hren
 

Splitska zračna luka, kao što je već običaj za ovo doba godine, niže rekorde. Nakon što je prošli mjesec kroz nju prošlo preko 336,000 putnika (prvi put da je neka hrvatska zračna luka prešla brojku od 300,000), prošle subote se nastavlja niz iznimno prometnih dana, sa oko 25,000 putnika i 117 zrakoplova, od čega oko 15 poslovnih mlažnjaka. Ove godine Split je povezan sa 23 države i 80 destinacija.

Ako smo svjesni činjenice da je najprometniji dan u mnogo većem i opremljenijem Zagrebu bio oko 11,000 putnika, u perspektivu nam dolaze fantastičan napor i sposobnost osoblja ZLS-a koji sa vrlo malo svake godine postižu sve više. Napredak je vidljiv i u danima van subote, gdje promet također ubrzano raste. Stoga će milijunti putnik ove godine stići oko dva tjedna ranije. Do kraja godine ih se očekuje oko 1,5 milijuna.

Razvojni planovi

Upravo zbog svega navedenog, razvojni planovi se posljednjih mjeseci inteziviraju. U razgovoru sa Matom Melvanom, direktorom prometno-tehničkog sektora zračne luke, saznajemo da otkup zemljišta ubrzano napreduje i da su već osigurane površine potrebne za širenje terminala i pojedinih površina u okruženju zračne luke.

Nakon nedavne dogradnje stajanke, jedna od prvih investicija koje slijede je potpuna obnova piste, te njeno širenje betonskim ramenima. Širit će se i obuhvat zračne luke, zbog propisa koji nalažu veću udaljenost ograde od rulnih površina.

Na jesen 2014. kreće kapitalna investicija dogradnje terminala, stvarajući dodatnih 35,000 m2, što će površinu terminala povećati na čak 45,300 m2, a kapacitet podići sa trenutnih jedan milijun putnika godišnje, na dva milijuna. Terminal će imati tehničku predispoziciju ugradnju dva avio-mosta, a o njihovoj instalaciji će se odlučiti naknadno, kada se odvažu sve pozitivne i negativne strane operacije istih. Zgrada će imati tri etaže, a glavni atrij će biti natkriven staklenim stropom, koji će omogućiti velike količine prirodnog svjetla. Terminal će preko magistrale pješačkim mostom biti povezan sa novim velikim parkiralištem koje će se sagraditi sa južne strane ceste, a imati će kapacitet 587 osobnih automobila i 67 autobusa. Time će se ukupni kapacitet povećati na 940 automobila i 90 autobusa. Na rekonstruiranoj dionici magistrale će se izgraditi i rotor, kako bi se eliminirala potreba za semaforiziranim raskrižjem.

Daljnji radovi koji su u planu uključuju gradnju prijeko potrebne paralelne rulne staze do piste 05, kako bi se povećala protočnost manevarskih površina i eliminiralo nepotrebno i sporo taksiranje zrakoplova po pisti, čime se znatno usporava promet. Otkup zemljišta za ovu investiciju je u tijeku. Planira se i paralelna rulnica do piste 23, a razmatra se više opcija za njenu realizaciju. U planu je i izvođenje platforme za generalnu avijaciju, koja je svake godine sve krupnija komponenta u prometu zračne luke, sa brojnim poslovnim mlažnjacima koji redovito u Split i okolicu dovode najbogatije turiste.

Sve investicije Zračna luka Split planira financirati vlastitim sredstvima, što je samo posljedica iznimno financijski pozitivnog poslovanja koje se uspješno održava već dulji niz godina.

6. Aerodernek

Jučer je održan i šesti tradicionalni Aerodernek – druženje nekoliko desetaka zrakoplovnih entuzijasta, koji su pored piste, u hladu suncobrana, uživali u osvježavajućim pićima, fotografirali brojne zrakoplove, te pričali o svojoj omiljenoj temi – avijaciji. Kao što je već uvriježeno, potporu je pružila i susretljiva uprava zračne luke, omogućivši svima obilazak manevarskih površina, te besplatni ručak u restoranu za zaposlenike. U ugodnom razgovoru s njima, saznali smo brojne detalje iz svakodnevice aerodroma, te brojne podatake o budućem razvoju letjelišta. Također, definiralo se i nekoliko atraktivnih ideja koje bi se trebale realizirati slijedeće godine, no o tome ćemo pisati nešto kasnije.

Izvor: split-com.hr


KOMENTARI:

Stari Komentari (36)

 • (Gost_4188)

  hoće li bit novih radnih mjesta,i ako hoće,kad i gdje se mogu vidit natječaji...?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6233)

  mislim da bi se prije prosirilo, nasle pare, ako smanjimo place radnicima krolo doma, ipak su im place bezobrazno visoke.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3121)

  svake godine sve više posla a broj radnika (onih koji zapravo obave taj cili posa) uvik isti... do kad tako mislite izrabljivat ljude? sramota je velika koliko se malo spominju radnici a koliko puno se spominju oni koji najmanje rade...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8217)

  Ne govori protiv krole, on se obogatija na inovacijama.

  oko 6 godina prije
 • infrastruktura (Gost_1090)

  donja kastela trpe veliku buku od aviona. Trebaju imati manju komunalnu naknadu ili da se u potpunosti ukine. Takva praksa vlada u EU gradovima gdje avioni ozbiljno ugrožavaju zdravlje građana. A koliko je učešče zračne luke u izgradnji komunalne infrastrukture u gradu Kaštela.Sramotan je prilaz zračnoj luci od strane Trogira i Kaštela od Resnika. Izgleda kao zemlja trečeg svijeta.Zato, uložite gospodo sa aerodroma u komunalnu infrastrukturu.

  oko 6 godina prije
 • 1414 (Gost_1090)

  č

  oko 6 godina prije
 • 2525 (Gost_1090)

  spajanjem aerodroma sa sjeverne strane direktnom cestom na magistralu,spriječile bi se gužve starom kaštelanskom cestom i zaustavilo divljanje taxi kamikaza.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1897)

  za nova radna mista trebas bit u HDZ ili zivit u lusicu ;)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5275)

  Ne znam baš i ja san u hdz pa ne mogu doć do radnog mista tamo

  oko 6 godina prije
 • JUGOVINIL (Gost_3962)

  Kad se Jugovinil gradija isto je bilo 100 razloga zasto to triba.
  Ovo je najvece zagadjivanje Kastela od izgradnje Jugovinila do danas.
  I opet kastelani vode glavnu ric u zagadjivanju Kastela.S ovin projekton Kastela ce postat prigradsko smece bez ikakve koristi.
  Aerodrom treba smanjit i prilagodit bogatoj klijenteli ,a ovu ideju treba realizirat na Pokrovniku (Drnis), tamo postoje idealni uvjeti i blizina svih turistickih destinacija.
  Protiv sirenja Kastelanskog aerodroma trebaju dignit glas svi Kastelani.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9114)

  Nije ti dovoljno bit u hdzeju, moras bit i u ckskh, moras se rodit u lušiću. Ako se nisi rodija u lušiću morat ćeš se opet rodit.

  oko 6 godina prije
 • 2585 (Gost_1090)

  aerodrom je država u državi

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7173)

  Sta se gurate za uhljebit na aerodrom kad ce ga privatizirati za 2-3 godine.onda ce se tribat radit.:)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2224)

  zašto je i tko promjenio planove razvoj zračne luke kaštela. Ista se trebala (zgrada putničkog terminala) graditi na sjever prema magistrali (sadašnjoj brzoj cesti Trogir - Split i spoj na Prgomet - auto put, i u planovima željeznička tj. metro Trogir - Kaštela - Solin - Split).
  Ovako će doli uvik bit gužva jer se ne predviđa, a nije ni moguće izvesti četverotračnu cestu.
  Novinaru napomena da je doli stara Kaštelanska cesta (ili ulica Franje Tuđmana), a ne magistrala.
  I isto tako bi bilo normalno i po svim ekološkim i inim zakonima, da Zračna luka plaća rentu svima koji imaju zemlju i kuće u koridoru sa sve 4 strane piste. Treba sve to tužit, tražit zaostatke i kamate.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4106)

  oni će podilit dobit u plaće ,najnižai nije ispod 1000 euriića ,a nas truju naftom,uljima i najviše bukom,,okretište im je hotel palace,ali sva kaštela su ugrožena ,ajmo ,gradske vlasti i zrakomlaci ,dajte i nama nešto npr,komunalnu nam smanjite ili ukinite ,naknadu za buku ,treba živit na resniku od buke,brujanja,zujanja,zavijanja sirena,plašenja ptičurina i ostalo....

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4106)

  možda bi upalilo da svi postanemo lušićani...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2250)

  da Aerodernek, za umrit od smija. Neka javno objave kartu buke te plan zatite od buke. Gdje se trenutno nalaze mjerači buke. Zašto avioni pri uzlijetanju na istok ne poštivaju koridor več se okreću na jug već nad Štafilićem. Šta možemo očekivati od turizma u Donjim Kaštelima sa 240 uzlijetanja i slijetanja odnosno preko 400 kada se proširenje napravi. Je li to ponuda A turističke zone Kaštel Štafilića? Do kada buđenja u 6 sati nad glavama turista i stanovnika?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7145)

  Nejaj najviše pati,sve je poludilo,očemo odštetu!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9161)

  aloo pa nije MATE MELVAN lušićani ,pa radi ima ih još nemojmo sve po lušiću niste dobro upoznati

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6135)

  Aerodorm se širi prema moru, što je dobro jer se i u Hong-Kongu radi isto, na taj način, ako se pista zaokrene buka bi bila samo iznad mora. Od svega je najjača spojnica sa magistrale na staru cestu u Štafiliću, remek djelo prometnog urbanizma, da bi se pristanišna zgrada zadržala na jugu, a ako se pista želi produljit trebat će semafore, nešto slično već je bilo realizirano u Zadru. Očekujemo nove vizionarske projekte.

  oko 6 godina prije
 • Bosančina (Gost_5238)

  Jel prija bija aerodron il kuće na poljoprivrednin parcelin oko njega ca traže naknadu

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7305)

  Bože moj, koliko zloćestoga i zlobnoga svita ima u ovin Kaštelima, sve im smeta, dobro bi reka moj stari otac: lošem k**** i dlaka smeta
  Za gosta 5238: tako je, svi su zgradili kućetine bez dozvole okolo aerodroma a sada im treba plaćat naknadu, sve je ovde ludo

  oko 6 godina prije
 • Za gosta 2224 (Gost_5204)

  ..."I isto tako bi bilo normalno i po svim ekološkim i inim zakonima, da Zračna luka plaća rentu svima koji imaju zemlju i kuće u koridoru sa sve 4 strane piste. Treba sve to tužit, tražit zaostatke i kamate."

  A da vi prvo izvadite građevinske dozvole (ne upis po legalizaciji iz 1968 ili ove sramotne 2013. nego pravu dozvolu) pa onda laprdat. Kojega vraga gradiš kuću kraj piste? Šta nisi zgradija u moru pa tražija od Lučke kapetanije naknadu za vlagu u dječjoj sobi?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3329)

  za sve je kriv kambelovčanin ,umisto u sinj on potegne partizanštinu i napravi eroplan u kaštilim,bravo partizani.....uništili ste cila kaštila i lintar

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3329)

  zapad noeroplan a istočno industrija i ode u ....cili lintar i svih 7 labudov....

  oko 6 godina prije
 • 3329 (Gost_5269)

  više su uništili kaštela hdz nego partizani. onda se bar radilo, a sad se betoniralo , izgradilo zgradurine bez dozvole, kuće bez kanalizacije i nema se di radit. ono di se radilo se zatrlo od staklenika jadra pa do brodospasa.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3222)

  "...za sve je kriv kambelovčanin ,umisto u sinj on potegne partizanštinu i napravi eroplan u kaštilim,bravo partizani....."

  nemaš pojma a soliš pamet: splitski aerodrom je bija najotvoreniji ubivšoj SFRJ. pogodi zašto? Jer se skoro jedini u bivšoj državi (a jedini u Hrvatskoj) loicira striktno prema meteorološkim zahtjevima i shodno tome se lokalitet mikroklimatski ispitiva godina. Prva ideja je bilo Konjsko, pa Dugopolje, ali nije bilo povoljno radi mraza i vjetrova. Ostali aerodromi u RH su bili full politički locirani: dubrovački je triba bit u istočnoj Hercegovini, ali je "nategnut" ispod republičke granice (šta je na kraju pukin slučajen ispalo dobro), riječki nije ni tribalo radit pored pulskog, pogotovo ne na Krku, izrazito neugodan zračni pristup zimi, zagrebačkoga kada je vrag locira na pojasu di je magla kad je ni u Lici nema, osječki je bija rezerva za Beograd i za teretni prijevoz. O ostalima ne triba ni rič potrošit.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3329)

  a ti nemaš pojma,tko je bi perišin!!!!!!!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_3222)

  Znan, goste , Dr. Ivo Perišin. Za one koji ne znaju, bija je ekonomista i visokopozicioniran u vlasti SRH.
  Inače, uz njega se veže i jedna vesela anedota. Kad se gradila škola za Gomilicu i Kambelovac, naše lokalne seljačine se (po običaju koji traje na žalost i do danas) nisu mogle dogovorit o lokaciji škole, pa su zvale njega, ka merituma. A on, znajuć s kojim balibanima ima posla, nacilja školu tačno na mejaš između dva sela. Ha-Ha!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6095)

  Tada je elektronika bila u povojima,a letova je bilo vrlo malo.pa i kerozina u plucima...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5526)

  a ima priča da seget vranjica ne bi nikad dobila vodu da nije bilo njegove vikendice i ostalih glavešinai ondašnje političke elite ,a onda je jedan od njihova soja bi malo jači ,ma bi je domorodac vranjičanin, i uze bager i napravi im cestu oko vranjice tako da ih je udalji 4 m od mora , nisu mogli više iz vikendice skočit u more nego morali proć cestu,uvik ima jači od jačih!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5269)

  je moj 5526 onda su političari dovodili i vodu i kanalizaciju i struju svima koji su oko njih gradili. danas bome dovode samo sebi

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8748)

  ZNA se tko upravlja aerodromo,. Moja kuća u Štafiliću ima dozvolu još od 60 ti godina a nemožemo živiti od buke aviona.Kako će oni zaračunati manju kom. naknadu nama kad su sponzori svih HDZ skupova i njihovi domjenaka, mi smo im nebitni

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1226)

  Znači samo ukućani u tvojoj kući u cilon Štafiliću ne mogu živit od buke? Čudno. A kako ste dosad živi ostali od otvaranja aerodroma? Niste se baš bunili. Bićete odili po vazdan u poje, a kad dođeš trudan navečer doma, narani beštije i lezi. A sad kad svirate đoki ne morete zaspat i to s klimon. I to u nova doba kad je buka avionskih motora nekoliko PUTA manja nego prije cca 25-30 godin. Svašta...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5094)

  srića naša nema više antonovaaviona ,koji bi to bi potreskuća i buka u svu šesnaest...

  oko 6 godina prije
 • (Gost_7039)

  Odgovara: # 317738

  Idiote jel ti uopce znas koliko tamo ima kuca koje su izgradjene prije aerodroma

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara
 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska