hren
 

UOČI REDOVNE SKUPŠTINE
Mimo svih očekivanja, redovita glavna skupština “Kaštelanskih staklenika”, zakazana za 29. prosinca ove godine, imat će zanimljiv dnevni red. Nadzorni odbor “Staklenika” predlaže, naime, skupštini da ne da razrješnicu direktoru Mariju Paladinu, da bi u međuvremenu stigla dopuna dnevnog reda u kojoj se predlaže opoziv tog istog nadzornog odbora. 
Nedavanje razrješnice direktoru proizlazi iz nezadovoljstva načinom na koji je vodio poslovanje tvrtke. Redovitu skupštinu treba svakako sagledavati kroz činjenicu da se događa u vrijeme postupka predstečajne nagodbe, koja mora biti okončana do 1. veljače 2015. godine. U slučaju neuspjeha, kaštelanskoj tvrtki u većinskom državnom vlasništvu slijedi stečaj.
 
Ukupne obveze
 
U trenutku pokretanja predstečajne nagodbe, ukupne obveze tvrtke iznosile su 94,4 milijuna kuna, od toga na prioritetne tražbine otpada 32,7 milijuna kuna. U prioritete spada dug prema državi od 26,4 milijuna kuna i dug prema zaposlenicima od 6,3 milijuna kuna. Dug prema državi je zapravo dug Poreznoj upravi, koji je trebao još prije dvije godine biti riješen “prebijanjem”, odnosno uzimanjem 80.000 kvadrata zemljišta. Premda je sve bilo dogovoreno i zemljište obećano splitskoj Zračnoj luci, ta odluka do danas nije realizirana.
 
Da bi zaštitila svoj interes, država je, doznajemo, posegnula za založnim pravom na sve nekretnine u vlasništvu “Kaštelanskih staklenika”, s iznimkom onih na kojima već drugi imaju hipoteku ili fiduciju. S te osnove razlučni vjerovnici potražuju 54,7 milijuna kuna.
 
Prema nama dostupnim informacijama, država sada od “Kaštelanskih staklenika” traži da dokažu kako će dug od 26,4 milijuna kuna platiti ništa manje nego stavljanjem na stol kupoprodajnog ugovora, eventualno predugovora zemljišta u Resniku. Tvrtka će, kako neslužbeno doznajemo, ovih dana uputiti javni poziv za prodaju zemljišta, ali da će u manje od mjesec dana uspjeti pronaći kupca, teško je izvedivo.
 
Staklenici u Resniku imaju 30.572 kvadrata zemljišta, od toga 12.626 spada u zonu IS1 namijenjenu infrastrukturi Zračne luke Split, koja je prije nekoliko godina već kupila od “Kaštelanskih staklenika” u Resniku zemljište površine 48.297 kvadrata. Pitanje je koliko je zračna luka ovog trenutka zainteresirana za još jednukupnju budući da je usred važnog projekta izgradnje parkirališnog prostora na kupljenom terenu. 
 
Sve da se i odluči za kupnju ili da se pojavi neki drugi interesent, prodaja samo ovih 12.626 kvadrata nije dovoljna za plaćanje prioritetnih tražbina. Ako se zna da je Zračna luka plaćala kvadrat oko tisuću kuna, proizlazi da bi se moglo dobiti oko 12,6 milijuna kuna.
 
Bubanj znači bescjenje
 
“Kaštelanski staklenici” imaju na Brniku u Splitu 44.000 kvadrata zemljišta koje su ove godine već pokušali prodati. Procijenjeno je na 11 milijuna kuna, no prodaji se, unatoč zainteresiranom kupcu, ispriječilo neriješeno zemljišnoknjižno stanje. Dakle, pomoći nema ni s te strane.
 
U cijeloj situaciji ne treba smetnuti s uma da “Kaštelanski staklenici” u vlasništvu imaju oko 600 tisuća kvadrata zemljišta na nekoliko lokacija – samo pogon Knežine u Kaštel Štafiliću ima više od 257 tisuća kvadrata – i da bi se u slučaju stečaja ono našlo na bubnju. Prodaja u stečaju, pokazala su dosadašnja iskustva, nerijetko znači prodaju u bescjenje.
 
Sudbina u rukama države
 
– Otkad je tvrtka u postupku predstečajne nagodbe, njezina sudbina ovisi jedino o institucijama države koja je većinski dioničar, a ujedno i najveći vjerovnik tvrtke. Od tih institucija, s jedne strane imate Ministarstvo poljoprivrede koje postupa u najboljem interesu firme, dok s druge strane imate potpuno nezainteresirani CERP i nerazumno i kruto Ministarstvo financija. Naime, zbog izostanka potrebne odluke Ministarstva financija, nije dovršena druga faza restrukturiranja (podmirenje duga ustupanjem zemljišta). Sada ponovno o odluci službenika tog ministarstva ovisi način podmirenja toga duga, a samim time i uspjeh predstečajne nagodbe, s time da se sada “Kaštelanskim staklenicima” nameću gotovo nemogući uvjeti za podmirenje. Ne znam u kojoj to zemlji, osim u Hrvatskoj, sudbina velike i vrijedne državne tvrtke može ovisiti o državnom službeniku. U takvoj apsurdnoj situaciji osjećate nemoć i frustraciju, budući da kao član nadzornog odbora trebate zastupati interese većinskog dioničara, odnosno države, dok njezina birokracija stoji kao zapreka restrukturiranju tvrtke. Zbog toga počnete sumnjati u iskrenost namjere države da spasi svoju tvrtku pa pomislite da možda čak i smetate. Nismo se više mogli boriti s vjetrenjačama i zatražili smo da nas na skupštini društva opozovu - kaže predsjednik NO Dražen Đaković
 

KOMENTARI:

Stari Komentari (32)

 • (Gost_101)

  Drazen djkovic kaze da je dao ostavku na mjesto predsjednika NO. Cista laz. Partija ga smjenila jer je sa paladinom radija "posa", pa pred izbore da izbrisu tragove...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2198)

  paladino super hik koji lik;);)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3563)

  djakovic je egzekutor u kastelanskom sdpu prvo skola u novome pa sad ovo di god se pojavi repovi!!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3193)

  djaković je najsposobniji od svih njih zato ga i guraju di je najproblematičnije! veliki gubitak za staklenike!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6104)

  cekaj..znaci..da bi nesto kupia ..moram..prvo platiti dug sadasnjeg vlasnika..no dobro..a tko mi garantira da je on ..vlasnik..ha..ha..ha..balkanijada..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8670)

  Dakle đaković laže. To je lako provjerit. Sva četiri lokalna sdepeovoj su smijenjena. Jer im Kaštelanski Staklenici nisu bili u prvom planu...Do posljednjeg daha držali su pitura čuvenih tunela. Kad se više nema para, partija miče ne da bi spasila firmu već da spasi svoje perspektivne članove. I oni bi o briga za građane bila bila bla

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5384)

  bez obzira koliko je velik dug sadašnjeg vlasnika (ako je vlasnik) isplatit će se onome ko ga kupi jer će gradit apartmane ili stanove za prodaju. nije valjda lud sadit salatu i kukumare

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7126)

  kupit ce ga branko cubrilo :D

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3186)

  a u apartmane će dolazit bogata klijentela a mi ćemo ležat u ladovini ispod smokve i govorit smokvice smokvice padi mi u usta ma kako in se da govorit

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5384)

  može se dug i izmislit malo veći, tako da kupac kupi za 1 kunu. tako je sve išlo u "našoj lijepoj"

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1139)

  A moga bi se i strok pojavit, on je 3 hotela za 3 kune kupio.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5384)

  Gost_3186)
  a u apartmane će dolazit bogata klijentela a mi ćemo ležat u ladovini ispod smokve i govorit smokvice smokvice padi mi u usta ma kako in se da govorit

  nečete ležat već će te bit sritni ako budete klozetfrau, sobari i vrtlari

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1191)

  koja obecanja kad je dosa

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8976)

  čavku za direktora haha. a danko savjetnik labuđih jaja haha

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8976)

  petica za direktora koji je osta sam ali izdržat ce. znamo mi to... uz tebe smo..
  RADNICI KS

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7108)

  bila sam na pazaru i čujem da je jedan iz novoga tija bit direktor ali država nije dala , već ga smjenila sa ostalima iz nadzornog . jema bit da je bija puno sposoban.... a koji je to baš bi ga volila upoznat ????????????

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2099)

  Mi radnici želimo da direktor ide zajedno sa članovima NO koji su ga i izabrali. Sve drugo nema smisla.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8236)

  Dražen Đaković
  Filip Plećaš
  Željko Adjutantov
  Ivan Čavka
  Danko Meštrović
  Gdje ovi prođu , trava više na raste . Koja je to budala predložila ovaj perspektivni SDP-ov kadar . ha , ha , ha ??????
  Čula sam da su smjenjeni - sve prema zaslugama , a radnicima noga u guzicu , valjda će vratiti ukradeno ...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8132)

  8236 samo si tribala paladina stavit na celo kolone.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8132)

  Bices ti ona pravnica koja misli kad se potraju svi radnici da ces ti i paladin sebi dilit place od najma...To je za sdpeovce ok.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  prodat zemlju da se riješi dug isto je ka i kad bi kovač proda čekiće i nakovanj za riješit svoje dugove.
  kaštelanski staklenici,nekad moćna firma koja je izvozila čak i u mađarsku,danas je na kolinima zbog gramzivosti lokalnih moćnika. ostavite bar malo zemlje da se imamo di pokopat.
  mi bi turizam,a svoje voće i povrće ne možemo prodat strancu koji dođe ka turist. nema veze zato se uvozi isto takvo ako ne i bolje.
  jadna majko kukavnih svatova.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2150)

  Odgovara: # 356764

  kakve veze ima sdp ili hdz sa ovin? to šta je neko stranački opredjeljen ne znaći da je dobar i pošten, ili da je lopov i izdajnik.
  za bit dobar ne triba ti stranka. niti te stranka tira da budeš loš i naopak. stvari kreću od kuće i karaktera pojedinca.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1109)

  Lokalni čelnici su sudjelovali sve ove godine u propasti Staklenika, na način da su grabili sebi i samo sebi, pomoć su dobivali i s viših razina. Sada kada je kraj i oni to jedva čekaju da se sve zatrpa i unište dokazi, radnici, dobrim djelom i sami krivi jer su podjeljeni, često se jeftino prodavali Upravama, odlaze bez ičega. Zakon nije isti za sve, lopovluk, neznanje uništiše ovu tvrtku. Uvozimo tuđe smeće, pa se pitajmo što smo bolesni. Ima li kraja ljudskoj zloći.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_137)

  lok celnici nisu postavili NO i paladina. A svima noga...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_145)

  Odgovara: # 356585

  Gostu 8670 ne poznajem osobno gospodu iz sdp-a, ali radim u "Staklenicima" pa pu ti reć da ne p....š, ali ni Đaković ni ostali nemaju nikakve naknade niti od Staklenika niti od države, a Paladina sabotiraju nekoliko lopova!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_637)

  Priča se da je ( Meštrović ) ukrao stan od Staklenika i da je krivotvorio izborne listiće za članstvo u Radničkom vijeću , a time je nelegalni član Nadzornog odbora . Kaže mi prijateljica da im svima treba dati guliti krumpire za primjer drugima . Krivi ste svi vi tamo koji radite da ovaj redikul tolike godine vas ne zastupa , nego svoj džep . Imala sam nešto malo dionica , a sad mogu otrat g....u . Samo se vi svađajte , a ova petorica kolo vode ... Ipak sretno vam bilo !!! :(

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7609)

  i tvojim dionicama;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1097)

  Nema tu sreće, a svega drugoga ima. Blago tvrtci kojoj je direktor Paladin, Meštrović član Nadzornog odbora, ne zna se koji je "sposobniji". Znaju oba za sebe jer imaju sreće što žive u neuređenom društvu pa mogu laprdat. Čovik više od godinu dana ne radi u Staklenicin, a predstavlja radnike, di to još ima. Direktor svima oko sebe diga plaće,i što in ko može Ovakav odnos prema državnom je ispod svake moralne, ljudske razine.Možda oni rade odlično samo što se to ne vidi drugim očima kao i kod našega Premijera.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3106)

  E moji judi budite posteni i ne laprdajte. Imate dobrog i postenog mladog covika samo se tribate trgnit i vise radit a manje pricat pa ce sve na dobro izac.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3106)

  20 godin ne radite nista i ocekujete da cete platuvzaradit. To zaboravite.uvatite se rada to sam ja naucuja na novome zelandu. Kad nista ne prodamo ne smin od straja iwprid direktora. Vi po svemu pljujete sad vam ne valja ovaj pa onaj itd...

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2159)

  Paladin piše na ovom portalu 70%komentara. Mutikaše i lopov.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2034)

  Smijenjeni ( Adjutantov , Čavka , Meštrović ) posebno zaslužni za potop Staklenika . Susidi smo ima bit da će ih spasiti Paladin . Daj Bože da spasi poduzeće i meni je pomoga kad sam ga zamolila . Nisam se mogla načuditi gdje su našli ove gori , neka vam je sa srićom ......

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska