hren
 

PRVO POSTROJENJE CEMENTNE INDUSTRIJE U HRVATSKOJ S DOZVOLOM
Zahtjev za izdavanje Okolišne dozvole CEMEX je podnio prije tri godine te je prošao kroz redovnu proceduru, čiji je dio i javna rasprava održana u svibnju i lipnju. Pri tome je zainteresirana javnost imala  uvid u zahtjeve za izdavanjem Okolišne dozvole i tehničko-tehnološka rješenja te je mogla dostaviti i svoje prijedloge i primjedbe.

Nakon propisane procedure i provedenog postupka javnog uvida, Ministarstvo zaštite okoliša izdalo je CEMEX-u rješenje o objedinjenim uvjetima zaštite okoliša. 

Cementna industrija obveznik je ishođenja Objedinjenih uvjeta zaštite okoliša ili tzv. Okolišne dozvole prema IPPC direktivi Vijeća Europe o cjelovitom sprečavanju i nadzoru onečišćenja, a provedena je kroz Zakon o zaštiti okoliša i Uredbu o postupku utvrđivanja objedinjenih uvjeta zaštite okoliša.  
Važna pitanja za primjenu IPPC direktive u cementnoj industriji su smanjivanje emisija u zrak, učinkovito korištenje energije i sirovina, smanjivanje, oporaba i recikliranje otpada i gubitaka u procesu, kao i učinkoviti sustav upravljanja okolišem i energijom. Ova su pitanja rješavaju putem različitih najboljih raspoloživih objedinjenih procesnih mjera i tehnika uzimajući u obzir njihovu primjenjivost za cementnu industriju. Na taj način se postiže sprečavanje, odnosno smanjivanje utjecaja na okoliš.

Usklađenja do 1. siječnja 2016.

- Ovim postupkom CEMEX osigurava usklađenost svoje proizvodnje sa zakonima i propisima Hrvatske i EU. Detaljnim analizama, usporedbom s referentnim dokumentima i uvidom u najbolju europsku praksu, osiguravamo i nastavit ćemo osiguravati okolišnu učinkovitost naše proizvodnje. Treba naglasiti da Okolišne dozvole nisu trajne, izdaju se na rok od pet godina za sva postrojenja, pa ovu obvezu shvaćamo vrlo ozbiljno i u svom svakodnevnom radu primjenjujemo najbolje industrijske prakse – kazao je ovom prilikom Trpimir Renić, predsjednik Uprave CEMEX Hrvatske.

Utvrđivanje Objedinjenih uvjeta zaštite okoliša provodi se za nova postrojenja, značajnije rekonstrukcije ili promjene u radu postojećih postrojenja te za postojeća postrojenja. Procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno ima dvjestotinjak postrojenja koje podliježu izradi Okolišne dozvole, a najviše ih je iz energetike, proizvodnje i prerade metala, kemijske industrije i gospodarenja otpadom te prehrambene industrije. Općeniti rok za dobivanje Okolišne dozvole za obveznike u Hrvatskoj je datum pristupanja Europskoj uniji, s time da su nekim postrojenjima odobreni prijelazni rokovi za dobivanje dozvole. Postrojenja koja su obveznici IPPC direktive, a nisu zadovoljila kriterije, neće moći raditi. CEMEX potrebna usklađenja treba postići do 1. siječnja 2016. godine.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_4204)

  Cementna industrija a i bilo koja druga industrija te Ministarstvo, OBVEZNI su poštivati odluke lokalne zajednice, tj. Gradskog vijeća Grada Kaštela. A lokalna zajednica rekla je NE spaljivanju otpada u cementarama.
  Na grubi način pokušava se legalizirati pretvorba tri cementare u spalionice uvoznog EU smeća.
  Na grubi način pokušava se legalizirati pretvorba tri cementare u termoelektrane koje neće koristiti ni plin, ni ugljen, već uvezeno EU smeće.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6153)

  Živjeli majstori!

  oko 6 godina prije
 • (Gost_4106)

  Okolišnu dozvolu je izda netko iz Špičkovine

  oko 6 godina prije
 • (Gost_6107)

  Nismo ni mislili da je nećete dobit. Šteta što niste tražili dozvolu za nuklearku. Samo me zanima je li ćelavoj glavi porastao bankovni račun ili je transakcija provedena ispod stola? Liniću ispitaj to ako si faca.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8092)

  Sadašnje kaštelanske vlasti to ne će dopustiti ( MO,Grad Kaštela ,Županija Splitsko dalmatinska).

  oko 6 godina prije
 • (Gost_138)

  da, da evo samo šta se nisu pobunili :D
  lova buža di burgija neće, nema više Varnice i vijeća.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_5176)

  Interesantno, tužno i ružno koliko malo zanimanja naše kaštelanske javnosti za probleme spaljivanja otpada,smeća,RDF/SRF/GIO????

  oko 6 godina prije
 • (Gost_234)

  Triba im ondi proglasit zelenu zonu.industrijsku imenovat opor botice.rec
  im da pribace pec tamo ako zele radit.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1772)

  Izdavanje dozvola Cemexu i nije neka novost ili vijest. Cemex je Kaštilima kamen oko vrata. A USKOK nikako da uskoći.

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9185)

  Ni u Sućurcu ji nije više briga, ni na sućuraškon portalu ništa o okolišnoj dozvoli, ka da su se svi pridali oli pripali ?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_1772)

  oli su in obećali lizu (cici.mici na štapici)

  oko 6 godina prije
 • (Gost_9237)

  Jada jadnoga. Jedni misle turizam, uzgoj školjaka, marine, hoteli. ko će lud doć di se spaljuje smeće u obliku trakica?

  oko 6 godina prije
 • (Gost_2164)

  alo portal,jel onda radi lavčević hotele,ili cemex spalionicu??jedno i drugo neide!!!a šta je primjerenije centru grada,procijenite sami..

  oko 6 godina prije
 • (Gost_8279)

  Tko pita Grad i građane? Što su građani osim izvor glasova? Interesantni su političarima najviše jedan mjesec prije izbora,tada im se sve obeća i taj zanos traje do potvrde izbornih rezultata.Nakon toga za građane nitko ne mari,bilo bi najbolje da građani izgube dar govora i dar razmišljanja,barem na 4 godine.
  Vidjet ćete koliko će nova vlast uspjeti zauzdati cementare i željezaru i prisilit ih da rade u okvirima zakona ,EU i hrvatskih i da poštuju volju građana ? Želim im najbolje i puno uspjeha.Narod očekuje mnogo od pobjednika kojima su dali svoje povjerenje i koji su građanskim glasovima ostvarili veliku pobjedu !

  oko 6 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska