nikakve koristi od Finina postupka koji je trajao od srpnja prošle godine!

Kaštelanski staklenici, tvrtka u državnom vlasništvu, nagomilali su goleme dugove, a država je, prema našim saznanjima, preko noći odlučila od nje dići ruke. No, preko toga radnici i matički sindikat ne kane šutke prijeći, smatraju da je i država odgovorna. Doznajemo, stalno su im stizala uvjeravanja vlasnika da će predstečajna nagodba uspjeti, pa kako sad država tvrtku šalje u stečaj, gdje će se proizvodnja obustaviti, otvaraju pitanje što je, zapravo, kumovalo neočekivanom raspletu u vidu obustave predstečaja. Kako je tvrtka državna te najveća potraživanja, također, imaju državne institutucije, zašto je došlo do debakla postupka? Pitanje je to koje muči radnike, a istražuje ga matični sindikat, PPDIV.

Pravi misterij u ovom postupku, tvrde, jest preokret koji se dogodio na ročištu za glasovanje, a zasad su nepoznanica razlozi koji su stubokom promijenili subinu tvrtke. Kako je za Poslovni dnevnik izjavio Šimo Orešković, predsjednik PPDIV-a, bio je šokiran neočekivanim razvojem događaja na ročištu, gdje je nazočio u ime radnika. Kaže da je odmah prosvjedovao, a kao ključno navodi to što je postojao čvrst dogovor državnih vjerovnika da će podržati predstečajnu nagodbu.

Orešković tvrdi i da je dan uoči ročišta održan sastanak predstavnika glavnih vjerovnika iz redova države, uključujući i Poreznu upravu, na kojem je još jednom potvrđen pozitivan ishod. Radnici, njih 79 kojima tvrtka duguje jednu i pol plaću, mirno su spavali jer je predstečajnu nagodbu država dogovorila, a koordinator je bilo resorno Ministarstvo poljoprivrede, tvrdi Orešković.

Državne institucije trebale su glasovati za, a na kraju se nisu ni pojavile na ročištu. Izgleda kao da je ovo bio jedan veliki cirkus, poručuje sindikalni šef. Ljuti ga, kaže, debakl postupka koji je trajao mjesecima, što znači da je silni novac (navodno nekoliko stotina tisuća kuna) potrošen a ništa nije riješeno.

Što smo to onda cijelo vrijeme svi mi radili, pita se Orešković, najavljujući da ipak u sindikatu ne odustaju od posljednje slamke spasa. Naime, na inicijativu PPDIV-a dogovoren je za sljedeći ponedjeljak sastanak u Ministarstvu poljoprivrede. Bit će ondje, kako doznajemo, pomoćnik ministra Zoran Vasić, a očekuje se i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je navodno sve učinio da se stečaj tvrtke izbjegne, ali nije bio uspješan.

U vezi sa samim planom valja reći da je predviđao visoke stope otpisa tražbina, no unatoč tome čini se da nije realan, odnosno tražbine koje treba otplaćivati nije moguće financirati iz poslovanja. Utoliko ostaje samo jedno rješenje problema, a to je strateški partner, do kojeg je tvrtka pokušala doći pozivom potencijalnim partnerima da se jave. Kao mogući ulagač svojedobno se spominjao i jedan izraelski investitor zajedno s Podravkom, a o svemu se i dalje špekulira.

Izvor: Poslovni.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (53)

Učitaj prethodne komentare
 • (Gost_5105)

  Ovoga puta država je donijela pravi potez. Zaustavili su trakavicu, što ih ne opravdava godine šutnje na nezakonje u ovoj tvrtki, i farsu o proizvodnji. Dakako da država treba sada uputiti svoje institucije i istražiti ljude koji su zadnjih godina protutnjali staklenicima. Staklenici su godinama gašeni, ali ovoga puta su pali na najniže grane. Ispilati željezo u objektima na Resniku i pretvoriti ih u mjesto strave i užasa je neviđeno. Neka zašute ti Oreškovići, taj PPDIV jer su dobrim djelom i oni imali ruke u maslu i ovakvom završetku. Proizvodnja je bila farsa za izvlačenje silnog novca iz ove tvrtke koja je mogla raditi uz pametno i pošteno promišljanje.Hoće li novinarske ekipe doći na Resnik i uputiti razglednice cijeloj Hrvatskoj i dići je na noge, što joj u utrobi rade nazovi "menadžeri".

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5124)

  8699 moš ti spominjat i 41 godinu ili 45 al nemoš ni malo demantirati ono što sam napisao. Pitur je delija plaće od prodaje zemlje. Da se nije pokrenula farsa od predstečajne nagodbe stečaj bi se dogodio prošle godine u ovo doba. O fiktivnim računima kamerama centralama vaši iz NO sve znaju, cilo misto priča o prodaji željeza i uništavanju objekata da bi se izvukle cijevi od grijanja... Neviđeno pustošenje. Kaštelanski sdp a i jakovina davno su bili upozoreni

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8488)

  Adze zna zna

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1938)

  Dao Bog da i tebi tako pitur redovito isplačuje paće! Onda se javi sa hvalospjevima

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5180)

  A kako redovito kad nije isplatija placu za 10mj. Doveja ga sdp da to omlati pokupi i ode. Sad je to bjelodano. Sad se jos nasladjuje radnicima...Naravno briga paladina on je svoju "otpremninu" spremija sad samo misli kako ostati na slobodi. Skupi su odvjetnici...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4166)

  Zašto se stalno vračate u prošlost?
  Nije važno ko je pokra
  Kriv je oni ko nema čarobni štapić

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3142)

  nemojte radit. dajte otkaz pa ste mirni

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5180)

  Nedao mi Bog pitura u blizini ni da ga vidin ni da čujen. Eno ga tamo sa kuzmanićen i đakovićen. To je jedino dobra strana ovog stečaja. Nadam se da će taj šibicar dobit što je zaslużio...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7125)

  Meštrović Danko vas je zajebao , evo tri puta se javio on je vaš doživotni predstavnik u NO . Svi na Biro , tako vam i triba . Koje godine su Staklenici poslovali pozitivno - ( 1995 )
  Radnike na Biro a sve Nadzorne odbore u zatvor . Dvadeset godina stvarate samo gubitak .....

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6649)

  Mestrovic je kriv jer je u ljeto 2013 u Slobodnoj dalmaciji izjavija da paladin firmu vodi u stecaj. Zbog te istine, kako danas vidimo, dobio je otkaz. Partija i istina ocito neidu zajedno..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6649)

  Sdp vise nije niti demokratska niti socijalna partija. Njima je covjek na zadnjem mistu. Drzava je u minusu a dug ide u Grcke visine dali ce i tu proglasit stecaj?!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4166)

  Sramotno je da SDP nije u stanju riješit ono šta je HDZ pokra u 20 godina. Tri godine su imali i nisu riješili. Sramota. Doli SDP očemo Karamarka

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3142)

  Gost_4166)
  Sramotno je da SDP nije u stanju riješit ono šta je HDZ pokra u 20 godina. Tri godine su imali i nisu riješili. Sramota. Doli SDP očemo Karamarka

  u 3 godine poravnat ono šta se kralo 20 god. nebi ni sam bog moga. ni hdz nebi moga ,a i nije, ono šta su njegovi pokrali

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8599)

  Ko je vladao između 2000 i 2004. Hdz krao, da vam nije te mantre valjda bi se sdp raspao. A možda sdp I funkcionira kao neka budistička frakcija. Ivo Sanader triba do kraja života u zatvor. I svaki lopov isto tako. Al to sdpeju neće pomoć. Raspiše izbore I ako dobijete vlast poklonite Kaštelanske Staklenike široku al nemojte u državne firme dovodi svoje provjerene kadrove. Al izbore gubite jer je vaša NEODGOVORNOST ide do granice izdaje. Raspišite izbore! Sanader da se vrati na čelo hdzea pobjedija bi vas.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3105)

  Pokrenuti novinare istražitelje na Resnik ispod aerodroma. Uslikati prepolovljene objekte i tako ostavljene, poslati javnosti na uviđaj. Možda se počne i odmotavati klupko i sve ih razotkriti. Mnogi su se obogatili i oni to najbolje znaju.Neviđeni masakr nad državnom imovinom.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7125)

  1. Adjutantov Željko
  2. Čavka Ivan
  3. Meštrović Danko
  4. Đaković Dražen
  5. Plećaš Filip
  Članovi Partije koji su nadzirali propast Staklenika .
  Ovo je SDPov perspektivni kadar za stečajeve . Kome treba nek se javi ali problem je što nema više nijedna firma ...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5358)

  "Hdz krao, da vam nije te mantre valjda bi se sdp raspao."

  nevezano za slučaj, ali moran reć: nemojte me učit šta je bilo 90-tih, jer san bija živ i zdravih očiju. I zapamtite, da HDZ nije otvorija Pandorinu kutiju, ne bi ni nesposobni kokošari naštetili, taman u pokušaju da štogod i spase. Ključ je u ludome narodu i pokvarenoj stranci koja ga je iskoristila za strani interes uz bogatu naplatu. Sad se možemo glođat i međusobno optuživat. Gotovi smo i na pladnju smo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3142)

  a šta je bilo od 90- 99

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6186)

  a ja sam je ..bas tija kupit..i platit..sve dugove..bivsih gazda i djelatnika..a ovako..drzava je bila brza..bas steta..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4040)

  7125 u to drustvo Mestrovic ne pripada. On je reka istinu o paladinu a ostali su ga podrzavali i drzali mu skale.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1192)

  Ma vi svi ovdje uopce ne razumijete problem Staklenika. Jer da razumijete ne biste u svakoj drugoj recenici spominjali hdz-sdp odnose. Ako ste od "doli" i zivite u Kastelima i okolici, gdje ste bili zadnjih 5 godina koliko traje agonija Staklenika? Zasto niste o situaciji alarmirali medije, nego sad dropite je li kriv lijevi ili desni upravljac. Cinjenica je da je 2011. hdz htio prodati staklenike za 500 mil. kuna, a da ih - nakon sustavnog trogodisnjeg cjepkanja i unistavanja - sdp tjera u stecaj radi 7 mil. kuna duga prema malim vjerovnicima. To je jedina istina. Zasto se tvrtka ne moze restrukturirati - prodati neoperativnu imovinu i namiriti dugove - i postaviti na zdrave noge, to je ono oko cega treba raspravljati. A ne tko je vise kriv kroz povijest. Sdp je danas na vlasti i ocito nije sposoban niti prodati drzavnu imovinu na atraktivnoj lokaciji uz more i tako spasiti tvrtku. Knezine rade i mogle bi jos puno bolje i uz profit. Ali nema spospbnosti niti volje da sentako napravi.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4356)

  1192 eto ti razumiš, pa take izjave daješ. A tko bi bio kriv ako ne strukture vlasti. Staklenici su im pokrivali troškove školovanja, domjenaka itd, itd. Ne samo da su zvani novinarin nego i najviše instance vlasti u ovoj Županiji, pa što se dogodilo. Jedan novinar je prišle godine bio na usluzi radnicima i bio je u pravu. Ove godine je već s Paladinom u kompi. Svi su znali da se godinama ne uplaćuju doprinosi radnicima i samo su slagali laži da će sve biti rješeno. Ako su se negdje kršili Zakoni ove zemlje onda je to ova tvrtka. Tri zadnja NO i Uprave znaju sve. Da se ima volje došlo bi se do rjršenja i kažnjavanja kriminala, ali se nema volje, a za kaj to ne znamo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6341)

  9513 Dali se paladin maskirao u zenu zbog toga sto je vrime maskara ili vjerojatnije zbog situacije u Staklenicima. Jedino sto paladin zna je lagat i unistavat.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6341)

  1192 zasto knezine nisu radile u plusu do sada? Neznas. Zato jer politika postavlja svoje a ne sposobne.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6341)

  4356 a zasto radnici ne ukazu na kriminal i zasto se nisu borili za svoju firmu? Nesto je trulo... sdp ce izgubit izbore ali ta radna mista niko nece vratit

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5358)

  Sve je jasno: tribalo je jadro odavna udunit i onda bi to bilo stručno, moralno i ekonomski opravdano rješenje. Po zakonu. Samo, meni nije jasno ko je kriv da se ne isplati u ovoj zemlji od 1990-te bavit niti onim šta ti je Bog da. To je najvažniji uzrok propadanja kompletne ekonomije u RH. I sad možemo samo pi.dit "Ko je više da" ka u malome mistu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5358)

  "Sdp je danas na vlasti i ocito nije sposoban niti prodati drzavnu imovinu na atraktivnoj lokaciji uz more i tako spasiti tvrtku"

  Možda ne žele na isti način vodit državnu ekonomiju, a pitanje je šta se može. A šta se tiče prodaje državne imovine, tako ti spašavaj svoju didovinu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3169)

  Ma šta stalno spominjete sdp. Je li sdp kriv i za zatvaranje tvornica 90-tih. Radnici gledaju primit plaću a šta manje radit. Proizvodnja hrane pa ne može opstat_ sramota. Ni dragi Bog mentalitetu naših ljudi ne može pomoć.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6112)

  3169 mentalitet tu nije bitan. Ovdje partije državne firme i imovinu daju u ruke poltronima. I tako te neznalice sa sumnjivim moralom haraju već 25 g. Naši stručnjaci idu vani i nemaju problem sa mentalitetu i ne triba im veza da se zaposle. I mnogi iz Kanade Njemačke ode dolaze samo litovat I za naše ljude to će bit rješenje i za sljedeće desetljeće...Eto napr u Staklenke za direktora doveli čovik a koji je organizira pituravanje onog čuvenog tunela. Partija ga dovela a svi znamo zašto...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8732)

  "Možda ne žele na isti način vodit državnu ekonomiju, a pitanje je šta se može. A šta se tiče prodaje državne imovine, tako ti spašavaj svoju didovinu."

  A ti bi da država ima što više neoperativne imovine koja generira gubitke? To je pametno, jelda? 80% državne imovine nije iskorišteno, a ista stvara trošak, koji jedva podmirujemo i zbog kojega ćeš ti plaćati veći porez. Malo razmisli prije nego što zvekneš ovakvu glupost. Hrvatska država ima više imovine u svom vlasništvu od jedne Njemačke, što kažete na to?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6162)

  8732 ti sigurno pripadas nekoj od ovih partija. Prodati prodati prodati. Nije problem u vlasnistvu vec u upravljanju. Deutsche telekom je u vlasnistvu njemacke i ...Didovinu ti prodaj tu nema greske. Ako nema pametnih onda koncesija. Napr ako drzava enormno povecava dug i minus itd Zasto nebi i nju dali na koncesiju bar na 10tak godina?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5234)

  neče država propast ako ima u svom vlasništvo struju, vodu, banku, željeznicu i plaže za raju da se kupa. prodaju vole oni koji za bagatelu kupe i priprodaju

  oko 5 godina prije
 • virhmeod (Gost_4201)

  :) Temeljno pitanje za ovu problematiku glasi: Dali "netko" od vladajućih, kako lijevih tako i "desnih" želi na tim prostorima vidjeti buduću "Kaštelansku rivijeru". ;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8699)

  Tomislav Lovric iz Kastel Novog je imenovani clan NO koji predstavlja CERP ili vecinskog vlasnika. Gospodin je imenovan 16.12.14 , dakle prije svih financijskih prijedloga o restrukturiranju I odluka donesenih nakon. Kako je on predstavnik vlasnika tako je I nadlezan da Vam da sluzbenu informaciju koje su im namjere sa tvrtkom. Ako zna primit naknadu za rad u NO onda mora preuzet I odgovornost.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_194)

  8699 ako ne mora paladin preuzeti odgovornost za 6x veću plaću nego je njegova naknada. Dakle on je tu da provodi volju vlasnika a vlasnik je reka svoje da predstečajna nagodba nije uspjela. Paladin uopće ne radi svoj posa samo gleda di će šta maknit. Vjerovnici mu nisu važni, državne institucije još manje, eto dužnost ove države je osigurat milijune tom "sposobnom i velikom " direktoru. Stvarno taj pitur može bit ponos sdpeju.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8240)

  ( 194 ) Ne laprdaj ! Bio si u Nadzornom odboru , primao naknadu i što si učinija jedno " veliko ništa " Srami se !

  oko 5 godina prije
 • (Gost_194)

  8240 alo laprrdalo. Ako neko nije ucinio nista to je paladin katavic djakovic plecas ...Stari NO odbor je smijenjen uoci same odluke. Jer to je krema kastelanskog sdepeja pa da im nebi bilo neugodno...Prema tome ne trkeljaj...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8162)

  Nisu se proslavili ni oni ni oni prije njih a ni ovi koji su sad tu. Kako god bilo placamo ih mi iz nasih poreza..unistili su opet nasu tvrtku ..I sta cete sad ?..Ni glasa ni traga od nikog. Gdje vam je gradonacelnik..gdje vam je zupan..gdje su vam sindikati ..Nitko da ih upita i nitko da se ocituje. Ocito vam je dole u kastelima svima dobro i bas vas briga za staklenike.Radnici sad samo misle o otpremninama i racunaju koliko je to novih blokova ili plocica u apartmanima...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8413)

  8162 Gradonačelnika i župana nitko nije ni za. Sdp je stavija svoj NO i svog direktora. Čudno kako ih nije posjetija jakovina u pratnji Kuzmanića oni su postavili rukovodstvo. Stečaj se triba dogodit prošle godine u ovo doba al je predstečajna nagodba to malo odgodila. Nevjerojatna neodgovornost.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_208)

  Svaki treći članak je napisao BIVŠI SKLADIŠTAR , vrlo lako prepoznatljiv jer je pun mržnje , anemoziteta , netrpeljivosti prema Upravi . To je eskaliralo da se pod hitno mora liječiti - uputnica ! Šteta a moga je živit pošteno .....

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8413)

  208 ko o čemu kurva o poštenju. U svome nemiru paladin je opterećen čovikon koji ga je brzo pročita i javno reka koja je sudbina Staklenika ako on ostane direktor. Nažalost sve se ostvarilo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2202)

  Da je ostala ona uprava od prije kao da bi bilo drugacije !?..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7139)

  2202 Naravno. Pa taj čovik otra je Staklenike u stečaj praktički za godinu dana nakon što je doša.To nebi učinila ni moja baka koja samo zna čitati..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_90)

  Benzon punih deset godina nije uplaćivao poreze i doprinose za radnike i sve ovo što se sada dešave je samo poslijedica toga . Sve drugo je deplasirano i tu treba tražiti uzrok skupa sa Nadzornim odborima iz tog perioda , ovo su samo poslijedice . Da slučajno imamo uređenu Državu lako bi se ušlo u trag svim kriminalnim radnjama .
  Najveći krivac je Meštrović jer je dvanajest godina gledao i odobravao kriminal Uprava za vrijeme Benzona i Penge kada se odredila sudbina Staklenika . Sve poslije su priče za malu dicu , za neplaćanje poreznih obaveza se ide u zatvor ...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2124)

  za prodaju željeza isto

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2229)

  Benzon za paladina je televizija u boji. Paladin je samo pustosnik i neznalica. Ako neznas sto si se prihvatio posla. Do sudnjeg dana uzimao bi misecno 3000€ (to je legalni dio) i vikao drste lopova ili ovi prije mene sve upropastili...Gnusno.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4181)

  Meštrović , Benzon , Penga samo su trajno posudili od Staklenika na milione kuna . Ipak sve je razotkriveno . ;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_94)

  Nevjerojatno je da svi ovi ljudi gore imenovani prolaze nekažnjeno, a upropastili su tvrtku. Ovi prije, a ništa manje i ovi današnji, dapače biti će nagrađeni silnim novcem ili radnim mjestima. Hrvatska tuga.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8471)

  4181 paladine samo ti pij te svoje apaurine.Laž je tebi sve. Ona te umiruje ona je tvoje svjetlo i istina. Tog pustošnika je doveo sdp.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8699)

  Jedni navodno lazu , drugi navodno kradu, jedni su plavi drugi crveni I to je kao sad vazno.!!?? Pa dobro jeste li vi svi skupa normalni ?.. Pa tvrtka niti jedne godine nije zaradila toliko da bi mogla isplatit place..niti jedne godine nije uplacivala doprinose za radnike...niti jedne godine nije platila poreze... I za sve to skupa uprave su dobivale placu..NO nadoknadu..Sad jos smjenejni traze otremnine !!??..Pa ludog li I pokvarenog naroda I ljudi. Ako nista nisi zaradio nista ne mozes ni imat..ako si nesto ukrao onda si lopov..ako tvrtka ne moze zaradit da moze placat obaveze onda znaci da ih placa netko drugi. A ti drugi su porezni obveznici koji iz svojih dohodaka odvajaju da bi se takvima poput vas isplacivala placa. I kako vas nije sram uopce o ikome ista komentirat. Jednu..samo jednu jedinu istinu napisite o tome sta je bilo dobro u prijasnjim upravama....jedan jedini pozitivni pokazatelj o poduzecu koji ti isti mogu opravdat svoje place...tu je nekima I 2kune za kg mozga puno

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska