hren
 

KASNIMO S IMPLEMENTACIJOM SUSTAVA GOSPODARENJA OTPADOM
Gospodarenje otpadom naziv je konferencije koja se održala u dobro popunjenom amfiteatru Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu, koje je ujedno i organizator konferencije uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

85 % smeća završi na odlagalištima

S ulaskom Hrvatske u Europsku uniju sve su važnije industrijske prakse koje se bave modernizacijom proizvodnje s ciljem smanjivanja utjecaja na okoliš, bilo da se radi o stakleničkim emisijama ili o sustavnom gospodarenju otpadom. Hrvatska trenutno odlaže više od 85 posto otpada na odlagališta, a do 2018. godine imamo obvezu uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom što podrazumijeva sanaciju i zatvaranje postojećih odlagališta, kao i početak rada centara za gospodarenje otpadom. Da bismo to postigli u roku i izbjegli plaćanje penala, nužna je suradnja znanosti, gospodarstva, regionalne i lokalne samouprave, a na kraju i same države; moglo se čuti na predavanjima.

- Donošenjem Zakona o održivom gospodarenju otpadom kojim su precizno definirane obaveze i rokovi te pokretanjem akcije pojačanog nadzora „Velika čistka“ od strane Inspekcije zaštite okoliša, svi dionici sustava konačno su se pokrenuli. Znamo da uspostava sustava košta, zato smo u periodu prilagodbe Zakonu gradovima i općinama osigurali stručnu i financijsku pomoć. Samo u ove 2,5 godine realiziraju se projekti u službi gospodarenja otpadom vrijedni 512 milijuna kuna. To je više nego u 8 godina ranije, u 2 mandata bivših vlada - izjavio je Sven Müller, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Centar u Lećevici treba biti završen 2018. godine

Naglasak konferencije stavljen je na implementaciju sustava gospodarenja otpadom na području Splitsko-dalmatinske županije, a raspravljalo se o nužnosti hitne uspostave primarne selekcije otpada po kućanstvima, budućnosti odlagališta, korištenju goriva iz otpada u industriji te o centru za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji koji prema planu treba biti zgotovljen u 2018. godini.


Sven Muller

 -Danas u tehnološki visoko razvijenom društvu odlaganje neobrađenog otpada na odlagališta predstavlja neprihvatljivo rješenje. S jedne strane, dio gospodarstva gubi sirovine, dok se s druge problem ne rješava, samo se odgađa i prenosi budućim generacijama. Gospodarenje otpadom i emisije iz suspaljivanja goriva iz otpada ili iz spalionica ne predstavljaju tehnološki problem, već su pitanje povjerenja građana u nadležne institucije, na čemu treba raditi. Trenutno u Europi posluje preko 450 spalionica otpada, 330 postrojenja za mehaničko-biološku obradu otpada, jedna trećina energije u europskoj cementnoj industriji dolazi iz raznih vrsta goriva iz otpada. Pouzdanost tehnologije već odavno je dokazana- rekao je u svom izlaganju Renato Šarc s austrijske Katedre za tehnologiju i gospodarenje otpadom Sveučilišta Leoben.


Renato Šarc

Irena Relić, savjetnica ministra za projekte gospodarenja otpadom u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode istaknula je kako postoji jasna politička volja da se stvari promjene i da je gospodarenje otpadom postala jedna od prioritetnih tema Vlade.

- Uz pokretanje odvojenog prikupljanja otpada, veliki pomaci ostvaruju se i na druga dva ključna stupa uspostave cjelovitog sustava gospodarenja otpadom – sanaciji odlagališta i izgradnji centara za gospodarenje otpadom. U Hrvatskoj će biti izgrađeno 13 centara za gospodarenje otpadom čija je ukupna vrijednost oko 4,8 milijarde kuna, a za to će se osigurati 90% sufinanciranja sredstvima EU fondova do 70% i ostatak do 90% iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost - izjavila je Relić.

Na konferenciji su predavanja održale i Aleksandra Anić Vučinić, predsjednica Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom te Sandra Tucak Zorić, pomoćnica pročelnika Sektora za zaštitu okoliša i gospodarenje otpadom Grada Zagreba koje su ustanovile kako hitno treba početi raditi na uspostavi sustava prema jasno definiranoj hijerarhiji gospodarenja otpadom koja je ugrađena u planove gospodarenja otpadom svih gradova i utvrdile kako je upravo na lokalnoj razini upravljanja najveća odgovornost.

U okviru konferencije održan je i okrugli stol na temu „Budućnost gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji“ na kojem se raspravljalo o nužnosti komunikacije svih aktera, o tome što se sve treba napraviti i čija je to zapravo odgovornost kako bi sustav gospodarenja otpadom uistinu zaživio u našim gradovima.


Okrugli stol

Primjedbe udruge Sunce

Na kraju su izlagači odgovarali na pismenim putem postavljana pitanja, na što je reagirala predstavnica udruge Sunce, Gabrijela Medunić-Orlić, koja je umjesto ovakvog načina predavanja po sistemu predavač - slušatelj, zamjerila na nedovoljnoj otvorenosti konferencije i nemogućnosti direktnog sukoba mišljenja među zainteresiranim stranama, kao i iskazanom konkretnom primjedbom, odnosno upozoravajući kako je civilizacijski trend smanjenje proizvodnje otpada što će u konačnici dovesti do nerentabilnosti sada planiranih centara za termičku obradu otpada.

Nezainteresirani Kaštelani

Iako se na konferenciji govorilo o ozbiljnoj problematici gospodarenja otpadom za koju ćemo u slučaju kašnjenja s primjenom plaćati penale, među prisutnima nismo primijetili ljude iz Komunalnog pogona, redarstva, Povjerenstva za praćenje stanja okoliša kao ni čelne ljude Grada Kaštela iako su pozivi na konferenciju upućeni na adrese gradonačelnika i Gradskog vijeća. Doduše, zainteresiranost nisu ovom prilikom pokazali ni vlasti susjednih gradova i Županije iako je i njima poziv bio pravovremeno poslan. Sa strane Grada Kaštela konferenciji je ipak prisustvovala mr. oec. Marijana Mišerda - Bajić, savjetnica Grada Kaštela za EU fondove pa je za nadati se kako će Kaštela u budućnosti povući prave poteze kako bi iskoristili i državni i EU novac namijenjen upravo uspostavi sustava gospodarenja otpadom na lokalnoj razini.


KOMENTARI:

Stari Komentari (15)

 • (Gost_3221)

  Neka ga gone u zg itako je tamo cilo smece i sve drugo. Da bude prava centralizacija

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3721)

  Zainteresirani smo mi itekako ali ovo je bo samo još jedan od brojnih pritisaka na sudski postupak u tijeku i ništa više, a ktome i bez mogućnosti otvorene rasprave. Nadajmo se da će te ovakve igrokaze uskoro moći održavati jedino u Remetincu.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6224)

  Ja bi isto na vašen mistu iša bar vidit šta radi neprijatelj

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1875)

  dobro van je ovi napisa centralizirali ste državu pa onda i škovace odnesite gori

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4882)

  Ništa drugo do li silovanje zdravog razuma i PRITISAK NA PRAVOSUĐE !
  Aleksandra Anić Vučinić je izjavila da javnost ne može reći da ona ne želi na svom području centar ... ili prevedeno ''neću poštivat odluke GV Grada Kaštela''
  Direktor Fonda Svem Muller izjavio je da je spaljivanje otpada u Cemexa ''normalan proces oporabe otpada''...
  Ipak nešto pozitivno u svemu ovome. Razotkrili su se do kraja pa više ne spominju suspaljivanje. Renato Šarc i Sven Muller otvoreno govori o SPALIONICI otpada.
  Your text to link

  oko 5 godina prije
 • (Gost_115)

  Ajde UDOvičiću, di ćeš locirat kaštelanski centar, a? :D:D A obavezan je. Šta, maca papila jezik?:D:D:D

  oko 5 godina prije
 • (Gost_115)

  "Aleksandra Anić Vučinić je izjavila da javnost ne može reći da ona ne želi na svom području centar ... ili prevedeno ''neću poštivat odluke GV Grada Kaštela''"

  Sve u redu. Ali onda triba plaćat drugima. Recimo, Karepovac. Ali koliko će koštat?:D

  oko 5 godina prije
 • (Gost_5411)

  Goste 115 ti nemaš pojma o čemu govoriš. Kad ti dođe račun za centar u Lećevici nećeš se više smijat.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_115)

  "Goste 115 ti nemaš pojma o čemu govoriš. Kad ti dođe račun za centar u Lećevici nećeš se više smijat."

  Ja samo znam da nema više džabe ni u stare babe. Nisam Lećevicu ničim spomenija, može smetlište bit bilo di u Kaštila šta se mene tiče.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4311)

  Ovo je igrokaz za DORH. Lećevica se ne može izgraditi do 2018, to u ministarstvu i te kako znaju, govoriti o spaljivanju u cementarama dok je sudski postupak u tijeku nije ništa drugo nego pritisak na pravosuđe. Kaštelani nisu nezainteresirani nego dobro upoznati s ekipom koja održava ovaj igrokaz. Penale ćemo svakako plaćati jer ovakvim pristupom kojeg ekipa za DORH servira ne možemo dostići ciljeve EU u gospodarenju otpadom.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3107)

  Svi centri za pripremu smeća za spaljivanje u cementarama i termoelektranama u Hrvatskoj su ekološki (trovanje ljudi, tla, zraka i vode) i financijski zločin prema Hrvatskoj i Hrvatima u kojemu na žalost sudjeluju vrlo aktivno političari koji na izborima dolaze na vlast lokalnu i državnu. Ako nekima u početku nije bilo jasno kakvu štetu će ti centri napravit u Hrvatskoj, oni koji se i sada zalažu za to zlo, svijsno i namjerno čine zločin ravan veleizdaji.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_115)

  "Lećevica se ne može izgraditi do 2018"

  Tribala se po planu napravit do 2014. Sad bi nositelje posla i programa tribalo na sud. Ka i Keruma u Splitu koji je državne pineze za sanaciju karepovca preusmjerija na zapadnu obalu isprid svoga otelića. Pitanje glasi: ko je bija na vlasti u kaštilima i županiji kao odgovoran za Lećevicu?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4954)

  gledam ove komentare i uvik se čini da jedna do dvi osobe pišu iste komentare PROTIV. više ste dosadni. lećevica mora bit, a ako je to centar kao svugdi u svitu u čemu je problem. neka se poštuje primarna selekcija i da šta prije zaživi. karepovac je nesnošljiv.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3603)

  E moj lecevica mora bit .? Bas si pametan a sta se to u ovoj drzavi radi kako triba? Ili sta je to lecevica dibila da bi tudje smece i govna uzela. Da je ovo normalna i postena drzava i ljudi svak bi svoje smece zbrinija i pomeja isprid svijih vrata. A da ne kazem o kulturi razvrstavanja odpada

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2467)

  " Ili sta je to lecevica dibila da bi tudje smece i govna uzela. "

  Bit će da i Pariz reciklira ispod Eiffelova tornja, a Berlin ispod Brandenburških vrata. A da di ćemo sa sabirnim reciklažnim centrom, nego u Vlašku, di je teren jeftiniji? Ili mislite na more, umisto, recimo, Palaca? A ne može nigdi, pa se ka i sad pravit pametan i vozit u Split, na Karepovac (koji je doša neodrživ). Triba nama jedan misec ka u šta je bilo u Napulju, pa bi vidili svoga Boga.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska