BERKET I DRAGIČEVIĆ PLATILI 30 MILIJUNA KUNA
Tvrtka Adriachem u stečaju ima nove vlasnike, kaštelanske tvrtke Marinu Kaštela, u vlasništvu Josipa Berketa te Ribolu, vlasnika Nikše Dragičevića. Zajedničkom ponudom od 30.050.000 kuna, ove dvije tvrtke bili su jedini ponuđači na desetom dražbenom ročištu za Adriachem, koje se održalo danas na Trgovačkom sudu u Splitu.
Marina Kaštela u kupnju Adriachema u stečaju, ulaže 50 posto cijene, a Ribola drugih 50 posto, tako da je udio obje tvrtke jednak. Prema najavama vlasnika, prostor i objekti Adriachema služit će im za istu djelatnost kojom se i sada bave, ali naglašavaju da će višak prostora ponuditi drugim kaštelanskim poduzetnicima.
 
- Marina Kaštela i Ribola osim što su platile 30 milijuna za tvrtku u stečaju, platit će Gradu porez na promet nekretninama oko 1.5 milijuna kuna te će imati godišnju obvezu plaćanja komunalne naknade u iznosu oko 1.2 milijuna kuna. Zato je potrebno da  pokrenemo svoje djelatnosti na tom području, pa će tako Marina Kaštela na tom prostoru obavljati poslove servisiranja nautičkog turizma – informacija je koju nam je dao Josip Berket, nadodavši da je ova kupovina važna i za tvrtke i za Kaštela te je iznio pozitivan stav o nastojanjima Grada da se iskoristi pravo prvokupa vinarije Dalmacijavina u Kaštel Starom.
 

Josip Berket
- Ribola će u tom prostoru osigurati skladišta za svoje potrebe, a u kratkom periodu sagledat ćemo daljnje moguće korake – kazao je Ante Kovač, direktor Ribole, tvrtke koja je trenutno u fazi preuzimanja poslovne cjeline Dalmacija zagrebačke tvrtke Dinova-Diona, odnosno njihovih 15 prodajnih mjesta i 170 djelatnika.
Inače, prvo dražbeno ročište održano je prije godinu dana, a početna cijena iznosila je 136 milijuna kuna. Do sada nije bilo zainteresiranih kupaca pa je tijekom devet ročišta cijena pala na desetom ročištu na 30 milijuna kuna. 
 
Radnici i bez špalina
 
Kako su i zemljište i objekti Adriachema pod hipotekom prvo će se naplatiti razlučni vjerovnik odnosno država. Bivši radnici Adriachema, prema svemu sudeći ostat će kratkih rukava.
- Ma koji kratki rukavi, ostali smo i bez špalina. U trenutku pokretanja stečaja bilo je 215 radnika, od kojih je veći dio sada bez ikakvih primanja. Novim vlasnicima želim sreću u budućem radu, a sve ovo što se događalo i brojne upropaštene živote stavljam na savjest Petra Čobankovića, Ruđera Friganovića i Vedrana Duvnjaka, koji su donosili odluke koje su nas dovele u ovakvu situaciju – poručio je Adriachemov sindikalist Željko Stojak, koji se ipak nada da bi makar manji broj radno sposobnih bivših djelatnika mogao naći posao u proširenom obujmu posla tvrtki koje su Adriachem kupile.
Inače, za tvrtku Adriachem zanimanje je prije četiri godine pokazala grupa kaštelanskih poduzetnika te su nudili 51 milijun kuna, no u Hrvatskom fondu za privatizaciju tu su ponudu odbili. Nakon toga zanimanje je pokazala i tvrtka AD plastik, koja je nudila nešto više od 40 milijuna kuna za dio prostora tvrtke, ali nadležni u Fondu, odnosno Agenciji ni tu ponudu nisu prihvatili.
Kako je danas prodaja izvršena za 30 milijuna kuna, ne čudi Stojakovo ogorčenje i ogorčenje njegovih bivših kolega, a razumljiv je i njihov nedavni prijedlog da se protiv navedenih osoba iz HFP-a i AUDIA, podnesu kaznene prijave.
 
 

KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska