hren
 

U SKLADU SA ZAKONOM
Umjesto policijskih službenika, zaštitni pregled putnika i ručne prtljage, u splitskoj zračnoj luci u Kaštelima, obavljaju zaštitari tvrtke Gradska sigurnost Šimac i sin iz Splita. Riječ je postupanju prema odredbama Zakona o zračnom prometu I Nacionalnog programa zaštite zračnog prometa.

Prema tim odredbama krajnji rok za uvođenje zaštitarskih tvrtki u navedenu djelatnost u zračnim lukama, je 31. ožujka ove godine, a do sada je prema odredbama postupila većina hrvatskih zračnih luka. Među prvima to su, prije 10 mjeseci uradili u zagrebačkoj zračnoj luci.

Kako nas je informirao pomoćnik direktora Pero Bilas, Zračna luka Split poziv za nadmetanje objavila je u srpnju prošle godine, a na njega se javilo pet zaštitarskih tvrtki iz Zagreba, Osijeka i Splita. Pristigle ponude su otvorene u kolovozu, a u rujnu je izvršen odabir najpovoljnijeg ponuditelja, a to je tvrtka Gradska sigurnost Šimac i sin,

Inače, radi se o tvrtki koja je iste poslove dobila i na zadarskom aerodromu.
I dok je u zadarskom natječaju bilo žalbi na izbor ove splitske tvrtke, u Zračnoj luci Split – Kaštela žalbi nije bilo te su djelatnici ove tvrtke 4. veljače u ponoć, preuzeli posao od policije.

Ugovor između aerodroma u Kaštelima i zaštitara sklopljen je na razdoblje od tri godine, a težak je oko 17,6 milijuna kuna. Inače cjelokupni projekt zaštitara na aerodromima u kontroli putnika i prtljage u Hrvatskoj, težak je više od 82 milijuna kuna.

Unatoč što će umjesto njih posao pregleda obavljati zaštitari, policijski službenici koji su do sada radili na aerodromu, neće ostati bez posla.

- Policijski službenici - operateri protudiverzijske zaštite koji su do sada obavljali poslove zaštitnog pregleda putnika i ručne prtljage u Zračnoj luci  Split, a nakon preuzimanja istih od strane odabrane zaštitarske tvrtke, i dalje će ostati raspoređeni u PAP Resnik gdje će neposredno sudjelovati u primjeni ostalih mjera zaštite civilnog zračnog prometa te sprječavanja djela nezakonitog ometanja zračnog prometa u zračnoj luci Split.
Predmetni policijski službenici zadržavaju ista prava, kao i obveze koje im proizlaze iz dosadašnjeg radnog statusa – kazali su nam u PU Splitsko-dalmatinskoj.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_178)

  Ovo je oni general sta je reka da bi se sramija da ima penziju priko 6000 kuna. A drzavo draga i tebe svak hebe:

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7160)

  Ukratko ajme! Place im 3200kn, a oni kontroliraju ulazak u avijon..netko drugi na ovome bere pare, a bahatost zastitarskih tvrtki dovela do toga da je malim ponudama srozala cijenu rada.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6175)

  Jeli ovo znači ovo:
  Do sada su bili redari na ulazu u disko i noćni klub, gledali tko ulazi u Jokera i tako dalje. A sada će raditi kontrolu ulaska u avione, i putnika i prtljage. Pametnom dosta.

  oko 5 godina prije
 • 11 (Gost_5104)

  razlika je u tome da zaštitari obavljaju ovaj posao za upola manju plaću u odnosu na prethodnike u ovom poslu ,a jedni i drugi su sa sss . SRAMOTA.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3186)

  "Ukratko ajme! Place im 3200kn, a oni kontroliraju ulazak u avijon"

  A kolika je plaća policajcu, ako znaš?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3186)

  "razlika je u tome da zaštitari obavljaju ovaj posao za upola manju plaću u odnosu na prethodnike u ovom poslu ,a jedni i drugi su sa sss . SRAMOTA."

  Bit će da i ti kad greš u spizu kupuješ isključivo di je skuplje, a ne jeftinije?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7129)

  to treba odma ukinuti..niti su ospsobljeni..niti to igdi postoji..osim..u tunguziji..sa takvim zakonom;)

  oko 5 godina prije
 • gost (Gost_1001)

  Ljudi su osposobljeni samo je jadno sta imaju upola manju placu od prethodnika a rade isti posa

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7129)

  nabroji drzave i zracne luke..gdje zastitari otvaraju i provjeravaju prtljagu..ako dokazes..priznajem..nemam pojma..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5358)

  U ciloj Evropi.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7129)

  zbilja --nemam pojma..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5358)

  U pitanju je usklađivanje s evropskom regulativom. po običaju, malo se kasnilo.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9603)

  Ma momci i cure rade svoj posal,to sta nije placeno kako triba to je hrvatska realnost,a sta se tice policije placa im nije bila ispod 6-7 tisuca kuna

  oko 5 godina prije
 • (Gost_122)

  Ja sam u švabiji radija taj posa,kod njih to od 93.rade privatne firme.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska