hren
 

BERKET POKRENUO MARIKULTURU KAŠTELA
Kaštelanski poduzetnik i vlasnik Marine Kaštela, Josip Berket, svoje poslovno carstvo uskoro će proširiti i na uzgoj školjaka i ribe, proizvode tražene diljem Europe, koji će se na stolove restorana i police u trgovinama otpremati iz purifikacijskog centra u Kaštelima.

U skladu s planovima Berket je u lipnju ove godine, zajedno s još jednim Kaštelaninom, Ivicom Katićem,  registrirao tvrtku pod nazivom Marikultura Kaštela, kojoj će osnovna djelatnost biti proizvodnja školjaka te bijele ribe, a kako nam je kazao direktor Miran Tomasović, radi se o kamenicama i pedočama te lubinima, komarčama i sličnoj ribi.


Miran Tomasović

- Uzgajalište školjki i ribogojilište trebalo bi biti na području Poljica u općini Marina, gdje se nalazi zona za ova uzgajališta, određena županijskim prostornim planovima, a najbliža Kaštelima. Od Županije  smo dobili suglasnost za podnošenje koncesije, što je bio preduvjet za lokacijsku dozvolu. Županijskom Odjelu za prostorno planiranje prije 10-ak dana predali smo idejni projekt i sad čekamo – kazao je Tomasović, predviđajući da bi za nekoliko mjeseci trebao biti raspisan natječaj za koncesiju, a da bi se s realizacijom planiranog moglo započeti početkom idućeg ljeta.

Cijeli projekt težak je, u prvoj fazi, s uređenjem purifikacijskog centra na području bivšeg Adriachema, u kojem će se školjke čistiti, spremati i opremati i gdje će se nalaziti bazeni sa živim školjkama, oko milijun eura.

- Dio sredstava pokušat ćemo dobiti iz fondova EU, na žalost u tijeku je jedan natječaj na koji smo zakasnili, ali nadamo se da će ih biti još – najavio je Tomasović.


Područje budućeg uzgajališta

U ovoj prvoj fazi planirana proizvodnja školjaka iznosit će do 400 tona godišnje, a ribe do 100 tona, odnosno graničnih količina za čiju proizvodnju ne treba ekološka studija. No u slijedećim fazama planirano je povećanje količine pa će izraditi ekološku studiju za područje ribogojilišta i uzgajališta školjaka. O cijelom projektu razgovaralo se s nadležnima u općini Marina, kojoj će ići trećina sredstava koje će Marikultura Kaštela plaćati, ako koncesiju dobije.  Prema Tomasovićevim riječima, problema s plasmanom proizvoda ne bi trebalo biti, jer postoje zainteresirana tržišta, kako u Hrvatskoj tako i u Europi.

- U prvoj fazi zaposlit ćemo 30-ak djelatnika, dok će završetkom purifikacijskom centra u Kaštelima i razvojem proizvodnje biti zaposleno do 80 djelatnika, kako s područja Marine, tako i iz Kaštela – kazao je direktor o projektu koji je korak naprijed u slici kaštelanskog posrnulog gospodarstva.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_638)

  skoljkarstva..ribogojilista..naftni i lucki terminali..marine..brodogradilista..turizam..plaze..benzinske crpke na moru..cementare..palionice..lipo bogami..nek..nam..zivi..zivi..rad..pardon..profit..a kako ce se to sve skupa..vratit..neznam..;)

  oko 5 godina prije
 • quatemoc (Gost_2820)

  ne isplati se to sve skupa ka tvoje mudrolije

  oko 5 godina prije
 • (Gost_638)

  rezultati ulaganja-zaduzivanja iz eu fondova..vidljivi na svakom kantunu..da pojedinaca..dok ostali..na privremeni rad u eu..mudrijasu..ali ipak..zelim..puno uspjeha..gore navedenima..a sutra..mozda..aj ne ljuti se..;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3180)

  Hahaha, u ovom sam poslu 20 godina i ne znam bi li im se smija ili bi plaka.

  oko 5 godina prije
 • imperator auštrijski (Gost_3743)

  Ovo oče s.eb.t Lovrića, nikad dosta moj klepetane. Pusti čovika da radi, tamo je već 30 godina, ne glumi Todorića ostavi štogod i drugima.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9151)

  Bravo Berket! Je,sve će tako i ostali bivši i sadašnji kaštelanski političari otvarat proizvodnju u Kaštelima i stvarat nova radna mista. Njima je bitno da su na vlasti i kako na njoj ostat. Samo naprid!

  oko 5 godina prije
 • kunjka (Gost_9176)

  ... za gosta 3180, znan kako ti je, ka i meni, 25 godina u privatnon poslu pa nikako napravit iskorak. Ideja ne fali, novca svakako, pa još kada radiš sa siromašnom klijentelom nikako naprid.....

  oko 5 godina prije
 • (Gost_93)

  Bravo za Berketa.
  A vi mudrijaši čuvajte žene doma pa brojite tuđe pibeze.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1142)

  Pizdice za EU

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3090)

  ?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4275)

  Uvik malo lustrišimušu

  oko 5 godina prije
 • 100 put dokaza (Gost_6190)

  živi čovik od laži.......;)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6517)

  možda i dočekamo

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8161)

  a koliko nazadnoga i zavidnoga svita ima. Umisto da se radujete da sutra će i vaši netko bilo dica, unuci nije važno imat posla u Kastelin vi komentirate na ovaj način.Bravo i samo naprid., od srca vam želim uspjeh.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska