hren
 

Tijekom posjeta Splitu, zastupnici Europskog parlamenta, ujedno i članovi Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, posjetili su i obišli cementaru Sv. Juraj. Delegacija Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača koju predvodi predsjednik Odbora Malcolm Harbour, od početka travnja boravi u Hrvatskoj kako bi uspostavila kontakte te razmijenila gledišta o pitanjima zajedničkog tržišta, ali i bolje upoznala novu članicu Europske unije.

U sklopu svog boravka članovi delegacije danas su posjetili i Split, a tom su prilikom zajedno s direktoricom splitskog ogranka Hrvatske udruge poslodavaca, Vesnom Ivić – Šimetin, obišli CEMEX-ovu tvornicu Sv. Juraj, pri čemu su se zadržali u razgovoru s vodstvom tvrtke. Bilo je riječi o ulasku Hrvatske na europsko tržište i prilagodbama koje će domaći proizvođači morati poduzeti kako bi bili konkurentni s ostalim sudionicima na tržištu. CEMEX-ovi predstavnici istaknuli su dugogodišnje iskustvo u izvozu, ali i zabrinutost zbog različitih davanja koje snose hrvatski proizvođači cementa, a koja podiže cijenu domaćeg proizvoda čime ih stavlja u nepovoljan položaj u odnosu na konkurenciju iz Europe.

„Vjerujem da će pristupanje Hrvatske EU i rad na velikom europskom tržištu imati pozitivan učinak na domaće gospodarstvo. Ovdje smo kako bismo saznali koja pitanja najviše zabrinjavaju hrvatske gospodarstvenike te kako bismo ih pripremili za sve mogućnosti koje im jedinstveno europsko tržište pruža“, rekao je Malcolm Harbour, predsjednik Odbora pri Europskom parlamentu.  

Direktorica splitskog HUP-a, Vesna Ivić - Šimetin, izrazila je zadovoljstvo dolaskom delegacije: „Ovaj posjet nam je izuzetno važan jer imamo priliku saznati više o funkcioniranju tržišta i načinima kako hrvatsko gospodarstvo može doprinijeti razvoju Europske unije. Činimo sve kako bismo se što bolje pripremili za ulazak u EU, a ovakva razmjena iskustava u toj je pripremi uvijek dragocjena.“

Branko Mozara, direktor odnosa s javnošću CEMEX-a,  nadodao je: „Raduje nas što je delegacija Europskog parlamenta prepoznala upravo CEMEX kao jednog od velikih i važnih gospodarskih subjekata u Županiji. Mi već sada u svom poslovanju zadovoljavamo sve standarde EU, a nadamo se da će ulaskom Hrvatske na to jedinstveno tržište naša konkurentnost biti poboljšana jer bi se na više područja trebali primjenjivati europski zakonski okviri i prakse.“  

Odbor za unutarnje tržište i zaštitu potrošača jedan je od specijaliziranih odbora Europskog parlamenta koji se bavi upravo regulativom funkcioniranja tržišta Europske unije i zaštitom potrošača prije nego se ona prepusti parlamentu na glasovanje. Odbor je zadužen za područja slobodnog kretanja roba i usluga, carine, sigurnost proizvoda, nadzor tržišta te zaštitu potrošača.


KOMENTARI:

Stari Komentari (14)

 • (Gost_138)

  I sad bi se mi tribali pripast, priznat da smo glupi i nazadni, popustit i dat da nas se truje...šta?

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2104)

  OĆE LI ODVEST CEMEX?:-x

  oko 7 godina prije
 • ajme meni (Gost_5939)

  Evo mi spontano suza radosnica na oko!Tako sam ponosan poradi njihova posjeta našem zaostalom kraju. Odavno je dokazano da su ti eu parlamentarci gori od naših (čast iznimkama) i da im je od svega sa predznakom eu; najdraži euri. A veliki su troškovi cementare - neka reću koliko plaćaju Kaštelima koncesijsku naknadu za rudu (kažu 100 000 kn godišnje)

  oko 7 godina prije
 • pop (Gost_161)

  Nije problem saznat koliko plaćaju, 26 lipa po toni iskopane tupine, 30% se izgubi tijekom pečenja, i onda godišnju proizvodnju množiš sa 1.3 i još sa 26 lipa, i onda još moraš znat da dio ide i Solinu....

  oko 7 godina prije
 • susid1. (Gost_8135)

  nece.vam.proc.spalionica,mozete.cinit.sta.ocete

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2159)

  eto poštenja iz evrope

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7560)

  „Raduje nas što je delegacija Europskog parlamenta prepoznala upravo CEMEX kao jednog od velikih i važnih gospodarskih subjekata u Županiji. Mi već sada u svom poslovanju zadovoljavamo sve standarde EU"<br />HA, HA, HA<br />Došli su vidit di će palit svoje škovace. A zašto ta delegacija nije posjetila nikoga u Gradu Kaštela? Zato da ne bi doznali za odluku Gradskog Vijeća.<br />I zašto se Cemexu radi besplatna reklama. Ako su platili da se ovo objavi, onda je trebalo navesti da se radi o sponzoriranom članku.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5716)

  Veoma dobro znaju EU parlamentarci da je načelo supsidijarnosti iznad direktiva. Dragi EU parlamentarci i draga gospodo iz Cemexa vama je grad Kaštela rekao NE loženju goriva iz otpada. Pitajte EU parlamentarce bi li se ložilo u Pragu ako grad kaže NE, bi li se ložilo u Berlinu ako grad kaže NE... Ma koga će sad izmislit i dovest da prosvijetle Kaštelane.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5716)

  Udruga kemijskih inženjera i tehnologa Split, Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa te Grad Split pozivaju Vas na predavanja:<br /><br />• Sustav modernog gospodarenja otpadom na primjeru Republike Austrije,<br />• Otpad kao sirovina - zamjenska goriva u EU cementnoj industriji<br /><br />koja će se održati u srijedu, 10. travnja, s početkom u 18 sati na Kemijsko-tehnološkom fakultetu u Splitu, Teslina 10/IV, predavaonica br. 1.<br /><br />Predavanja se održavaju u okviru tribina "Zaštita okoliša u Hrvatskoj u procesu pristupanja Europskoj Uniji."<br /><br />Radujemo se Vašem dolasku!

  oko 7 godina prije
 • (Gost_5716)

  DODATNE INFORMACIJE<br /><br />Sustav modernog gospodarenja otpadom na primjeru Republike Austrije <br />Predavač: Renato Šarc, dipl. inž., Montanuniversität Leoben, Austrija<br />Opis: Pregled modernog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na primjeru Republike Austrije koja je vodeća zemlja u Europi po pitanju zbrinjavanja otpada.<br /><br />Otpad kao sirovina - zamjenska goriva u EU cementnoj industriji <br />Predavač: Dr. Matrin Oerter, Direktor European Cement Research Academy, Njemačka<br />Opis: Korištenje zamjenskih goriva u cementnoj industriji, zakonodavni okviri, rezultati monitoringa, smjernice za primjenu u budućnosti te iskustva EU zemalja.

  oko 7 godina prije
 • (Gost_2152)

  Cemexu se više nesmi prodat ni pedalj zemlje. To triba urediti Zakonom RH.<br />Jer koristi rudno bogatstvo Hrvatske bagatelo.<br />Prodaje mu se pet puta jeftinije gradsko zemljište nego Grad plaća ako nešto kupuje za svoje potrebe. Kako u Kaštelima tako i u Solinu.<br />Glavno je jaslarima primit plaču a šta će biti za desetak godina, koga briga jer je mnogima Kaštela i Solin samo prolazna stanica od zavičaja prema dalje,...

  oko 7 godina prije
 • (Gost_6232)

  Došli su vidit di će njihovo smeće završit!!!!!!!!!!!!!!! Malo morgen..

  oko 7 godina prije
 • (Gost_7176)

  [quote name="Gost_5716"]DODATNE INFORMACIJE<br /><br />Predavač: Renato Šarc, dipl. inž., Montanuniversität Leoben, Austrija<br />Opis: Pregled modernog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na primjeru Republike Austrije koja je vodeća zemlja u Europi po pitanju zbrinjavanja otpada.<br /><br />Otpad kao sirovina - zamjenska goriva u EU cementnoj industriji <br />Predavač: Dr. Matrin Oerter, Direktor European Cement Research Academy, Njemačka<br />Opis: Korištenje zamjenskih goriva u cementnoj industriji, zakonodavni okviri, rezultati monitoringa, smjernice za primjenu u budućnosti te iskustva EU zemalja.[/quote]<br />kad je to tako dobro ajmo sa tim lolom dogovorit da odvezemo naše smeće u austriju..to će njima bit gorivo..dat ćemo im ga mukte..<br />toga su platili da nekog drugog zayebe da se oni ne truju,a da nama svoj smrad pošalju..obogatit će se taj i neki lećevački lola,a nama će onkologija poist još 2 kata bolnice..

  oko 7 godina prije
 • (Gost_9310)

  Odgovara: # 302575

  ,26*2000000*1,3= 676.000,00 kn trošak repro materijala

  oko 7 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij

  Pokrovitelj rubrike Gospodarstvo - Cemex Hrvatska